Ordning och reda i husbilen

Publicerad: 2015-11-10   Uppdaterad: 2023-04-18

Nyfikna blickar och en och annan som kommer fram och frågar: Hur har du gjort det där? Här visar Tommy Hermansson sin smarta lösning i husbilens förråd. Tommy Hermansson bor i Lilla Edet tillsammans med hustru och tonårsdotter, tre döttrar är redan utflugna. Sedan fyra år har familjen husbil, och det är något de verkligen...

Nyfikna blickar och en och annan som kommer fram och frågar: Hur har du gjort det där? Här visar Tommy Hermansson sin smarta lösning i husbilens förråd.

Tommy Hermansson bor i Lilla Edet tillsammans med hustru och tonårsdotter, tre döttrar är redan utflugna. Sedan fyra år har familjen husbil, och det är något de verkligen vill fortsätta med. Nu har de lagt båtlivet och att hyra husbil bakom sig.

Han berättar om hur han for mellan olika husbilsförsäljare innan han bestämde sig för den Hymer som nu står på gården. Ändå var Tommy inte riktigt nöjd, husbilen måste kunna bli ännu mera praktisk. Jakt och fiske är Tommys största intressen, så fiskegrejor och gummibåten är ett måste att ha med på semestern. Hustrun och dottern älskar cykelturer, vilket genererar tre cyklar.

Tommy beslutade sig därför för att komplettera husbilens förvaringsutrymmen, så att de blev mera lättillgängliga.

Ordning och reda i husbilen
Tommy byggde en specialvagn som kan dras ut ur det stora förrådet under husbilen.

Först gjordes en prototyp i plywood. Nu skulle cyklarna och den hopvikta båten först och främst provas in.
– Vi har tre hopfällbara cyklar som vi köpt på Biltema för cirka 1 700 kronor. Dessa är vi mycket nöja med, säger Tommy. Precis som vi är med plastbackarna som hyllan ovanför tältet konstruerats efter. 

När alla tänkta prylar fått sin plats på prototypen väljer Tommy att göra en ny vagn i aluminiumplåt 3/5. Han har tillgång till både plåt och bearbetningsmaskiner i sin egen verkstad. Men Tommy säger att en vagn i plywood skulle kunna fylla precis samma funktion, och givetvis vara lättare att göra för en hemmafixare.

Skenorna som bultats fast i botten på förrådet har beställts från ett företag. Här är det viktigt att tänka på, att borrhålen tätas noga med kitt av specialkaraktär för karosser. Likaså måste bultarna på undersidan vila på stora brickor alternativt plattjärn.

Ordning och reda i husbilen
Observera hur skenorna monterats med distansklossar under, för att vagnen skall kunna dras ut genom garagedörren. Placera hålen så nära bärande delar som möjligt.
Ordning och reda i husbilen
Låsreglaget som låser vagnen. Låsningen kan ske i tre lägen; helt eller halvt utdragen samt helt inne i transportläge.
Ordning och reda i husbilen
Om du bultar fast de olika delarna på vagnen så finns möjligheten att ändra konstruktionen på ett enkelt sätt.
Ordning och reda i husbilen
Hyllan ovanför utrymmet där Tommy förvarar den hopvikta gummibåten har anpassats i storlek så att plastbackarna står stadigt.
Ordning och reda i husbilen
Baksidan av vagnen har försetts med flera fack och specialfäste för båtmotorn. Här har nivåklossar och annan utrustning fått sin plats.
Ordning och reda i husbilen
Vid sidan av den utdragbara vagnen har Tommy fått en utmärkt bra plats att förvara campingstolarna.
Ordning och reda i husbilen
Även för stolarna har Tommy gjort en specialkonstruktion så att dessa står stilla under färden.
Ordning och reda i husbilen
På ena sidan av husbilen finns ett mindre platt förråd, som var ganska svårt att överblicka. En låda i plywood blev lösningen. Även här blev inköpta skenor steg ett i byggandet.

 Hur har det gått med vikten, frågade vi Tommy.
– Min bil är 7,30 meter och får väga 4 ton, vilket vi klarar fint även med komplett utrustning och vatten och bränsle i tankarna.

Tog det lång tid att bygga?
– Jag gick väl och tänkte ett tag, men att bygga vagnen i plywood skulle jag uppskatta till 25 timmars arbete. Lämplig tjocklek på plywooden tycker jag är nio millimeter.

Hur mycket har materialet kostat till dina extrautrustningar?
– Mellan tummen och pekfingret, 5-6 000 kronor.

Vilka verktyg behöver vi ha för att göra vagnen i plywood?
– En handhyvel,

Rulla till toppen