Är du en Lars?

Publicerad: 2024-02-01   Uppdaterad: 2024-01-27

Om du möter en husbil på de svenska vägarna är möjligheten stor att det sitter en Lars bakom ratten. Det visar uppgifter från Statistiska Centralbyrån (SCB) som Nordens ledande husbil- och husvagnsåterförsäljare Forsbergs Fritidscenter har sammanställt.

Anders och Mikael är också vanliga namn på husbilsägare – medan listans första kvinnliga namn, Eva, hamnar betydligt längre ner.

– Det är inte förvånande att topp tre bland de vanligaste namnen hos husbilsägare också är de
vanligaste tilltalsnamnen bland män. Det är betydligt fler män som står registrerade som husbilsägare än kvinnor. Däremot är det intressant att namn som Johan och Erik, som ofta toppar namnlistorna, inte ligger så högt upp. Det beror troligen på att snittåldern för dessa namn är betydligt lägre, säger Jonas Karlsson, vd för Forsbergs Fritidscenter.

Först på 25:e plats dyker det första kvinnliga namnet upp – Eva. Strax därbakom, på plats 32, hittar vi Lena. Längre ner återfinns också Kristina, Maria och Anna.

Enligt Jonas Karlsson ligger snittåldern för husbilsägare kring 60–65 år, och detta återspeglas i de vanligaste namnen. Samtidigt noterar han en klar ökning av yngre kunder, vilket antyder att vi kanske snart kommer att se andra namn ta plats högre upp på listan.

De tio vanligaste namnen (husbilsägare):

1) Lars, 2) Anders, 3) Mikael, 4) Jan, 5) Peter, 6) Thomas, 7) Per, 8) Mats, 9) Hans, 10) Stefan. 

Rulla till toppen