HRF: Regeringen motarbetar hållbar husbilsturism

Publicerad: 2024-01-02   Uppdaterad: 2023-12-28

Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund (HRF) ställer sig djupt frågande inför statssekreterare Sara Modigs ämnesval gällande det svenska inlägget under European Tourism Forum och anslutande EU-möten.

EU:s Konkurrenskraftråd hade ett informellt möte i anslutning till European Tourism Forum i Palma de Mallorca 30–31 oktober. På mötet diskuterades hållbar turism och erfarenhetsutbyten kring ”best practise”.

Sara Modig, statssekreterare hos energi- och näringsminister Ebba Busch, KD, representerade Sverige. I ett uttalande inför mötet säger hon:

– Besöksnäringen är viktig för Sverige. Företagen bidrar i hög grad till sysselsättning, inte minst av unga och personer med utländsk bakgrund samt till attraktiva städer och en levande landsbygd. Vi behöver förenkla för små och medelstora företag inom turismnäringen så att vi kan få fler och växande företag. Jag välkomnar att man utbyter erfarenheter mellan medlemsstaterna på turismområdet så vi delar med oss av goda exempel och identifierar utmaningar.

HRF menar att den moderatledda regeringen fortsätter, likt sina socialdemokratiska företrädare, att motarbeta hållbar husbilsturism genom orättvisa skattepålagor.

– Studier visar att familjesemester med husbil är den mest hållbara semesterformen efter cykelsemester i tält. Trots det vill regeringen inte införa rättvisare beskattning av husbilar som stimulerar tillväxt. Istället utreds nya pålagor och skattemodeller på tjänstemannanivå som kan bli ett dråpslag för hela vår bransch samt på sikt även påverka svensk glesbygdsturism negativt, säger Per Nilsson.

Tillsammans med tre andra bransch- och intresseorganisationer, Svensk Camping, Caravan Club och Svenska Fordonsbranschen, driver HRF opinionskampanjen Husbilskampen för en rättvisare beskattning av husbilen. 

Rulla till toppen