Klä om dynorna!

Publicerad: 2022-12-13   Uppdaterad: 2023-04-25

Gardiner är enklast om du vill sätta en egen prägel på din gamla husvagn/husbil. Ännu mer personligt blir det om du klär om dynorna. Välj ett tyg som passar dig och sätt igång, själva sömnaden är egentligen inte så svår.

Trista mönster på ett slitet och blekt tyg är tyvärr vanligt när man köper en äldre husvagn eller husbil. Men även om materialet är i utmärkt skick kan det vara på sin plats att klä om dynorna, men då för att få en stil som passar dig. Nu är det ofta enkla dynor i äldre vagnar, helt enkelt skumgummistommar som klätts. I bakkant finns antingen en dragkedja eller en enkel tråcklad söm.

Börja med att sprätta upp sömmen eller öppna dragkedjan. Har dynan knappar klipper du bara av tråden som går rakt genom dynan. När du klätt av den är klädseln ganska lik ett stort örngott och konstruktionen är i princip densamma. Är den inte vändbar är det troligt att du har tyg på ovansidan och ett enklare foder på undersidan. Om du vill kan du strunta i fodret och använda tyg på båda sidorna och därmed förvandla det till en vändbar dyna.

När du plockat ur skumgummit är det bara att sätta igång och göra en kopia. Ibland är det smidigare att använda måttband och mäta, rita markeringar och sedan klippa. Är formen mer avancerad, exempelvis på en hörnkudde, kan det underlätta att sprätta alla sömmar och lägga ut på det nya tyget. Nåla gärna fast det gamla och glöm inte att lägga till sömsmån, det vill säga någon centimeter extra.

Vilken sort ska man välja? Det finns inga regler för det, men det är klokt att satsa på ett kraftigare material och det får inte ha för mycket stretch då det lätt blir rynkigt.

Nästa steg är att nåla ihop de utklippta delarna till ett fodral. I en del fall underlättar det att du använder skumgummit som form när du nålar, då får du perfekt passform så att säga på köpet. Kräng av det nynålade fodralet och plocka fram symaskinen.

I princip fungerar en vanlig enkel hushållsmaskin, men ställ in den ordentligt för bästa resultat. Raksöm med ungefär fyra millimeters stygnlängd är lagom. Pressarfoten ska vara inställd på lätt tryck och trådspänningen anpassas i det här fallet för lätt stretchtyg. Att välja nål kan vara en hel vetenskap men till detta passar en så kallad 75-stretchnål bäst. Är tyget kraftigare kan man gå upp till en 90-nål.

Sedan är det bara att börja sy. Mata på ordentligt och håll ett jämnt tempo så går det lättare. Skulle du sy fel är det inte hela världen, sprätta och gör ett nytt försök, för den bästa sömmerskan är den som är bäst på att sprätta som det brukar heta.

Ett gammalt knep vid alla former av skrädderi är att stryka sömmarna ordentligt med ett strykjärn. Det gör skarven mindre synlig och stärker själva sömmen. När fodralet är klart kan du antingen sy dit en dragkedja eller som i det här fallet, först stoppa in skumgummit och sedan tråckla ihop bakkanten med vanlig tråd.

Sedan är det bara att beundra sitt verk och ge sig på nästa dyna.

Klä om dynorna!
Tyg på ovansidan och foder på undersidan valdes bort och genom att ha tyg på båda sidorna blir det en vändbar dyna. Använd den gamla klädseln som mall till det nya tyget.
Klä om dynorna!
Ställ in symaskinen efter det tyg du valt. Fyra millimeters styngdlängd är lagom och håll dig till raksöm.
Klä om dynorna!
Lägg räta mot räta och sy på avigsidan. Plocka bort knappnålarna hellre än att sy över dem. Med lite övning plockar du bort dem utan att tappa tempo vid sömnaden.
Klä om dynorna!
Ett knep för att dölja skarven är att stryka med ett vanligt strykjärn. Sömmen stärks och skarven blir nästan osynlig.
Klä om dynorna!
Dragkedja är vanligare än sydda baksidor, men båda fungerar. Att sy dit en dragkedja är inte så komplicerat och underlättar om du vill ta av överdraget och tvätta det.
Klä om dynorna!
Ett behagligt småblommigt tyg ger en helt annan känsla än den skrikiga röda, och för all del lite grova, klädseln. Njut av resultatet och gå sedan vidare till nästa dyna.
Klä om dynorna!
Men vänta lite – är inte hörnet lite bulligt? Jodå, men det är ingen fara för i allmänhet rättar det till sig efter ett par sittningar och hörnet blir sitt vanliga kantiga jag igen.
Rulla till toppen