Spika, skruva eller limma – så fäster du rätt i vagnen

Publicerad: 2021-12-15   Uppdaterad: 2023-04-18

Den där extra hyllan, en ny placering av tv-skärmen eller bara ett par extra krokar för handdukarna – ibland behöver du modifiera husvagnen. Men hur fäster man saker bäst?

Spika, skruva eller limma – så fäster du rätt i vagnen
Spika i vagnen? Nej glöm det. Spika inte ens i innerväggarna.

Visst är moderna husvagnar och husbilar välutrustade och fulla av smarta lösningar och listiga förvaringsställen. Gott så, men ibland uppstår det behov av att modifiera även den mest klurigt konstruerade vagnen.

Det kan vara en extra hylla, ett grepphandtag som ger extra stöd, eller varför inte en ny placering av platt-tv:n. Det kan även vara så enkla saker som att montera ett par extra krokar för handdukar, morgonrock eller nycklar.

Spika, skruva eller limma – så fäster du rätt i vagnen
Vanlig träskruv då? Nej, inte det heller.

Att man inte ska spika upp saker i en husvagn är väl självklart för de flesta. Risken att slå spiken igenom väggen eller att missa med hammaren och slå hål är ganska stor och dessutom lär inte en spik hålla för några större tyngder i moderna husvagnsväggar.

Lim är ett alternativ men i så fall ska det vara på innerväggarna, bänkar eller inne i skåp. Att man helt enkelt väljer med omsorg.

– Jag rekommenderar inte att man ska limma på de yttre väggarna, vare sig på husvagnar eller på husbilar, säger Mikael Blomqvist, vice vd på Kabe och med mångårig erfarenhet av husvagns- och husbilskonstruktion.

– Tapeterna är inte lämpliga att limma på och om det limmade trillar bort kan det ge fula märken, tillägger han.

Hur är det då med vanliga träskruv?

– Helst inte. Jag föreslår att du istället använder expanderskruv, typ en mollyplugg. Då får du ett skruvfäste som håller bra för lite större tyngder.

Spika, skruva eller limma – så fäster du rätt i vagnen
Välj ställe med omsorg och borra med förnuft. Montera ett stopp på borren eller markera hur djupt du ska borra med hjälp av lite maskeringstejp.

Men förstör man inte vagnen om man borrar hål i ytterväggen?

– Om det är ett par enstaka hål för expanderskruvar påverkar det knappast isoleringen eller konstruktionens funktion i helhet.

Problem blir det först om du skulle slinta med borrmaskinen eller borra rakt igenom väggen. Då får du räkna med en mer eller mindre dyrbar reparation.

Spika, skruva eller limma – så fäster du rätt i vagnen
Bästa sättet att få ett fäste som håller för lite mer tyngd är att använda expanderskruvar. Tänk på att ta en skruv avsedd för tunnare väggar. När skruven har dragits fast viks expandern ut och bildar ett ankare. Skruvtypen kallas ibland även för ankarskruv.
Rulla till toppen