Svenskarna: Det här är vårt vackraste landskap!

Publicerad: 2023-09-28   Uppdaterad: 2023-09-19

Från Skånes stränder till fjällen i norr. Sverige har mycket att erbjuda. Men vilket landskap är egentligen vackrast? Det har husbils- och husvagnsåterförsäljaren Forsbergs Fritidscenter låtit Sifo ta reda på genom att ställa frågan till över 1 000 svenskar.

Skåne tar hem priset. Knappt en av fem (19 procent) menar att vårt allra sydligaste landskap bjuder på de finaste omgivningarna. 

– Sverige är ett land fullt av variation och varje landskap bär på sin egen unika charm. Men det är lätt att förstå varför många tycker att Skåne med sitt öppna naturlandskap är kronjuvelen i vårt rikes landskapsskatt, säger Jonas Karlsson, vd för Forsbergs Fritidscenter.

Samtliga landskap i toppen av listan kan på något sätt kopplas till sommar och semester.

– När vi vill sakta ner och ladda om batterierna är det till natursköna platser vi vänder oss. Därför är det inte särskilt överraskande att listan toppas av landskap som kommit att bli symboler för sommar och lediga stunder, menar Jonas Karlsson.

Samtidigt är det tydligt att många svenskar håller fast vid ordspråket ”borta bra, men hemma bäst”. I Sydsverige anser hela 55 procent att Skåne ska vara nummer 1, medan 33 procent av invånarna i Västsverige håller Bohuslän som top-of-the-line. Däremot verkar huvudstadens befolkning inte vara särskilt lokalpatriotiska då de anser att Gotland ska vara överst på listan.

Topp fem:

1) Skåne, 2) Bohuslän, 3) Gotland, 4) Dalarna, 5) Öland.

Fotnot: Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 31 mars–3 april 2023. Totalt intervjuades 1 048 personer i åldern 16–79 år.

Rulla till toppen