Tvättskolan del 1: Viktigt med tvätt på rätt sätt

Publicerad: 2010-05-24   Uppdaterad: 2023-04-18

Att tvätta en husvagn eller en husbil är ett hantverk, det kräver speciella kunskaper. Att använda alkalisk kallavfettning, och spola av smutsen med högtrycksspruta, det duger inte.

 

Att tänka på innan du börjar:
1. Först och främst måste du ta hänsyn till att husvagnens eller husbilens kaross är sammansatt och limmad med medel som inte tål de aggressiva lösningsämnena i de medel som är avsedda för tvätt av bilkarosser. I stället bör du vända dig till tillbehörsbutiker för husbilar och husvagnar.

2. Därefter måste du komma ihåg att ventilationsgaller, fönster och takluckor inte nödvändigtvis tål att sprutas med vare sig högtryck eller en hård vattenstråle från trädgårdsslang. Var därför försiktig och noga med var du sprutar vattnet.

Provade produkter:
Tvättmedlet Globex 80 har funnits på marknaden i många år och fungerar mycket bra på den vanligaste smutsen. Tjära, asfaltfläckar, dieselavfärgning, bränslespill och så kallad flygrost (små rostprickar på till exempel plast och aluminium) tar den inte bort. Dessutom har den en besvärlig förmåga att bli kvar på fönsterrutorna om du inte sköljer och torkar bort allt innan det självtorkar.

Ren Fritid som dök upp på marknaden för några år sedan fungerar likvärdigt och tar inte heller bort de ovan nämnda svåraste fläckarna, men man kan förbättra effektiviteten avsevärt genom att hälla medlet på en trasa och gnugga just på den fläck eller det parti man vill ha bort. Men, glöm inte bort att starkt koncentrat av tvättmedel kan missfärga och framförallt kan det skada tätningen. Var försiktig och skölj efter direkt, med rikligt med vatten. Även Ren Fritid vill gärna bli kvar i form av mjölkfärgade fläckar på fönstren om man inte sköljer bort och torkar manuellt utan låter det självtorka.

 

Tvättskolan del 1: Viktigt med tvätt på rätt sätt

En nyvaxad husbil är roligare att fara ut med än en med fläckar och sorgränder.

Tobbes tvättskola del 1
Vi tvättade en normalsmutsad husbil med kulhamrad aluminiumplåt på sidorna och slät bakstam. Själva bildelen, hytten, tvättades också med Globex 80 och Ren Fritid. Vi delade bilen i två halvor, tvättade den ena sidan med Globex 80 och den andra med Ren Fritid.

 

Vi spolade först bilen med vattenslang, och tvättade därefter av bilen med tvättborste doppad i en hink med lösning av tvättmedel och vatten. Vi doserade enligt anvisning på produkterna.

Resultatet var likvärdigt, möjligtvis var Globex 80 lite fetare än Ren Fritid. Vattnet rann av, stöttes bort, lite snabbare på den del av framrutan där Globex 80 hade använts.

På hjulsidor och på hyttdörrarnas nederkanter tvättade och gnuggade vi bort asfaltfläckar och svartprickig svår smuts med koncentrerat tvättmedel. Ren Fritid bet lite bättre men det kan bero på fläckarnas sammansättning. Vi använde också Sonax Hårdvax som referensmedel på de svåra fläckarna och det fungerade bättre än de andra medlen. Men, inte heller det hjälpte mot ”flygrosten”. Till det måste man ha rubbing, ett polermedel som också innehåller slippasta.

Som avslutning använde vi Auto Smart vax som dessutom går att använda för att slipa bort små repor i fönsterglasen. Vi applicerade vaxet direkt på trasan, gned ut över ett begränsat område på karossen och polerade bort det med ren trasa efter att det fått torka en kort stund.

På fönstren gjorde vi likadant men först gjort vi noggrant rent med rikligt med vatten och mjuk svamp. Rutorna blev som nya och med den vaxade ytan är bilen nu lättare att hålla ren, smutsen biter sig inte fast på en vaxad yta på samma sätt eller lika hårt som på en torr ovaxad yta. I nästa nummer gör vi en grovrengöring och putsning av bilens inre. Följ med.

 

Tvättskolan del 1: Viktigt med tvätt på rätt sätt

Torbjörn Hofberg

Torbjörn Hofberg, montör på Henrikssons Husvagnar använder Auto Smart Vax för att putsa repiga husvagnsfönster.

– Vi använder polermaskin på riktigt dåliga fönster, men man måste vara försiktig för tar man för hårt och låter vaxet bränna fast går fönstret inte att rädda.

 

Produkter och pris:
* Globex 80: cirka 70 kronor per liter. Finns också i större förpackningar/dunkar.

* Ren Fritid: cirka 150 kronor för 0.5 liter. Obs – 2,5 gånger så högt koncentrat.

* Auto Smart Vax: cirka 100 kronor.

* Tvättborste: cirka 220 kronor med teleskopskaft och vattengenomföring

Tvättskolan del 1: Viktigt med tvätt på rätt sätt

Till Tvättskolan del 2: Att göra rent hus.

Av: Torbjörn Stålenhag och Alje van Dam

Tvättskolan del 1: Viktigt med tvätt på rätt sätt
Tvättskolan del 1: Viktigt med tvätt på rätt sätt
Tvättskolan del 1: Viktigt med tvätt på rätt sätt

Tvättskolan del 1: Viktigt med tvätt på rätt sätt