Byta gasfjädrar i bakluckan? Lätt som en plätt och det utan specialverktyg.

Gör Det Själv: Få liv i luckan

Publicerad: 2018-09-15   Uppdaterad: 2023-04-18

Slappa gasfjädrar i bakluckan går inte att reparera. Däremot är de enkla att byta ut. Du gör det själv på tio minuter, utan specialverktyg.

När bilen får några år på nacken brukar bakluckans gasfjädrar bli slappa, och har du exempelvis hund slits de ut ännu fortare. Visst är den enklare att öppna och stänga, men låter du det gå för länge finns det en risk att de helt tappar spänsten. Då kan luckan slå igen av sig själv och har du tur står varken du själv eller någon annan i vägen.

En koll med märkesverkstaden visade att ett byte av gasfjädrarna skulle gå på en ansenlig summa, men eftersom själva bytet inte är svårt avstod jag. Köpa originaldelar var också ganska dyrt och de billigaste piratdelarna gick på 950 kronor paret. Efter en titt på internet beställdes därför två fjädrar från en firma i England för totalt 225 kronor, inklusive frakt och två års garanti. Det tog visserligen fyra dagar innan de kom fram, men det kompenserades väl av priset.

Bytet är enkelt, och går smidigt om du har en vän till hands. Fjädrarna sitter med en låsring i varje ände, vilka bänds loss med en smal skruvmejsel. Medan vännen håller luckan öppen i ett stadigt grepp, tar du bort den gamla fjädern.

Här kan losstagningen behöva hjälp av mejseln du använde nyss.

Lägg en klick fett i kulorna på den nya fjädern, men rör inte låsringen. Känn efter att de båda kulorna sitter stadigt, om inte skruva åt dem ordentligt med hjälp av en tång.

Nu är det bara att trycka fast fjädern, se till att du inte monterar den upp och ner. När du hör ett klickande ljud har fjädern låst fast sig. Låt vännen vila en stund och byt sedan ut den andra fjädern. Prova därefter fjädrarnas funktion och njut av spänsten när du öppnar och stänger luckan.

DETTA BEHÖVER DU

• Nya gasfjädrar
• En smal skruvmejsel
• Eventuellt en tång
• Fett
• En stark vän
Tidsåtgång:
Cirka tio minuter 
Svårighetsgrad:
Kan du byta hjul är detta en riktigt lätt match.

Gör Det Själv: Få liv i luckan
1. Lägg en klick fett i kulorna på den nya gasfjädern, vanligt kullagerfett fungerar bra, och skruva vid behov åt kulorna med en tång. Lösa kulor kan orsaka missljud när du öppnar och stänger luckan. 2. Låt en stark vän hålla luckan i ett stadigt grepp innan du påbörjar bytet.
Gör Det Själv: Få liv i luckan
3. Låsringarna petas enkelt bort med en smal mejsel. När de är borta brukar gasfjädern vara lätt att demontera. 4. Låt låsringarna vara kvar på den nya gasfjädern. Tryck fast den mot luckan och karossen. När du hör ett klickande ljud sitter de ordentligt på plats.