Gör-det-själv: Baka i Omniaugn

Publicerad: 2022-04-23   Uppdaterad: 2023-04-25

Saknar du ugn i husbilen, men vill du ändå kunna värma bake off-bröd eller en kaka? Skaffa en Omniaugn som ställs på gasolplattan och baka egna godsaker. Så här gör du!

Många som seglat på de sju världshaven känner igen Omniaugnen från tiden till sjöss. Ugnen på spisen som gjort att man kan baka kakor och grädda en smakrik gratäng över vilken värmekälla som helst oavsett om du seglar, vandrar eller föredrar att resa med campingfordon.

Omniaugnen består av tre olika delar: ett underrede, en ugnsform och ett passande lock där de två första har var sitt hål i mitten. Det skålformade underredet leder den varma luften från värmekällan längs formens undersida vilket ger en jämn undervärme samtidigt som spisvärmen leds upp genom formen innan den reflekteras mot locket som övervärme.

Numera kan man komplettera denna typ av ugn med en silikonform som minskar risken att det bränner vid. Det finns också ugnsgaller, termometer som gör det lättare att övervaka temperaturen och en muffinsform i silikon som garanterar perfekta resultat oavsett om du bakar just muffins, bullar eller gör en smakrik efterrätts-paj i portionsstorlek.

Gör-det-själv: Baka i Omniaugn
Gör små snitt i kransen och vik upp varannan flik åt vänster och varannan åt höger.

Enklast är att preparera silikonformen, eller ugnsformen om du saknar silikoninlägg, med kaksmet eller gratäng precis som i vilket ugnsform som helst. Sätt sedan Omniaugnen på spisen (gärna underredet först för att värma upp det precis som du gör med ugnen hemma i köket) och därefter själva formen med lockat ovanpå. 

Minska värmen till hälften för att undvika att det bränner vid och följ tillagningstiden i receptet. Erfarenhetsmässigt brukar det ta lite längre tid att tillaga en rätt, eller baka en kaka i en sådan här ugn jämfört med den hemmavid, vilket vanligtvis beror på en fladdrande låga eller otillräcklig effekt.

Tänk på att stänga fönster och dörrar nära spisen, för att minska effektförlusten som kan uppstå av vinddraget. Man kan också snurra runt ugnen över lågan för en jämnare värme om lågan fladdrar eller drar åt något särskilt håll. Kontrollera då och då att innehållet inte bränner fast och justera värmen vid behov. 

Smaklig måltid!

Gör-det-själv: Baka i Omniaugn
Baka sedan kransen i 20-40 minuter, beroende på temperatur.
Rulla till toppen