S-karosser fyller 30 år

Publicerad: 2013-10-01   Uppdaterad: 2013-10-02

S-karosser är en lyckad avknoppning från en husvagnsproducent som ville fokusera på serieproduktion. Under hösten 1983 startade Adolf Sellgren med sönerna Ulf och Jan företaget S-karosser i Dorotea. Bakgrunden var att Adolf som var ansvarig för fabrikens specialbyggen blev erbjuden att driva ”specialkarosserna” under egen regi. Firman döptes också just till Specialkarosser. – Snart bytte...

S-karosser är en lyckad avknoppning från en husvagnsproducent som ville fokusera på serieproduktion. Under hösten 1983 startade Adolf Sellgren med sönerna Ulf och Jan företaget S-karosser i Dorotea. Bakgrunden var att Adolf som var ansvarig för fabrikens specialbyggen blev erbjuden att driva ”specialkarosserna” under egen regi. Firman döptes också just till Specialkarosser.

– Snart bytte vi till S-karosser som ju också kan hänvisa till vårt efternamn berättar Ulf Sellgren, nuvarande VD. Det fanns ett annat företag med samma namn som byggde godsskåp för lastbilar. Polarvagnen ville fokusera på seriebyggda husvagnar med cad-camritningar och vi ville fortsätta med specialbyggena, och så fick det bli.

S-karosser har under alla 30 år byggt campers (EC = Easy Camper) men också fortsatt med många spännande specialbyggen. Allt från rullande restaurangkök till superlyxiga tvåvåningsbussar, hälsocentraler på hjul, utställningsvagnar och mycket annat.

-Ett roligt bygge vi gjort är en racebuss åt Podium Race. Den är designad utanför huset men byggd av oss och jag kan utan att ta i för mycket säga att processen med designer, byggare och tänkta funktioner inte alltid löper friktionsfritt. Men bussen blev kanonfin och vi bygger fortfarande specialbyggen, i dagarna levererade vi en stor husbil åt en kund i Värmland som ville ha bilen utrustad och inredd efter sina egna önskemål, berättar Ulf.

-Vi byggde under några år husbilar åt Ivars Bil i Hoting, totalt var det 30 stycken och vi var 25 anställda när vi hade som mest att göra. Idag är vi elva anställda och har till jubileumsåret 2013 utvecklat två nya campermodeller, EC 6SH som har fått långbäddar i alkoven och EC 8LH som är bredare än tidigare.

De nio olika campermodellerna från S-karosser väger mellan cirka 600 kilo och knappt 800 kilo och kostar från drygt 200 000 kronor till omkring 300 000 kronor. Alla är anpassade för vinterbruk, och de har alla tre eller fyra bäddar, två eller tre i alkoven och minst en i sittgruppen. En camper behöver inte besiktigas eller betalas skatt för, och man kan självklart bo i den när den inte är kopplad till bilen.

Rulla till toppen