Lätt att hålla förtältet tätt

Publicerad: 2015-05-26   Uppdaterad: 2023-04-18

Förtält som har några år på nacken har lätt för att dra till sig fukt, och i värsta fall blir de genomsura, vilket inte gör en enda människa glad. Men att impregnera själv är lätt som en plätt. Det är inte speciellt svårt att impregnera förtältet. Se till att vara utomhus, och att inte arbeta...

Förtält som har några år på nacken har lätt för att dra till sig fukt, och i värsta fall blir de genomsura, vilket inte gör en enda människa glad. Men att impregnera själv är lätt som en plätt.

Det är inte speciellt svårt att impregnera förtältet. Se till att vara utomhus, och att inte arbeta direkt i solen, då impregneringen gärna torkar ojämnt. Välj hellre en mulen dag.

Börja med att tvätta av tyget och passa på att ta bort eventuella fläckar med fläckborttagningsmedel. Är det ett nytt förtält som man vill ge lite extra skydd så ska det dammsugas före impregneringen.

Vi valde att prova en relativt ny produkt på området, Textile Protection SBT, vilken säljs av bland annat LeatherMaster Scandinavia AB.

Själva impregneringen är förvånansvärt enkel med sprayflaskan. Spruta på medlet, låt torka i två timmar, sedan är det klart. Ingen obehaglig lukt kändes efter impregneringen, inte heller märktes någon missfärgning eller stelhet i tyget.

Ett första dropptest visade att dropparna rann iväg. För att riktigt hårdtesta impregneringen kontrollerades förtältet igen efter en längre husvagnssemester och det höll fortfarande tätt, även på de ställen som tidigare varit ”fuktfällor”. Själva arbetet tog cirka en halvtimme effektiv tid, och kostnaden stannade runt 150 kronor för medlet, vilket kändes som väl använda pengar.

Lätt att hålla förtältet tätt
Före: Fukten sugs in i textilen och stannar kvar.
Lätt att hålla förtältet tätt
Efter: Fukten pärlar ihop sig och rinner av textilen.

TIPS! Testa alltid impregneringen på en dold yta innan du ger dig på hela förtältet. När du ändå impregnerar – passa på att göra rutorna rena, men kontrollera så att fönsterputsmedlet inte angriper plast.

Fakta: Det finns många olika fabrikat på impregnering, och en del av dem innehåller PFOA (PerFluoroOctanoic Acid) eller PFOS (PerFluoroOctaneSulfonic acid) vilka är kemiska preparat som naturen har svårt att bryta ner. Vår testprodukt Textile Protection SBT innehåller inget av dessa ämnen.

Lätt att hålla förtältet tätt
Även om medlet är näst intill luktfritt rekommenderar vi att du utför arbetet utomhus.

 

Fler tips på ”gör-set-själv”:
Gammal husvagn blev som ny
Snygga till husvagnen – ett rent nöje