Viltolyckorna ökar – och så gör du när det obehagliga inträffat

Publicerad: 2021-12-01   Uppdaterad: 2021-11-29

Viltolyckorna har ökat i Sverige sedan början av 2010-talet – och hittills har 2021 varit mer olycksdrabbat än 2020.

Under de närmaste månaderna kan vi räkna in omkring 250 olyckor per dag i landet. Det visar försäkringsbolaget If:s genomgång av olycksdata från de senaste tio åren. Under januari till augusti i år har det rapporterats sammanlagt 36 766 viltolyckor i Sverige. Det är 2 145 fler än i fjol (+6 procent). 

– Viltolyckor är ett stort problem. Vi har sett en ökning av dessa under flera år. År 2020 minskade olyckorna något, men nu ser vi en uppgång igen, säger Johan Granholm, motorexpert på If. 

Vi går nu in i den mest olycksdrabbade tiden på året. Oktober och november är de månader då det sker flest viltolyckor. 

– I gryning och skymning löper man störst risk, det är då som flest djur förflyttar sig för att leta föda. Håll uppsikt längs med vägkanterna och anpassa farten och försök förutse var djur kan dyka upp. Var extra vaksam då viltstängsel upphör, säger Johan Granholm och tillägger: de djurkollisioner som If ersatte under 2020 kostade i genomsnitt 32 500 kronor att reparera, så det är en betydande kostnad varje år.

Det är även viktigt att se över sin bilförsäkring. För att få ersättning för skador på fordonet vid viltolycka behöver man ha en helförsäkring. Det finns även tilläggsförsäkring som innebär reducerad självrisk vid kollision med djur och den kan även ge viss ersättning vid halvförsäkring.

 

VID VILTOLYCKA

• Sätt ut varningstriangel.
• Stanna och märk ut platsen för olyckan med ett plastband eller liknande.
• Sedan den 1 januari 2010 är man enligt lag skyldig att alltid rapportera en krock med ett vilt djur till polisen. Anmälningsplikten gäller björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn.
• Även om djuret inte är skadat, ring polisen på 112 och uppge var du befinner dig.
• Gör en anmälan till ditt försäkringsbolag om fordonet skadas.

Rulla till toppen