Ökat intresse för vintercampande

Publicerad: 2024-03-18   Uppdaterad: 2024-03-16

Trenden att ”hemestra” med husvagnen eller husbilen under vintern håller i sig. Antalet campingnätter har legat konstant de senaste åren, men campingkedjan First Camp ser en ljusning och tror på en ökning.

Säg vintercamping och många tänker på snö, skidåkning och den svenska fjällvärlden. Men trenden med att semestra på hemmaplan innebär mycket mer än att ta sig till och från snövärlden. Allt fler väljer möjligheten att bryta vardagslunken nära hemadressen med besök på julmarknader, skördefester, ostprovningar, mikrobryggerier eller i en stad som de inte har varit i tidigare. 

– Att köpa en husvagn eller husbil är en stor investering, då vill man också använda den hela året och inte bara under sommaren, säger Ingela Lundkvist kommersiell chef på First Camp, och tillägger:

– Tack vare det ser vi en efterfrågan på campingplatser även under för- och eftersäsong, det vill säga vår och höst, när fordonen används som rullande sommarstugor. Påsk, Kristi himmelsfärd, Nationaldagen och höstlov är tydliga exempel på det.

Under vintertid, och framför allt under jul, sportlov och Vasaloppsveckan, är besöken på campingplatserna i den mellersta och norra halvan av landet självklart mer frekventa. Men det viktiga är inte alltid själva platsen utan att det finns aktiviteter i närheten.

– Sett till säsongsgäster, som har sin husvagn stående på en campingplats, är det en jämn efterfrågan. Detta boende är mycket populärt och planeras in i förväg. Gärna i ett område där det både finns tillgång till skidåkning och andra sysselsättningar. Men vi ser även en positiv trend när det kommer till dygnsgäster. Här är många mer spontana och planerar en helg efter väder och vind. Det kan räcka med att bara åka några mil. Det viktiga är att det blir något som bryter mönstret, säger Ingela Lundkvist.

Det är här som intresset för spontana ”hemestrar” märks allra tydligast. Ibland kan det räcka med en häftig pulkabacke för barnen och gärna ett bra utbud av restauranger i närheten för att resan ska planeras in.

– Ord som poppar upp bland våra gäster är frihet och närhet till naturen och då behöver man inte åka så långt. Vi märker också att längdskidåkning är nästan lika populärt som alpint och många platser i södra Sverige erbjuder fina skidspår under vintern. Det viktiga är att det finns något att göra. Vi är optimistiska och det finns många spännande investeringar kvar att göra så att camping blir än mer tillgängligt för alla, avslutar Ingela Lundkvist.

Rulla till toppen