Här är de vanligaste skälen varför vi blir irriterade i trafiken

Publicerad: 2023-06-01   Uppdaterad: 2023-05-30

För kort avstånd, att inte blinka ut ur rondeller och för hög hastighet är några av de vanligaste irritationsmomenten i trafiken. I alla fall när svenskar bedömer sina medtrafikanters körförmåga.

Via en undersökning utförd av Kantar Sifo på uppdrag av Circle K har vårt beteende bakom ratten kartlagts. I detta fall handlar det om vad vi allra mest retar oss på att andra gör – eller inte gör. Det visar sig att nästan alla svenska bilförare (95 procent) irriterar sig på något hos sina medtrafikanter. Därmed tycks det stämma: det är bakom ratten och vid tangentbordet som vi blir mest arga.  

– Då det verkar som att de flesta av oss anser att ”alla andra” gör fel i trafiken är det kanske på sin plats med lite självrannsakan. Jag kan villigt erkänna min egen frustration över att många verkar ha synnerligen svårt att använda blinkers när de kör ut ur rondeller, säger Erika Söderlund, kommunikationschef på Circle K.

Så här säger i sin tur Sonja Forward, som är forskningsledare på VTI (Statens väg och transportforskningsinstitut).

– Man kanske kan se denna irritation som ett sundhetstecken om det innebär att de själva inte agerar på detta sätt. Att irritera sig är en sak, frågan är sedan hur länge denna känsla varar? Det bästa är att bara konstatera det som sker och sedan fortsätta med sin egen bilkörning. Detta för att förhindra att irritationen växer till en ilska som enbart är bortkastad energi och som dessutom kan få oss att fatta dumma beslut.

MEST STÖRANDE

1. Att någon ligger för nära bakom dig (57 %)

2. Att medtrafikanterna kollar/pratar i telefonen (48 %)

3. Att man inte blinkar i rondell (37 %)

4. Att man inte blinkar när man byter fil (35 %)

5. Att andra ligger under hastighetsgränsen i omkörningsfilen (30 %)

Rulla till toppen