Gammal husvagn blev som ny

Publicerad: 2012-02-13   Uppdaterad: 2023-04-18

Familjen Lindberg blev större, men inte husvagnen. Då byggde pappa Stefan om den 20 år gamla Solifern så att alla kunde åka ned. Femårige Aaron studsar upp och ner när vi gör entré, ivrig att få visa oss sin nya bädd i husvagnen. I egenskap av storebror är det ju han som har bädden högst...

Familjen Lindberg blev större, men inte husvagnen. Då byggde pappa Stefan om den 20 år gamla Solifern så att alla kunde åka ned.

Gammal husvagn blev som ny

Femårige Aaron studsar upp och ner när vi gör entré, ivrig att få visa oss sin nya bädd i husvagnen. I egenskap av storebror är det ju han som har bädden högst upp, det är inte lite ståndsmässigt det.

Småsyrrorna Olivia och yngsta Emilia har sina bäddar därunder, som tripp, trapp, trull i fallande skala ställt i relation till turordningen i syskonskaran.

Husvagnen står för tillfället uppställd i trädgården utanför familjens hus. Det är en Solifer 5502i, årsmodell 1988.
– Ja, men den har genomgått en hel del förändringar sedan vi köpte den, säger Stefan Lindberg, som har gjort jobbet själv.

Nya bäddar till de tre barnen var högprioriterat. I originalutförande fanns det en liten sittgrupp till vänster innanför dörren. Den fick stryka på foten, och istället byggde Stefan en trevåningssäng i det utrymmet.

Gammal husvagn blev som ny

Det krävdes en hel del underarbete med sådant som egentligen inte syns…

 

Eftersom vagnen är bredare än vad bäddarna behöver vara långa, blev där plats för en extra garderob också.
– Är man fem personer i familjen kan man inte få nog av stuvutrymme, konstaterar Stefan.

Han var väldigt noggrann när han plockade ner den ursprungliga inredningen, för han ville i möjligaste mån använda originalmaterialet i vagnen. Detta för att både han och hustrun Michaela var angelägna om att behålla vagnens karaktär, så långt det var möjligt.

Det lyckades nästan, men vissa kompletteringar blev ändå nödvändiga.
– Då betsade vi det i samma kulör för att intrycket ändå ska bli detsamma som i originalutförande, förklarar han.

Men Stefan hade inte varit Stefan om han inte hade andra projekt på gång också, och Michaela uppmuntrade idéerna. Hon vet av erfarenhet att när han ger sig på något, så blir det också resultat. Men det kan vi återkomma till.

Gammal husvagn blev som ny

Så näst i tur för att få sig en duvning var köket.
– Vi bytte ut hela köksbänken, så den är tillverkad av en bänkskiva i bok. Skivorna köpte vi på Rusta, sedan har jag format dem själv. Spisen blev en ny trelågig, och därunder blev det plats för en ugn.

Även diskhon blev ny, och där kunde jag tillverka en skiva att lägga ovanpå. Jättebra för att gömma disken därunder, om man vill det, men också utmärkt som skärbräda, ler Stefan och stryker lätt med handen över den släta träytan.

Gammal husvagn blev som ny

Snyggare och mer praktiskt med ett vitrinskåp.

 

Mittemot köksbänken står kylskåpet, golvmodell. Där ovanför fanns tidigare ett hörnskåp. Men det utrymmet kunde förvaltas både snyggare och mer praktiskt, ansåg Stefan och Michaela.
– Jag gjorde en öppen vitrinhylla med plats för glasen. Dels blev det luftigare, dels har glasen en bra plats där de står stadigt.

Under vitrinhyllan placerade Stefan tv:n, en platt-tv som är upp- och nedfällbar. När den inte används är den ur vägen, och bänkskivan ovanpå kylskåpet kan nyttjas som avlastningsplats. Vid tv-dags är det bara att fälla ner skärmen, så är tv-lyckan gjord.

Många ändringar har kommit till av rent praktiska skäl, andra för att behovet av lite lyx och flärd också ska få sitt. Konsoler med infälld belysning tillhör inte livsnödvändigheterna, men snyggt är det.

Att det dessutom sprider ljus blir bra bonus.
– Ja, nu har vi sådana både över garderob, köksskåp och vitrinskåp, bekräftar Stefan.

Vi slår oss ner i sittgruppen, låter blickarna fara runt och bara känner in atmosfären. Visst ger den känslan av en klassisk Solifer. Av gammal årgång. Fast ny. Antagligen är det denna känsla Stefan och Michaela eftersträvade, när de ville bevara originalinredningen så mycket som möjligt, men med nya fräscha detaljer och mycket bättre lösningar för familjen. Och då har de lyckats!

Gammal husvagn blev som ny

Bakgrundsfakta
Solifer 5502i, årsmodell 1988
Nypris:114 000 kronor.
Beg.pris 2005: 75 000 kronor
Renoveringskostnad: 5 000 kronor

Framtidsplaner…
Sätta in en kassett-toalett och göra om toarummet.
Göra en långresa med vagnen i sommar.

 

Gammal husvagn blev som ny

Vi avrundar besöket med kaffe och en gudomligt god kladdkaka vid familjens köksbord inne i huset. Pratet flyter på, och här får vi veta mer om varför Michaela är så förvissad om att det blir resultat när Stefan ger sig i kast med något.

Stefan småler lite, och berättar själv.
– Ja, vi byggde en husbil när Aaron bara var ett år. Svärfar hade en Ford Transit. Den kunde bli bra att bo i, tänkte vi, så vi rev ner hela plåtväggen mot hytten och öppnade på så sätt upp in mot själva skåpet. Vi isolerade väggarna, satte upp skåp och gjorde bilen riktigt beboelig. Sedan använde vi den som husbil en hel sommar.

– Vi har husvagnsliv i blodet båda två, säger Michaela, och nickar mot Stefan. Själv är jag mer eller mindre uppväxt på camping. Vi åkte till Öland med husvagn varje sommar, så husvagnar och campingliv hör liksom till.

– Min familj hade husvagn innan jag blev född, avslöjar Stefan. Jag minns hur vi åkte från Gävle till Göteborg, och själva resan tog en hel vecka. Men då hade vi också tid att stanna på många roliga platser under resans gång. Det var jätteroligt!

– Så när vi bildade egen familj var det självklart att vi skulle ha husvagn, säger Stefan. Michaela lyssnar och nickar bekräftande.
– Absolut, säger hon.

Gammal husvagn blev som ny
Gammal husvagn blev som ny
Gammal husvagn blev som ny

Gammal husvagn blev som ny
Gammal husvagn blev som ny
Gammal husvagn blev som ny
Gammal husvagn blev som ny

Rulla till toppen