Att tanka gasol i lösvikt är inte något nytt, men då de fasta tankarna varit ganska klumpiga har många dragit sig för installationen.
Idag är det annorlunda, du tankar i en gasolflaska som ser ut precis som en vanlig sådan och med samma mått, fast den här flaskan är försedd med fyllnadsstopp vid 80 procent, vilket är viktigt ur säkerhetssynpunkt.



Flaskan, som kan vara av stål eller aluminium är godkänd för användning i tio år. Man talar om tyska flaskor. Enda kravet är att denna är fast monterad. Priset för en installation på en verkstad kan handla om allt från cirka 5 500 kronor och rejält mycket uppåt.
Vi har träffat Staffan Bjurek, som valde att själv göra installationen. Hans slutnota landade på 5 900 kronor. Kanske bor du inte i närheten av en bransch-verkstad, då kan ”göra själv” absolut vara ett alternativ.
Efter undersökning av var det skulle vara bäst att köpa material, föll beslutet på produkter från AluGas. På deras hemsida fanns återförsäljarlista och närmast för Staffan blev Trollhättan.
I nuläget finns drygt 50 platser för påfyllning av gasol i Sverige och dessa finner du på hemsidan www.mylpg.eu. I Tyskland exempelvis har var och varannan tankstation även LPG-påfyllning.


PROPAN ELLER BUTAN
LPG, Liquefied Petroleum Gas, består alltid av propan eller butan eller en blandning av dessa. Vad du tankar har ingen betydelse för användningen. Men blandningar med stor andel butan är känsligare för låga temperaturer. Ha därför koll på vad du tankade senast när hösten kommer i Sverige.
ALUMINIUM ELLER STÅL
Pris och vikt är avgörande. Stål är billigast men aluminium är lättast. Vikten skiljer från 12 till 6,7 kg.
REVISION
När flaskan är tio år krävs revision, visuell kontroll av behållaren, byte av armatur och funktionskontroll av överfyllnadsskyddet. Detta kan ske på auktoriserade företag.
PÅ RESAN
Ladda gärna ner appen ”myLPG.eu”.
För mera info
www.alugas.se, www.aegpl.com