KABE har krocktestat

Publicerad: 2023-04-28   Uppdaterad: 2023-04-27

KABE:s fordon är utrustade med flera aktiva säkerhetssystem som skapar extra trygghet på vägen. Om olyckan ändå är framme finns också passiva säkerhetssystem som skyddar dig vid en krock.

I januari 2023 utförde KABE ett krocksäkerhetstest av de två bältade platserna i passagerarsoffan i husbilen Novum. Detta i ett samarbete med fordonsstolstillverkaren Aguti. Testet genomfördes av ett tyskt institut för bilsäkerhet efter den europeiska standarden ECE-R17 Anh.7, vilket är en högre standard än vad som krävs enligt lag för husbilar.

Kabe krocktreyst
Som synes blev metallstommen lätt böjd medan vattentanken blev kvar på sin plats.

– Som ett led i KABE:s utvecklingsarbete är det viktig för oss att hela tiden säkerställa säkerheten i våra fordon, förklarar Mikael Blomqvist, vd på KABE AB. 

Krocksäkerhetstestet utfördes med en full vattentank på 90 kilo och två testdockor på 80 kilo vardera. Hastigheten var 37,5 km/h, vilket motsvarar en accelerationskraft på över 20 gånger kroppsvikten vid en kollision (om du kör in i framförvarande fordon i en bilkö).

Testet spelades in med fem höghastighetskameror som visade att soffkonstruktionen tål belastningen, där testdockorna hålls tillbaka vid kollisionen. Metallstommen blir lätt böjd och den bärande träkonstruktionen står emot kraften så att dockorna inte dyker ner under bältena.

– Ett annat viktigt besked är att den fyllda vattentanken stannade på sin plats. Testet blev därmed godkänt med goda resultat och vi kan konstatera att passagerarplatserna i en KABE uppfyller högre säkerhetsstandard än vad marknaden kräver, avslutar Mikael Blomqvist.

Rulla till toppen