Tips inför besiktningen av din husbil

Att snåla med nya torkar-blad är onödigt och dumt.

Tips inför besiktningen av din husbil

Publicerad

I föregående utgåva av Husvagn & Camping tipsade vi om detaljer som man själv kan åtgärda innan husvagnsbesiktningen. Nu är det dags att checka husbilen.

Framför allt är det belysningen som det är fel på vid
kontrollbesiktningen. Onödigt, med tanke på hur enkelt
det är att kolla alla lampor innan.

Ser vi till statistik är det belysning (25 procent) och bromsar (8 procent) som oftast genererar nedslag i protokollet och renderar ombesiktning. Framförallt slarvar många husbilägare med bilens belysning. Det är inte speciellt svårt att skicka ut sin bättre hälft eller en kamrat för att assistera som ögonvittne om broms-, halv-, hel- eller positionsbelysningen fungerar som de ska.

– Tänk även på att lampor alltid ska bytas parvis. Är exempelvis en halvljuslampa trasig, dröjer det inte länge förrän den andra också går sönder, avslöjar Bilprovningens expert Morgan Isacsson.

Ett dumsnålt beslut att spara på pengar är att vänta onödigt länge med torkarbladsbyte.

– Det handlar om en förbrukningsartikel som bör kontrolleras innan besiktningen. Man får ingen tvåa i protokollet om de är dåliga, men man blir underkänd och har som ansvar att byta snarast möjligt och det enligt svensk lag, förklarar Morgan Isacsson.

Satsa gärna några extra kronor på kvalitetsdäck.

När du besiktigar husbilen ska du visa att du har en varnings-triangel med dig – och inte bara fodralet.

Underkänd (men utan krav på ombesiktning) kan man även bli om inte varningstriangel finns med i husbilen. Kontrollera dessutom att inte bara fodralet finns i husbilen, utan att varningstriangel också är med (den kan lätt glömmas bort på vägen där den användes senast).

Något som många kanske inte känner till är att chassinumret måste vara synlig och åtkomlig. Om hälften av en bokstav eller siffra är bortrostad blir du underkänd.

Bromsar är svårt att fixa till på egen hand. Men utförs årlig service brukar man upptäcka om någonting kärvar eller om bromsbackarna är på upphällning.

När det gäller däck på husbilar så åldras de mer än de slits. Framförallt är solen en bov som får gummit att torka i förtid. Täck för däcken om du blir stående länge.

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1626 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 591 fristående campingplatser och 695 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 340 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2021-01

  • Husvagn & Camping Nr 12 2020

  • Husvagn & Camping 2020-11

  • Husvagn & Camping 2020-89

  • Husvagn & Camping 2020 -10

  • Husvagn & Camping 2020 Special

  • Husvagn & Camping 2020-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206