Om mjölken inte håller sig riktigt kall kan det bero på att det blir för varmt bakom kylskåpet. En termostatstyrd fläkt monterar du snabbt själv och problemet är ur världen.
Varma sommardagar sätter press på kylskåpen i husvagnar och husbilar. Att ändra reglaget från trean till femman hjälper inte alltid, utan kan i värsta fall ha motsatt effekt.
Utan att gå in för djupt på tekniska detaljer beror detta oftast på att det blir för varmt bakom kylskåpet. Den varma luften minskar kylskåpets förmåga att kyla och det får arbeta ännu hårdare.
Detta är inget nytt problem och på husbilar och husvagnar går det lätt att avhjälpa saken genom att montera en termostatstyrd fläkt.
Tillbehörsfirmor säljer färdiga kit för några hundralappar och monteringen är mycket enkel.
I korthet går det till så här: Leta rätt på drivström till fläkten. Koppla in kablarna, en säkring och en strömbrytare.
Dra sedan kablarna vidare till fläkten som monteras vid övre utblåsgallret, värme stiger som bekant. Därefter kläms givaren till termostaten fast på skåpets kylgaller.
Dra fram el till fläkten och montera den så att den kan blåsa ut den varma luften. Montera tillbaka gallret. Klart.
Det är en effektiv detalj som ger kylskåpet möjlighet arbeta under rätt förutsättningar. Resultatet blir att livsmedlen förblir kalla och kylskåpets kompressor behöver inte arbeta hela tiden under varma dagar.
Vinsten blir även att gasolförbrukningen minskar en liten gnutta och att du själv kan vara stolt över ett väl utfört arbete.
Pris: Från några hundralappar och uppåt beroende på fabrikat och storlek.
Svårighetsgrad: Enklare än att koppla in ett par extraljus på en bil.
Redan efter den första resan i husbilen inser många att det visserligen var bra med en extra gasollåga på spisen, men att samtidigt en bänkyta som skulle behövts försvann – för att ta ett exempel.
Fritidsfordon kommer färdiga. Den som köper en ny husbil eller husvagn kan göra en del tillval, men inte ens då blir det perfekt. Det är då man får plocka fram ett gammalt ordspråk – själv är bäste dräng.
Egentligen är det enkelt att hålla markiser och förtält till fritidsfordon fräscha och fina: spola av dem regelbundet och ta bort smutsfläckar så fort du upptäcker dem.
Saknar du ugn i husbilen, men vill du ändå kunna värma bake off-bröd eller en kaka? Skaffa en Omniaugn som ställs på gasolplattan och baka egna godsaker. Så här gör du!
Att installera solceller på husbilen är populärt för att kunna resa off-grid utan tillgång till el-stolpe. Men hur håller man solcellerna fräscha och hur försiktig måste man vara vid en rengöring? Vi klättrar upp på taket och snyggar till solcellerna med svamp och ljummet vatten.
När du gett upp försöken att få bort fläckarna på mattorna i campingfordonet är det nya som gäller. Då får du samtidigt en chans att göra din kära ägodel mer personlig. Så här gick det till när vi bytte matta på egen hand.
Den där extra hyllan, en ny placering av tv-skärmen eller bara ett par extra krokar för handdukarna – ibland behöver du modifiera husvagnen. Men hur fäster man saker bäst?
Inte kan väl bestick, toalettartiklar och kläder väga så mycket? Jo, och det kan bli rätt så många kilon. Bara mat och måltidsdryck för fyra personer under några dagar kan lätt väga uppemot 30 kg, och allt ska ingå i vagnens totalvikt.
De som plockar gasolskåpet på husbilar och husvagnar fullt med allehanda prylar bör vara medvetna om att de tar en säkerhetsrisk.
Är man ute på vägarna en längre tid utan att ta in på en camping kan det vara svårt att sköta sin tvätt. Men det går att lösa problemet med hjälp av en hink medan du är på rull.
Gäller det typade eller det faktiska kultrycket? Och får jag dra en husvagn som är godkänd för 100 kilo om min bil bara är anpassad för 90 kilo?
Med en elektrisk tömningsventil tömmer du gråvattentanken med en enkel knapptryckning inifrån husbilen. Vi ger tips om hur du monterar en sådan ventil.
Lagom är bäst, speciellt när det gäller kultrycket på husvagnen. Trycket kan variera kraftigt men du kan både kolla och justera det enkelt själv.
Vill du bara ha lite ledbelysning eller kanske ett stämningsfullt ljus – då kan en LED-list monterad på hyllan ovanför förarplatsen var lösningen.
Visst ska även småfåglar få chans att prova på campinglivet! Det tycker i alla fall Jan Pettersson som snickrar ihop husbils- och husvagnsholkar i långa banor.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.