Så monterar du backkamera

Publicerad: 2023-07-03   Uppdaterad: 2023-06-29

Att kunna se bakom fordonet förenklar backning och manövrering i trånga utrymmen. Har du ingen backkamera är en sådan tämligen enkel att montera.

Vänstersidig montering av monitor i en ny husbil från Bürstner. Till följd av komponentbrist kan den inbyggda skärmen och kameran inte kommunicera med varandra och återförsäljaren tvingas installera en separat monitor. 

Idag säljs nästan inga husbilar alls utan backkamera, varken fabriksnya eller begagnade. Det menar Marcus Dolata på Husvagns-Expo i Bromölla som i princip eftermonterar kameror på alla begagnade husbilar som företaget säljer. Helt enkelt för att kunderna vill ha det så. 

– Det kostar inte många tusenlappar att montera en sådan vilket underlättar både backning och parkering, särskilt med lite större fordon, säger Marcus Dolata. 

Den händige kan givetvis köpa ett backkamerapaket online och montera själv, men många väljer att lämna in ekipaget för att slippa bekymret med elförsörjning och infästning.

Via en sökning på nätet hittar du trådlösa paket för runt tusenlappen (Amazon.se) och på Biltema kan du finna trådlösa system i ungefär samma priskategori. De inkluderar oftast en kabel och en adapter för att strömförsörja monitorn via cigarettuttaget.

Fredrik Thomsen installerar kameror på Husvagns-Expo i Bromölla.

Enkelt, men inte särskilt snyggt då sladden hänger över instrumentpanelen. Dessutom vill många ha monitorn på den vänstra sidan om ratten medan cigarettuttaget vanligtvis sitter på den högra sidan.

Att istället ta ström från backsignalen och ansluta monitorn via instrumentpanelen är både snyggare och mer praktiskt eftersom kameran då bara går igång när du lägger i backen och du slipper fula kablar i förarhytten. 

Om kameran ständigt är strömförsörjd och visar miljön bakom fordonet måste du komma ihåg att slå av och på enheten om du inte vill att den ska sända videosignaler kontinuerligt.

Det kan visserligen vara praktiskt att ha ögon i nacken också under färd, men risken finns att informationen tröttar ut föraren och kanske rent av gör honom eller henne mindre uppmärksam.

Medan de allra billigaste lösningarna bara kostar någon tusenlapp är mer avancerade system naturligtvis dyrare. Du som fordonsägare måste bestämma dig för om du vill ha ett trådbundet system – då dras en kabel under husbilen – eller om du hellre låter montera ett digitalt system som sänder via blåtand.

Högt placerad kamera på husbil från Bürstner.
Fredrik Thomsen föredrar att montera kameran lågt
under registreringsskylten.

Det går att byta ut stereoenheten och ersätta den med ett kombinationssystem som fungerar som både stereo och backkamera i ett. Dessutom finns det lösningar med GPS. 

Vissa kunder önskar monitorn placerad där den inre backspegeln sitter i personbilar, då de är vana att titta upp när de backar medan andra föredrar en låg placering nära ratten.

– Även om vi alltid gör som kunden vill föreslår vi oftast trådlösa system som startar när man lägger i backen, säger Fredrik Thomsen som själv föredrar att montera monitorn på ett Broditfäste, det vill säga modellanpassade snäppelösningar som kläms fast mellan springor i instrumentbrädan. På så sätt hamnar skärmen oftast lägre än med originalfästen och är heller inte i vägen för jalusigardiner eller andra mörkläggningsanordningar. 

montera backkamera själv
Att montera kameran själv innebär inte alltid den snyggaste lösningen.
Den högt placerade kameran som är infälld i bromsljus-modulen ger en bra överblick bakåt. Funkar utmärkt för den som planerar att åka med cyklar bak.

Många backkameror säljs med dubbelhäftande tejp som enkelt kan klistras fast på lämplig plats bakom bilen. Nackdelen med klister är att det lossnar, särskilt vintertid eller när det regnar. Då är det bättre att skruva fast komponenten i väggen.

Vissa föredrar en låg placering, ofta i underkant av registreringsskylten medan andra vill ha en högt sittande som ger bättre översikt och en renare kameralins. Du kan också välja att skaffa infällda kameror, exempelvis en variant från MXN som bara kräver att man borrar ett sexmillimetershål i väggen. En sådan kostar 940 kronor på Autoexperten. 

– Personligen tycker jag att du ska montera backkameran så att den syns så lite som möjligt. Vi väljer oftast att sätta den i underkant av registreringsskylten då det är lätt att fästa den där och ansluta till backljusen. Men om du planerar att åka med cyklar bakom husbilen kan det vara smartare att sätta den högt, säger Fredrik Thomsen. 

Broditfäste
Genom att använda Broditfästen hamnar monitorn lägre på instrumentpanelen.
Broditfäste
Men hjälp av ett Broditfäste hamnar skärmen lågt på
instrumentpanelen.

Händiga hemmafixare har vanligtvis inga problem med att greja allt detta på egen hand. Känner du dig osäker och helst vill att kameran ska synas så lite som möjligt bör du nog hellre överlåta installationen åt ett proffs. Då blir det både snyggt och funktionellt.

Ett bra tips är att överväga att byta ut stereon mot en kombinationslösning för att helt enkelt slippa separata monitorer och ha en modellanpassad lösning som fälls in i instrumentpanelen. Glöm inte att kontrollera att jalusigardinerna fungerar om du monterar monitorn högt på instrumentpanelen.

FAKTA

Räkna med att det kostar 1 000–10 000 kronor att köpa en backkamera. Modellanpassade kombinationslösningar kan kosta uppemot 20 000 kronor och montering någonstans mellan 5 000 och 10 000 kronor hos en auktoriserad verkstad.

Rulla till toppen