Förarna: Det stör vi oss på hos passagerarna

Publicerad: 2023-09-22   Uppdaterad: 2023-09-19

Inför sommaren har Circle K tillsammans med Kantar Sifo kartlagt beteenden som bilisterna irriterar sig på hos sina medpassagerare.

– Speciellt på långresor är det viktigt att föraren tar hänsyn till vad passagerarna anser om körningen. Det måste finnas ett samspel mellan samtliga i bilen, och alla måste kunna känna sig så trygga som möjligt, säger Sonja Forward, forskningsledare på VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut).

44 procent av de tillfrågade anser dock att det värsta passagerarna gör under långresan är att de gnäller/har åsikter om förarens körning. 30 procent uppger i sin tur att nedskräpning i bilen irriterar dem mest. Även så kallade back seat drivers är det många som retar sig på (26 procent).  

– Att åsikter om körningen toppar listan förvånar inte, och inte heller att skräp i bilen hamnar högt upp. Fjärdeplatsen tas upp av medresenärer som pratar i mobilen under resan. Det är intressant och en bra påminnelse om vår viktigaste uppgift när vi sitter i passagerarsätet – nämligen att vara ett sällskap till föraren, säger Erika Söderlund, kommunikationschef på Circle K. 

När det gäller musikvalet är det uppenbart att den yngre generationen tycker att mamma och pappa har dålig smak och ännu värre är det när de i sin tur bedömer mor- och farföräldrarnas favoritlåtar. Och troligtvis är det också vice versa.

– Att välja musik i bilen är inte det lättaste. Gör vi en bred tolkning av siffrorna är det uppenbarligen kompisarna som är det bästa sällskapet, i alla fall när det gäller kartläsning och musiksmak. Och, glädjande nog får vi väl säga, kommer ens partner också högt på listan, avslutar Erika Söderlund. 

Vilka låtar hamnade då på topp 5? Mest populär är Abbas Dancing Queen. Därefter följer i tur och ordning: Bohemian Rhapsody (Queen), Born to run (Bruce Springsteen), Du hast (Rammstein) och Välkommen in (Veronica Maggio). 

Fotnot: Undersökningen genomfördes via Kantar Sifos webbpanel under perioden 16–23 maj 2023. Totalt intervjuades 3 139 personer i åldern 16–79 år. 

Rulla till toppen