Vatten och vård ger markiser långt liv

Veva ut markisen maximalt och lås stödbenen i ett läge så att taket lutar så mycket som möjligt.

Vatten och vård ger markiser långt liv

Publicerad

Egentligen är det enkelt att hålla markiser och förtält till fritidsfordon fräscha och fina: spola av dem regelbundet och ta bort smutsfläckar så fort du upptäcker dem.

–Det är alltid mycket lättare att få bort fågelspillning, kåda och frömjöl om du inte låter det torka fast i sommarsolen, säger Jonas Rodriguez, försäljningschef på Dometic Outdoor, en av de största leverantörerna av markiser och förtält till husbilar.

Moderna markiser är oftast tillverkade av genomfärgad akryl. Materialet klarar mycket utan att blekas och behåller sin vattentålighet över lång tid. Men naturligtvis påverkas det av både sol, regn och vind.

Det kan dessutom vara väldigt stor skillnad mellan hur vi använder markiser och förtält. Husbilsägare som färdas mycket kanske bara rullar ut markisen någon enstaka gång på hela sommaren medan säsongscamparen har ett förtält som står uppsatt från april till oktober.

Kontrollera funktionen i utvikning och leder. Inspektera väven. Spana efter slitage, revor och fläckar som kan behöva speciella insatser.
HÖGER: Ta fram en stabil trappstege, en mjuk borste på långt skaft, en hink med ljummet vatten och lämpligt rengöringsmedel, några trasor och lite smörjning till lederna på stativet.

– Jag tycker egentligen att man ska tvätta väven minst en gång per säsong, förklarar Jonas Rodriguez. Om husbilen eller husvagnen ska vara avställd över vintern är det bra om tyget är rent och torrt före vintervilan. Tar du för vana att göra rent ordentligt på hösten kan det räcka med akuta insatser om du upptäcker fläckar, fågelspillning och annat under sommarhalvåret.

Det finns många olika specialpreparat för markisrengöring i tillbehörshyllorna hos husvagns- och husbilsförsäljare. Jonas höjer ett varningens finger för att använda skarpare medel, som kanske gör rent snabbt, men i längden skadar väven.

Borsta eller dammsug ovansidan av markisen så du får bort damm och lös smuts.

Jonas Rodriguez, försäljningschef på Dometic Outdoor har koll på hur markisen ska skötas.

– Titta inte bara på taket på tältet eller markisen, säger Jonas. Inspektera också insidan emellanåt. Det finns reparationssatser för att enkelt och snabbt laga revor och hål, men precis som med rengöringen är det viktigt att göra det direkt när du upptäcker en skada.

– Håll också koll på stativet! Ett förtält med ett rörstativ är en ganska enkel konstruktion, men en markis är mer komplicerad, med rörliga leder, invändiga fjädrar, utvevningsmekanism och ibland eldrift. 

– Kontrollera så att det inte blivit glapp eller uppstått någon typ av korrosion någonstans, fortsätter Jonas. Om lederna gnisslar och går trögt kan du behöva smörja med ett lämpligt preparat. Titta efter i bruksanvisningen vad som passar just din markis.

Torka av stativet med en fuktig, mjuk trasa. Använd rengöringsmedel om det behövs. Smörj och kontrollera om lederna kärvar eller gnisslar.
HÖGER: Spola av markisen med en vattenslang. Använd inte högtryckstvätt!

Markiser och förtält hanteras ofta på helt olika sätt. Det finns flera företag som är specialiserade på att tvätta och impregnera förtält. När det gäller fast monterade markiser är det nästan alltid enklast att tvätta dem där de sitter.

Välj en fin dag med bra torkväder, för den rengjorda markisen bör vara torr när du vevar in den. Men undvik att arbeta i direkt solljus.

Skölj av allt tvättmedel och låt sedan markisen torka ordentligt innan du drar in den.
HÖGER: Kontrollera funktionen i täckplåtar och låsning i samband med att du vevar in markisen.

KNEP MOT FLÄCKAR OCH MÖGEL

• Använd radergummi för att få bort små fläckar. Med mattpiska eller dammsugare kan du få bort pollen och annat löst skräp.
• Testa vinägervatten mot mögel och smutsfläckar.
• Fågelspillning kan både ha en frätande effekt och ge missfärgningar i duken. Avlägsna spillning så snabbt som möjligt och rengör markistyget. Om det just hänt kan det räcka med att torka med en fuktig trasa. Intorkad spillning kan skrapas bort varsamt. Borsta sedan försiktigt med en mjuk, torr borste. Gnugga inte för hårt – då kan duken skadas. Det kan hjälpa att behandla med lösningar med vinäger eller ättika, alternativt galltvål eller fintvättmedel.
•  Markiser är normalt impregnerade. Duken blir då regntålig, men också lättare att göra ren. På lång sikt kan impregneringen tappa effekt. Du kan förbättra den med preparat som du lägger på när markisen är rengjord.

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1710 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2022-07

  • Husvagn & Camping 2022-06

  • Husvagn & Camping 2022-05

  • Campingkatalogen 2022

  • Husvagn & Camping 2022-04

  • Husvagn & Camping 2022-03

  • Husvagn & Camping 2022-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206