Camping – en miljardmotor i Sverige

Publicerad: 2024-02-27   Uppdaterad: 2024-02-22

Sverige kan titulera sig Europas mesta campingland. Inget land har fler husvagnar/husbilar per capita och intresset når nya rekordnivåer.

Den starka tillväxten är en drivande motor på mängder av mindre orter runt om i landet. Det handlar om miljardbelopp.

– Det är fler än någonsin som väljer en klassisk campingsemester. Enligt SCR Svensk Camping uppgick antalet gästnätter till 17,1 miljoner under 2022, vilket var en ökning med elva procent. Enbart login på svenska campingar omsatte 2,6 miljarder kronor, säger Per Nilsson, ordförande för branschorganisationen Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund (HRF). 

På hundratals småorter runt om i landet har campingen blivit en motor för bygden. Campinganläggningar lockar gäster som nyttjar när-områdets faciliteter i form av butiker, restauranger, mackar, aktiviteter och besöksmål. En av många goda effekter är att detta också skapar sommarjobb, en sysselsättning för ungdomar.

– Vi vet att varje campingfordon i genomsnitt generar drygt 1 000 kronor per dygn i turistekonomiska effekter. Ett snabbt överslag visar att en normalstor anläggning med 200–300 campingplatser inbringar intäkter till sin region på mellan 10 och 30 miljoner kronor under sommarhalvåret, utöver den egna försäljningen, berättar Per Nilsson.

Enligt HRF:s ordförande finns det ett antal bekymmer som kan få svåra konsekvenser. Problemen är tämligen enkla att åtgärda, men här måste politiken hjälpa till och agera skyndsamt.

• Skattefrågan (bonus malus) måste vara rimlig och långsiktigt förutsägbar och ta hänsyn till att fordonet i första hand är avsett för boende.

• Uppdatera körkortsreglerna från 70-talet. Bilar har blivit säkrare, men också tyngre. De ålderdomliga viktreglerna för B-körkort måste anpassas till dagens fordonsflotta.

• Hitta en anpassad modell vad gäller producentansvar för återvinning av husbilar och husvagnar.

• Gör det enkelt för entreprenörer att anlägga ställplatser och campingar.

– I samtliga fall är det här inga svåra frågor att hitta bra lösningar på. Här kan våra politiker göra stor skillnad och ge förutsättningar för en fortsatt stark tillväxt för många branscher, avslutar Per Nilsson.

Rulla till toppen