Premiär för snorklingsled på Lysingsbadet

Publicerad: 2011-07-28   Uppdaterad: 2023-04-18

I början av juli invigdes en undervattensbana för snorkling på Lysingsbadet i Västervik. På plats vid invigningen fanns såväl intresserade badgäster som Husvagn & Campings medarbetare.  Hans Ellervik, ordföranden i Västerviks Kultur- och fritidsförvaltning var för dagen skrudad i våtdräkt, och var också den som förklarade den nya snorklingsleden invigd. Han genomförde sedan det första...

I början av juli invigdes en undervattensbana för snorkling på Lysingsbadet i Västervik. På plats vid invigningen fanns såväl intresserade badgäster som Husvagn & Campings medarbetare.

 Hans Ellervik, ordföranden i Västerviks Kultur- och fritidsförvaltning var för dagen skrudad i våtdräkt, och var också den som förklarade den nya snorklingsleden invigd. Han genomförde sedan det första dyket längs den markerade slingan. Utplacerade bojar visar var leden går ovan ytan och informationsskyltar guidar under ytan. Djupet för slingan varierar från en halv till en och en halv meter.

Bakom projektet står Naturum Västervik och den övergripande tanken är att ge intresserade en bild av den mångfald som Östersjöns botten rymmer samt dess miljömässiga tillstånd.
– Vi vill, säger Naturums chef Maria Kappling, att Lysingsbadets besökare genom snorkelslingan såväl ska få en trevlig dykupplevelse som ökad kunskap kring de biologiska förhållandena i Östersjön och på vilket sätt vi kan agera för att behålla och helst förbättra detta. Ett annat projekt med liknande syfte är den Vattenskola som vi arrangerar för intresserade barn och ungdomar varje sommar. För den som saknar dykutrustning finns sådan att hyra hos oss på Naturum.

H&C:s medarbetare Staffan Knutsson kan intyga att leden är en källa till nya kunskaper och ett lämpligt tillfälle att ta sig vatten över huvudet.

Premiär för snorklingsled på Lysingsbadet
Lysingsbadets VD Gunnar Boman och Kultur & Fritidsnämndens ordförande Hans Ellervik vad båda glada över undervattenslingans tillkomst.
Rulla till toppen