Tvättskolan del 2: Att göra rent hus

Publicerad: 2010-06-29   Uppdaterad: 2012-04-26

I ”Tvättskolan del 1” visade vi att det är viktigt att använda rätt medel när du tvättar utsidan på din husvagn eller husbil. Nu kliver vi in och gör riktigt sommarfint inför semestern. En husvagn eller husbil är inredd ungefär som en modern bostad. Här finns textilier, här finns trä, här finns metall, plast och...

I ”Tvättskolan del 1” visade vi att det är viktigt att använda rätt medel när du tvättar utsidan på din husvagn eller husbil. Nu kliver vi in och gör riktigt sommarfint inför semestern.

En husvagn eller husbil är inredd ungefär som en modern bostad. Här finns textilier, här finns trä, här finns metall, plast och glas. Här finns också kromade detaljer. Alla dessa material kräver olika medel för att bli rena och sköna att använda respektive titta på. Vanligt diskmedel räcker långt men vill man ge sin diskho lite extra glans behöver man annat medel.

Dammsugare och fuktig trasa är bra och nödvändigt, men vill du till exempel få bort fläckar från plastgolvet behövs starkare medel. Fläckiga stolar eller textilmattor behöver bearbetas på ett speciellt sätt och handfat, duschväggar och golv blir bäst med speciellt plastmedel. Som avslutning vätskeskyddade vi textilierna, med fantastiskt resultat.

1. Vi började vår rengöringsrunda med ett universalmedel som vi hittade på Elmimässan, Fix Universal. Det är ett medel som också ger glaslocket en speciell glans och det fungerar även på bord och diskbänk. Det fungerar bäst på riktigt hårda ytor och mindre bra på till exempel borstad aluminium. Medlet är drygt, miljövänligt och ofarligt vilket är bra. Det är också torrt, vilket gör att man inte behöver vara orolig att det skall ”läcka”.

2. Den kromade kranen blev som ny efter att ha fått en behandling med Grand Prix Interiörrent. Medlet finns på sprayflaska och doseras enkelt ut på den yta eller det som skall rengöras. Eftertorkning med torr trasa eller hushållspapper lämnar en blank fin yta som är lätt att hålla ren. Medlet använde vi också på kylskåpet, både in- och utsida. Känns och fungerar ungefär som allrengöringsmedel.

3. Tvålrester, schampostänk och hårstrån har en förunderlig förmåga att solka igen duschen, både golv och väggar. Vill man göra rent duger inte vanlig tvål eller diskmedel. Här behövs i stället medel som utan att repa plasten löser upp tvålrester och annat. Thetford har ett medel, Badrumsrengöring, och vi gjorde rent såväl duschväggar som handfat. Resultatet är imponerande, handfatet och duschkabinen blev i det närmaste som nya. Fräschören och hygienkänslan steg direkt och markant.

4. Det är lätt hänt att man trampar in i vagnen eller husbilen med smutsiga skosulor. Vår husbil är inget undantag, vi hittade en del riktigt svåra mörka fläckar av obestämt art på vår blå gångmatta. Vi testade två olika slags textilrengöringsmedel, dels ett från OK och ett från tillbehörsbutiken. Bägge fungerade bra. Vi sprayar medlet på den dammsugna och rengjorda mattan, låter skummet som uppstår verka en kort stund och därefter borstar vi mattan med en nagelborste. Allt går inte bort med bara en behandling men mattan blir både snyggare och fräschare. Efter två behandlingar ser man inte längre fläcken och mattan är fin igen.

5. Ett värre problem är intrampade tjär- och asfaltsfläckar, fastkletade i plastmattan på golvet. Enligt Golvbranschens Riksorganisations (GBR) hemsida kan man läsa att detta är en typ av fläckar som kanske inte kan tas bort över huvud taget. Men man kan ju alltid försöka, och på deras fläcknyckel tipsas man försöka med lacknafta.
Vi provade i stället med tändvätska. Det är en vätska som vi normalt har med oss och den är lite snällare mot mattan än den mer koncentrerade lacknaftan. Vi kontaktade först kemikalieinspektionen och fick veta att tändvätska och lacknafta i mångt och mycket är samma sak. Ett extra tips om du tvingas gnugga på golvmattan på samma sätt som vi gjorde. Tändvätskan, eller för all del lacknaftan, löser också upp det skyddande lagret på mattan och skyddet behöver repareras. Enklast görs det med någon form av polish, men finns det bilvax till hands går också det bra, gnugga in vaxet över den gamla fläcken och ytan är om inte återställd så i alla fall förseglad till nästa omgång. Glöm inte bort bara att torka emellan med rent vatten och fuktig trasa.

6. Kaffe i soffan sägar man ja till, men inte i bokstavlig mening. Att tappa en kaffekopp eller spilla ut läsk, vin eller saft är en olycka som inte får muntra tillrop. Men det finns grejor som gör skadan eller katastrofen till ett minne bara. Impregnering heter metoden. Vi sprayade impregneringsmedlet Texellent på ett stycke tyg och hällde därefter ut vatten på samma tyg. Vätskan pärlade sig och rann av utan att tyget blev vått. Resultatet var så förbluffande att vi var tvungna att göra om försöket men nu med kaffe. Medlet är inte gratis, nästan 300 kronor kostar det, men det bör räcka till ett par impregneringsbehandlingar av hela husvagnen eller husbilen. Finessen är att man kan hålla klädseln ren i många långa år och samtidigt både äta dricka och umgås utan att vara orolig. Kalasbra, tycker vi om ni ursäktar ordvitsen. Medlet sägs bli ännu effektivare vid nästa och nästa behandling, en uppgift som låter betryggande men återstår att kolla.

7. En smart och enkel metod att hålla klädseln ren och fin är att skaffa någon sorts överdragklädsel. Det finns för bilstolar men är inte lika lätt att hitta för soffor och sängar. Därför har vi lagt ut en färganpassad pläd på sängens nedre halva, där matkassar, väskor och annat hamnar innan de packas upp. En pläd är ju betydligt enklare att tvätta än en madrass.
På sofforna är det lite svårare då ”lös” textil gärna korvar sig och blir obekväm att sitta på.  Här förlitar vi oss helt enkelt på impregneringen. 

När vi sitter i soffan och ser oss omkring i den blankputsade interiören känner vi oss ganska nöjda, det är skönare att åka ut i en bil eller husvagn som är ren, blank och fräsch. Vi har lagt ner några timmars arbete, köpt medel för några hundralappar och vi har kvar av allt. Det kommer att räcka till fler omgångar och det är inte utan att vi undrar vad man skall ha för att få bästa resultat när man tvättar dragbilens interiör och motor?

Medel vi använde:
Detta var inte ett jämförande utvärderande test om vilka medel som är bäst, snarare ett sätt att visa hur man går tillväga.

Allrengöringsmedel Fix Universal. Cirkapris:  250 kronor
Grand Prix Interiörrent Pris: 72 kronor
Thetford Badrumsrengöring. Pris: 50 kronor
Textilrengöring OK. Pris: 57 kronor
Texellent impregnering. Pris: 295 kronor

Till Tvättskolan del 1.

Rulla till toppen