Nyckelorden är frihet och trygghet. Campingplatsen är ett lugnt grannskap i miniatyr, säger Hege Høyer Leivestad,
universitetslektor och socialantropolog på Universitetet i Oslo.
Ökningen, menar Hege Høyer Leivestad, beror på fyra viktiga punkter:
• Camping rusade i höjden under pandemiåren på grund av ökad smittorisk i andra sammanhang. Med en husvagn eller husbil kunde vi semestra tryggt.
• Att ha det egna boendet med sig på semestern skapar trygghet och frihet.
• Närheten till naturen. Du bor på markplan, kan höra regnet smattra mot taket och bor ofta nära en sjö, havet eller ett naturområde. Trots att du kanske bor bara några meter från närmaste campinggranne.
• Möjligheten att vara mobil. Många väljer att stå på samma plats eller camping, men vetskapen om att du kan flytta när du vill är viktig.
Hege Høyer Leivestad har stor erfarenhet av forskning inom just camping och långtidscampande. Och vet varför vi svenskar är så förtjusta i att tillbringa flera veckor med att bo trångt, leva enkelt och stå i kö till toaletten eller diskrummet.
– Går vi tillbaka i tiden finns det ett tydligt samband. Dels för att Sverige tidigt fick en längre, lagstadgad semester. Dels för att svenskar, jämfört med andra nationaliteter, blev bilägare tidigare. Framför allt tog det fart under 1960- och 1970-talen då vi tydligt kan se att camping blev en ny semesterupplevelse för arbetarklassen, menar Hege Høyer Leivestad.
En annan viktig aspekt är Sveriges unika allemansrätt. Något som flera gårds- och markägare tog fasta på när såväl intresset som svenskarnas längtan till landet, naturen och friheten ökade. Möjligheten låg i att bygga upp campingplatser i natursköna områden, gärna utmed kusten eller vid en sjö. Många av dessa finns fortfarande kvar. Sedan har det bara trappats upp. Generation efter generation.
– Det är tydligt i forskningen att åtskilliga som var barn på 70- och 80-talen och campade med sina föräldrar har fortsatt med samma semesterform, säger Hege Høyer Leivestad.
Bilden om camping som ”arbetarklassemester” har dock svängt rejält genom åren. Idag är de typiska camparna ett par med utflugna barn. De bor i mindre eller mellanstora städer och företrädesvis i villa. Och delvis borta är, menar Hege Høyer Leivestad, det förlöjligande av campare som exempelvis vissa dokusåpor ville ge sken av för ett tjugotal år sedan.
– Där har det verkligen ändrat sig, vilket jag anser är helt korrekt. Att bo i husvagn eller husbil är ett medvetet val som i högre grad blivit attraktivt. Därför ser vi också campare från alla samhällsklasser numera.
Sammanfattningsvis, varför älskar vi svenskar verkligen våra husvagnar och husbilar?
– Ni vill ha frihet men ändå trygghet. Att campa är lättsamt och innebär mindre ytor att exempelvis städa. Man hejar, hälsar och är i samma sits som de i vagnen bredvid. Det är ett lugnt samhälle i miniatyr. På en campingplats vet alla vad som gäller och det finns en stor trygghet i att vi både är omhändertagna och samtidigt själva har uppsikt över andra, avslutar Hege Høyer Leivestad.
Fotnot: Enligt den senaste statistiken (till och med år 2020) från ECF, European Caravan Federation, ser husvagns- och husbilstoppen (totalt antal campingfordon i landet per capita) ut så här i Europa:
1) Sverige, 2) Nederländerna, 3) Danmark, 4) Finland, 5) Tyskland.