Varning för fräcka vägpirater

Publicerad: 2016-10-14   Uppdaterad: 2023-04-18

Polisen har gått ut med en varning för personer som försöker få bilister att stanna vid vägkanten. ”När du väl har stannat kan du bli omringad”, säger Ulla Brehm, presstalesman vid polisen Region Väst. Vi har tidigare rapporterat om ökat antal inbrott i husbilar, och nu varnar polisen för vägpiraternas nya fräcka metoder.  Daniel Axelsson har blivit...

Polisen har gått ut med en varning för personer som försöker få bilister att stanna vid vägkanten. ”När du väl har stannat kan du bli omringad”, säger Ulla Brehm, presstalesman vid polisen Region Väst.

Vi har tidigare rapporterat om ökat antal inbrott i husbilar, och nu varnar polisen för vägpiraternas nya fräcka metoder.

 Daniel Axelsson har blivit vittne till hur det går till och berättar för GT att han nyligen körde hem från jobbet, söder om Göteborg, och såg hur någon vinkade i vägkanten.
– När jag svängde av avfarten såg jag en grön Mercedes vid vägkanten. Det stod en person framför bilen och viftade och försökte få folk att stanna. Sedan ser jag hur den här mannen vänder sig till några som sitter bakom motorhuven. De sitter där och gömmer sig. Jag förstod att det var något som inte stämde, att det var vägpirater, säger han till GT.

– Att det ser ut som att det bara är en person på platsen gör att det ser mindre skrämmande ut för trafikanterna och chansen är större att någon stannar, menar Ulla Brehm, presstalesman vid polisen i Region Väst.
– När du stannar bilen dyker det upp flera andra och så blir du omringad. Man kanske inte blir överfallen men vägpiraterna blir hotfulla och närgångna. Men vi har sett allt på hela skalan från hot till grovt våld, säger Ulla Brehm.

Om man misstänker att det handlar om vägpirater så ska man inte stanna vid platsen utan en bit bort för att ringa till polisen och berätta var de befinner sig. Enligt polisen är de väldigt, väldigt snabba och står sällan en längre stund på samma ställe. Ofta står de vid avfarter eller påfarter och är puts borta när vi kommer till platsen.

Tips från polisen

  • Stanna inte bilen om du känner dig osäker, ring istället 114 14.
  • Tänk på säkerheten vid större trafikleder och vid på- och avfarter: risken för olyckor ökar när du stannar.
  • Om du stannat och utsätts för brott ska du alltid ringa 112.

Missa inte att gilla Husvagn & Camping på Facebook!

Rulla till toppen