Svenska folket: Här är landets vackraste väg!

Publicerad: 2023-09-20   Uppdaterad: 2023-09-19

I utgåva 7–2023 av Husvagn & Camping skrev vi om Sveriges vackraste vägar, utan att rangordna dem. Hur ser då topp 10-listan ut om det svenska folket får vara med och rösta?

Det har husbils- och husvagnsåterförsäljaren Forsbergs Fritidscenter i samarbete med Kantar Sifo tagit reda på, och vinnare blev E4 Vätterleden, sträckan mellan Gränna och Jönköping.

– Vi gratulerar Vätterleden till utnämningen Sveriges vackraste väg. Det är ett mycket välförtjänt erkännande. Med sina makalösa vyer över Vätterns klarblå vatten har denna vägsträcka fångat hjärtan och ögon i över 60 år, säger Jonas Karlsson, vd Forsbergs Fritidscenter.

Men undersökningen visar inte bara på olikheter i preferenser. Var i landet vi bor har stor betydelse för vilken väg vi håller som vackrast. 

Det blev ingen en enkel seger för Vätterleden, utan det var ytterst jämnt i toppen.Vinnaren samlade 13 procent av rösterna, bara aningen fler än Höga kusten-slingan (12 procent) och kustvägen på Österlen (11 procent). Undersökningen visar också att var i landet vi bor har stor betydelse för vilken väg vi anser som vackrast.

– Det visar på en kulturell särprägel, men också lokal stolthet. Även om vi svenskar älskar att resa och upptäcka, älskar vi också vårt eget, säger Jonas Karlsson.


Topp tio

1) Vätterleden, Gränna-Jönköping (E4)
2) Turistvägen Höga kusten, Ullånger-Höga kustenbron (E4)
3) Kustvägen Österlen, Brösarp-Ystad (Väg 9/Kustvägen)
4) Kustvägen Bohuslän, Smögen-Tanumshede (väg 174/163)
5) Ölands gamla kustväg, Äleklinta-Byrum
6) Fårö runt
7) Vildmarksvägen, Vilhelmina-Strömsund (väg 342)
8) Tällbergsvägen, Alternativ till väg 70 mellan Leksand och Rättvik via Tällberg
9) Flatruetvägen, Härjedalens fjällplatå
10) Norgevägen, Kiruna-Riksgränsen (E10).

Fotnot: Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 31 mars–3 april 2023. Totalt intervjuades 1048 personer i åldern 16–79 år. 

Rulla till toppen