Gör det själv: Lättbyggda hyllor

Publicerad: 2023-10-24   Uppdaterad: 2023-10-24

Svårutnyttjade överskåp är legio i husvagnar och husbilar. Praktiska hyllplan kan du emellertid göra själv med enkla medel.

Rymliga överskåp i sovrummet, men svåra att utnyttja optimalt eftersom de saknar hyllor.

Sex rymliga överskåp pryder väggarna ovanför långbäddarna i sovrummet i vår husbil, men tyvärr är de inte lätta att utnyttja optimalt eftersom samtliga saknar hyllplan. 

Plexiglasskivorna kan enkelt kläs med dekorplast, om så önskas

Nu är det förvisso sant att husvagns- och husbilsbrukare inte ska fylla överskåpen helt och hållet – det är inte ens troligt att bilens lastförmåga räcker till för att fylla dem maximalt – men två tiocentimetershögar med lätta plagg är enklare att överblicka än en enda med dubbla måttet. Därav önskemålet om en korrigering på egen hand.

Vi har två önskemål: Hyllplanen ska vara lätta, för att inte påverka lastförmågan alltför mycket, och de ska vara enkla att tillverka. 

Om vi dessutom inte behöver skämmas för utseendet när vi öppnar skåpen, är det bara en bonus. Hur vi går till väga, kan du följa i bildserien här nedan.


STEG FÖR STEG

1. En trave plexiglasskivor och ett knippe aluminium-lister – nu ska det göras hyllor till överskåpen.
Hyllplan, steg 2
2. Våra överskåp mäter 42 respektive 58 cm på bredden, så vi har valt skivor med 50 respektive 60 centimeters längd.
Hyllplan, steg 3
3. Skivorna vi köpt är 30 centimeter breda, så vi är tvungna att såga bort några centimeter. En bandsåg underlättar. Det går även att använda sticksåg – eller att göra jobbet för hand. OBS! Låt skyddsplasten sitta kvar så länge som möjligt.
Hyllplan, steg 4
4. Aluminiumkantlisterna kapas så att de är något kortare än plexiglas-skivorna.
Hyllplan, steg 5
5. Vi fäster aluminiumlisterna med några små bitar dubbel-häftande tejp – så kallad monteringstejp – på plexiglasskivornas kanter. Detta gör hyllorna lätta att demontera om vi senare skulle vilja klä dem med dekorplast.
Hyllplan, steg 6
6. Hyllplanen är nästan färdiga – det återstår bara att kapa dem till rätt längd.
Hyllplan, steg 7
7. Tack vare att listerna är något kortare än skivorna, kan vi använda bandsågens anhåll när vi sågar. Maskeringstejpen används inte bara för att markera sågsnittet, den minskar också risken för ”fnas” vid sågningen.
Hyllplan, steg 8
8. Undersidan på aluminiumkantlisten är 20 millimeter bred, därför väljer vi att göra hyllbärarna av 20 x 20-millimeters L-profil av aluminium. Längden får bli några millimeter kortare än avståndet mellan kantlisterna, så att det finns lite ”slarvutrymme”.
Hyllplan, steg 9
9. En schablon, tillverkad av en spillbit av en limträskiva, gör det enkelt att skruva fast alla hyllbärare på samma höjd.
Hyllplan, steg 10
10. Klappat och klart! Nu kommer det att bli mycket enklare att hålla ordning i skåpen.

MATERIALVAL

Bäst vore naturligtvis att kunna använda lättviktsplywood av samma typ som husvagns- och husbilstillverkarna har, men sådan är svår att få tag i för en lekman. Vår första tanke blir därför att låta brädgården såga till skivor av 12-millimeters snickeriplywood med exakta mått, som sedan ska stabiliseras med 15 x 15-millimeters L-profiler av aluminium i fram- och bakkant. När vi börjar botanisera i byggvaruhusets listavdelning, hittar vi ett intressant alternativ: En kantprofil av aluminium avsedd för 6-millimeters laminatgolv. Denna profil kan givetvis också användas för skivor av annat material – exempelvis plexiglas. Vilka är då för- och nackdelarna med de olika materialen, och vad blir vikten på våra hyllplan med en sammanlagd yta på 76 dm²? 

PLYWOOD 12 MILLIMETER

Lätt att bearbeta, men sågdammet är svårt att få bort och den råa träytan gör att någon form av ytbehandling krävs. Svårt att hitta 10-millimeters träskruvar för att fästa aluminiumprofilerna. Teoretisk vikt för våra hyllplan: 4,7 kg.

LAMINATGOLV 6 MILLIMETER

Litet utbud av färger/mönster och mörk undersida. Bör bearbetas med specialsåg. Bredden på ”plankorna” – knappt 20 centimeter – gör att vi måste använda två om vi vill ha djupare hyllplan. Teoretisk vikt för våra hyllplan: 15,5 kg.

PLEXIGLAS 6 MILLIMETER

Lätt att bearbeta, och sågdammet är lätt att få bort. Ger ett ljust intryck, och den som så önskar kan enkelt klä skivorna med dekorplast som finns i ett stort urval av mönster. Teoretisk vikt för våra hyllplan: 5,9 kg.

• Vårt val faller på plexiglasalternativet, och på nätet hittar vi 30 centimeter breda skivor i olika längder.

• Totalkostnaden för plexiglas och aluminiumlister blir 2 000 kronor. Om vi hade valt att klä hyllorna med dekorplast, hade kostnaden ökat med drygt ett par hundralappar.

• Den sammanlagda vikten för sex hyllplan blir 5,6 kilo.

Rulla till toppen