Här är Sveriges bästa sommarstäder

Publicerad: 2022-10-04   Uppdaterad: 2022-10-02

Stockholm är Sveriges bästa sommarstad, i varje fall enligt svenska folket. Omröstningen har gjorts av Sifo på uppdrag av husbils- och husvagnsåterförsäljaren Forsbergs Fritidscenter.

Var i landet spenderar vi helst sommaren? Någonstans i Dalarna, på Västkusten eller på Österlen? De flesta (men dock inte mer än tio procent av rösterna) anser att Stockholm är nummer ett i Sommarsverige.

– Att Stockholm är i topp kommer inte som någon överraskning. Det är få städer som slår vår huvudstad när det gäller utbudet av aktiviteter, evenemang, restauranger och vackra omgivningar, inte minst skärgården som närmast är ett måste att besöka. Dessutom bjuder Stockholm på flera fina campingplatser, säger Jonas Karlsson, vd för Forsbergs Fritidscenter.

Strax bakom kommer Visby (nio procent) och på tredje plats hittar vi Göteborg (sex procent).

– Listan speglar turistströmmarna rätt bra. Visby med sin ringmur och nöjesmetropolen Göteborg med Liseberg är självklara destinationer för många på sommaren, fortsätter Jonas Karlsson.

Men alla är inte eniga om ordningen på pallen. Lokalpatriotismen är hög och det är också rivaliteten mellan Sveriges två största städer. Frågar man enbart huvudstadsborna svarar en av fyra sin egen stad medan 35 procent av göteborgarna anser att deras hemmaarena är nummer ett. Handlar det om rivalitet tro? Det är nämligen bara tre procent av göteborgarna som helst åker till storebror på östkusten under sommaren och ännu färre stockholmare lockas av Göteborg (två procent).

Även Visbys attraktionskraft skiljer sig. Medeltidsstaden går mest hem hos folk från huvudstaden. Nära en av fem stockholmare (17 procent) utnämner Visby till den bästa sommarstaden, medan det bland göteborgarna bara är sex procent. 

Fotnot: Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 16–19 mars 2022. Totalt intervjuades 1 145 personer i åldern 18–79 år.

SVERIGES BÄSTA SOMMARSTÄDER

1) Stockholm
2) Visby
3) Göteborg
4) Halmstad
5) Varberg
6) Lysekil
7) Helsingborg
8) Båstad
9) Ystad
10) Borgholm.

Rulla till toppen