Fortfarande kör väldigt många omkring med de gamla 7-poliga kontakterna.
Gammal släpvagnskontakt men ny husvagn? Visst fungerar det med en adapter men du byter själv ut kontakten både snabbt och enkelt.
Den nya 13-poliga så kallade Jaegerkontakten, även kallad EU-kontakt, började användas så smått för omkring 15 år sedan och är funktionsmässigt bättre än Boschkontakten, den 7-poliga kontakt som då var standard.
Fortfarande finns det mängder av äldre bilar som kör omkring med den gamla kontakten och ska du dra en modern husvagn måste du använda en adapter.
Sex kablar är det absolut minsta, men fyll gärna på med de andra sju också för att få en kontakt som klarar av alla funktioner i de nyaste vagnarna.
En ny Jaeger-kontakt kostar från en hundring och uppåt och byts ut på ungefär en halvtimme, om du nöjer dig med de gamla funktionerna vill säga.
Lägger du till nya som konstantplus, backljus, dimbakljus och tändningsplus får du minst dubbla den tiden och lägga till några kronor för kablar. Men då får du å andra sidan inte bara en fungerande utan en fullt modern släpvagnskontakt på din bil.
1 Vänster blinker – gul
2 Dimbakljus – blå
3 Jord för 1-8 – vit
4 Höger blinker – grön
5 Höger bak-, positions-, sido- och skyltljus – brun
6 Bromsljus – röd
7 Vänster bak-, positions-, sido- och skyltljus – svart
8 Backlampa och/eller styrström för backspärr – rosa
9 12 V konstant – orange
10 12 V via tändning – grå
11 Jord för 10 – vit/svart
12 Varierande funktion, men ISO-funktion ej tilldelad – ljusgrå kabel
13 Jord för 9
Vill du bara ha lite ledbelysning eller kanske ett stämningsfullt ljus – då kan en LED-list monterad på hyllan ovanför förarplatsen var lösningen.
Visst ska även småfåglar få chans att prova på campinglivet! Det tycker i alla fall Jan Pettersson som snickrar ihop husbils- och husvagnsholkar i långa banor.
Visst händer det att man spiller i husbilen eller i husvagnen. Har du impregnerat klädseln minskar du risken att det blir fula fläckar. Arbetet är dessutom gjort på ett kick.
Visst vore det skönt att kunna testa elprylarna innan de monteras eller att kunna jaga elfel i lugn och ro vid arbetsbänken? Det fixar du lätt genom att bygga en liten testbänk.
Inga krångliga eller kostsamma uppdateringar och trafikläget i realtid. Med 15-årsjubilerande Google Maps klarar du dig utan GPS, och du både hittar och blir hittad enklare.
Ljuset i din gamla husbil kan bli mycket bättre med LED-lampor, omkring 20 procent ökat ljusflöde. Det är för tillfället inte lagligt men ett nytt reglemente är på gång.
Ett effektivt gasfilter lyfts fram som allt viktigare för gasolutrustningen i campingfordon. Så här fungerar de och så monteras utrustningen.
Allt fler bilar får elektriska lås till bagageluckan. Tidens tand tär men glappande eller stendöda lås går att får friska igen. Oxid orsakad av fukt eller dränkt brytare brukar vara boven i dramat.
Fast gasoltank har blivit allt populärare i våra fritidsfordon. Prisvärt och särskilt smidigt på utlandsresor. Är du lite händig, kan du faktiskt montera den på egen hand.
Den finns där överallt på husbilen och husvagnen. Den trollar bort kantiga linjer och håller vikten nere. Men därför kan den också vara tunn och skör. Här är några tips om hur du kan undvika skador på plasten – och om hur du kan laga den om olyckan ändå varit framme.
Fungerar det verkligen att använda maskindiskmedel för att få rent mossiga tak? Javisst, och det är lika effektivt som specialmedel till en bråkdel av kostnaden.
I föregående utgåva av Husvagn & Camping tipsade vi om detaljer som man själv kan åtgärda innan husvagnsbesiktningen. Nu är det dags att checka husbilen.
Varför nöja sig med enbart en varningstriangel? Vi tipsar om prylarna du borde ha med dig på campingresan.
Hög tid att besikta husvagnen? Tillsammans med Bilprovningens expert Morgan Isacsson har vi kikat på några enkla tips hur man undviker onödiga tvåor i besiktningsprotokollet.
Alkos fjädringssystem ACS presenterades för första gången på Caravan Salon i Düsseldorf för några år sedan. Sakta men säkert har husbilsägarna börjat förstå fördelarna med bättre komfort och högre säkerhet.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 591 fristående campingplatser och 696 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 340 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.