Lyckad start för Campingnätverket

Publicerad: 2024-02-26   Uppdaterad: 2024-02-22

För att politikerna ska få förståelse för hur campingindustrin ser ut i Sverige har Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund, HRF, medverkat till att starta Campingnätverket i Riksdagen tillsammans med riksdagsledamöterna Thomas Morell (SD) och Marlene Lund-Kopparklint (M).

– Synen på camping är en typisk stad–land-fråga, därför är syftet med nätverket att skapa politisk förståelse för, och sprida information kring, svensk campings förutsättningar och villkor samt betydelse för tillväxt och regional utveckling. Det ska stimulera att fler riksdagsledamöter upptäcker och förstår folkrörelsen camping och alla dess möjligheter, säger Thomas Morell och Marlene Lund Kopparklint.

2022 svarade campinggästerna för 11,2 miljarder kronor i turistomsättning, enligt statistik från Svensk Camping och Resurs. Till detta kommer tillverkning, försäljning och service av husvagnar, husbilar, tillbehör samt annan campingutrustning till en årlig omsättning av 31,3 miljarder kronor i landet som helhet, enligt HRF.

– Camping är inte bara en folkrörelse utan en hel industri med 12 500 anställda, varav många procent är säsongsanställda. Det innebär ändå att mer än 4 000 personer får sin dagliga utkomst genom att arbeta med camping i Sverige antingen hos tillverkare av fordon, utrustning eller på turistanläggningar, säger Per Nilsson och tillägger att camping och framför allt mobilt boende är ryggraden i besöksnäringen på lands- och glesbygden.

Frågor som lyftes under lunchmötet var beskattning av husbilar, ny viktgräns för körkort, producentansvar för husvagnar och husbilar, regelverk för ställplatser, lättnader i plan- och bygglagen, arbetsgivaravgift för ungdomar, regler för alkoholtillstånd samt behovet av större myndighetsengagemang för att utveckla camping som en del av besöksnäringen.

– Det blev en lyckad utrullning, camping är en viktig del av besöksnäringen, avslutar Thomas Morell, SD.

På den första träffen deltog utöver politiska tjänstemän: Per Nilsson, HRF och värd, Martin Juhos, vd Svensk Camping och Johan Söör, vd First Camp som inbjudna talare samt Jörgen Nyström, kanslichef HRF, och Mikael Blomqvist, vd Kabe och expert. Moderator var Göran Björklund, rådgivare Newsroom. 

Rulla till toppen