Svenskarna campar som aldrig förr

Publicerad: 2023-05-31   Uppdaterad: 2023-05-30

Från den rymliga campingstugan med havsutsikt, till det lilla tältet i en träddunge. Svenskarna campar som aldrig förr, och den inflationsvänliga semesterformen ser ut att gå mot ett nytt rekordår.

Ett boende som lockar är den klassiska stugan. Efterfrågan på campingstugor är 17 procent högre i år jämfört med förra året. Dessutom verkar ett ökande antal gäster utanför Skandinavien även vilja boka sin sommar på svenska campingar.

Resebranschen har stött på rejäla utmaningar de senaste åren. Pandemirestriktioner, flygskam och nu hög inflation, höga elpriser och en svag svensk krona.

När många inom besöksnäringen har haft det kämpigt finns det dock en semesterform som går mot trenden. Efterfrågan på camping var rekordstor under 2022, och inför 2023 ser det lika ljust ut. Det vittnar Skandinaviens största och ledande koncern, First Camp, om.

– När priserna går upp påverkar det hela samhället. Studier har visat att flygpriserna skenat i år och charterresor är väldigt kostsamma. Därför blickar allt fler mot Sverige när de planerar sin sommar och vi märker redan nu av ett ökat intresse jämfört med rekordåret 2022, säger Johan Söör, vd för First Camp.

– Folk som är vana att resa utomlands upptäcker fördelarna med camping. Här finns allt från barnklubb och träningspass till fantastiska boenden i vackra miljöer och allt annat som hör sommaren till. För de som vill ha en semester med fina upplevelser till ett lågt pris är camping oslagbart oavsett om det gäller stugboende, husvagn, husbil eller tält, fortsätter han.

Rulla till toppen