Tips inför besiktningen av din husbil

Publicerad: 2019-08-13   Uppdaterad: 2023-04-18

I föregående utgåva av Husvagn & Camping tipsade vi om detaljer som man själv kan åtgärda innan husvagnsbesiktningen. Nu är det dags att checka husbilen.

Tips inför besiktningen av din husbil
Framför allt är det belysningen som det är fel på vid
kontrollbesiktningen. Onödigt, med tanke på hur enkelt
det är att kolla alla lampor innan.

Ser vi till statistik är det belysning (25 procent) och bromsar (8 procent) som oftast genererar nedslag i protokollet och renderar ombesiktning. Framförallt slarvar många husbilägare med bilens belysning. Det är inte speciellt svårt att skicka ut sin bättre hälft eller en kamrat för att assistera som ögonvittne om broms-, halv-, hel- eller positionsbelysningen fungerar som de ska.

– Tänk även på att lampor alltid ska bytas parvis. Är exempelvis en halvljuslampa trasig, dröjer det inte länge förrän den andra också går sönder, avslöjar Bilprovningens expert Morgan Isacsson.

Ett dumsnålt beslut att spara på pengar är att vänta onödigt länge med torkarbladsbyte.

– Det handlar om en förbrukningsartikel som bör kontrolleras innan besiktningen. Man får ingen tvåa i protokollet om de är dåliga, men man blir underkänd och har som ansvar att byta snarast möjligt och det enligt svensk lag, förklarar Morgan Isacsson.

Tips inför besiktningen av din husbil
Satsa gärna några extra kronor på kvalitetsdäck.
Tips inför besiktningen av din husbil
När du besiktigar husbilen ska du visa att du har en varnings-triangel med dig – och inte bara fodralet.

Underkänd (men utan krav på ombesiktning) kan man även bli om inte varningstriangel finns med i husbilen. Kontrollera dessutom att inte bara fodralet finns i husbilen, utan att varningstriangel också är med (den kan lätt glömmas bort på vägen där den användes senast).

Något som många kanske inte känner till är att chassinumret måste vara synlig och åtkomlig. Om hälften av en bokstav eller siffra är bortrostad blir du underkänd.

Bromsar är svårt att fixa till på egen hand. Men utförs årlig service brukar man upptäcka om någonting kärvar eller om bromsbackarna är på upphällning.

När det gäller däck på husbilar så åldras de mer än de slits. Framförallt är solen en bov som får gummit att torka i förtid. Täck för däcken om du blir stående länge.

Rulla till toppen