Gasdrift för nya husbilar

Publicerad: 2023-05-02   Uppdaterad: 2023-04-27

Forsbergs Fritidscenter lanserar nu möjligheten att omvandla nya, dieseldrivna husbilar till gasdrift. Detta innebär både sänkta utsläpp och lägre fordonsskatt.

Det är tillsammans med partnern Konvegas som detta har blivit möjligt. Efter konverteringen drivs husbilen, via en dualfuellösning, till hälften med gas och till hälften med diesel. Detta minskar CO2-utsläppen med nära 40 procent. 

– Husbilsbranschen ligger en bra bit efter bilbranschen som kommit mycket långt vad gäller elektrifiering och hållbart resande. Genom samarbetet med Konvegas kan vi nu bidra till att vår bransch utvecklas i en mer hållbar riktning, säger Jonas Karlsson, vd för Forsbergs Fritidscenter.

Resultatet kan exempelvis ses på en Frankia där CO2-utsläppen minskade med drygt 1,1 ton/100 mil och bränslekostnaderna med cirka 3 500 kr/100 mil. Samtidigt sjönk fordonsskatten från 17 000 kr till 877 kr per år. Genom att man behåller den gamla drivlinan är det fortfarande möjligt att köra husbilen på enbart diesel. När man kombinerade ”old school” med den nytillsatta gasdriften ökade räckvidden från 70 till 90 mil. 

– Exemplet visar att det går att göra stor skillnad både i form av lägre utsläpp och minskade kostnader, säger Jonas Karlsson. 

Tjänsten kommer att vara tillgänglig för nyköpta husbilar på Forsbergs Fritidscenters alla anläggningar. I nuläget är det enbart möjligt att konvertera husbilar från varumärket Frankia med ett chassi från Fiat men planer finns att erbjuda denna lösning även för flera märken framöver. Priset för installerad gastank är: två ståltankar (79 900 kr), två komposittankar (89 900 kr) och tillägg för en extra komposittank (5 000 kr).

Rulla till toppen