Här är trenderna 2024

Publicerad: 2024-04-19   Uppdaterad: 2024-04-17

Fast adress, fricampare och elvagnar – alla är de heta campingtrender som har fått fäste. Pandemin och ”Svemester” triggade i gång många svenskar som valde att satsa på husvagns- eller husbilsliv.

– Signalerna är tydliga. Många av de som valde att hoppa på campingtrenden under pandemin valde att stanna kvar, säger Jörgen Nyström, kanslichef på HRF (Husvagns- och Husbilsbranschens riksförbund).

Borta bra, men hemma bäst. Kanske en sliten klyscha, men något som stämmer väl när det kommer till hur svenskarna vill semestra. Framför allt när det gäller att utforska Sverige och lokala platser med ett mobilt boende.

– Du kan åka när du vill, vart du vill och med vem du vill. Ibland bara några mil från din fasta punkt. Det viktiga är känslan av frihet och att på ett smidigt sätt bryta vardagen med något annat, säger Jörgen Nyström,

Vilka trender skapades under pandemiåren och vilka får fotfäste under 2024? Här är några punkter som nuvarande och blivande husvagns- och husbilsägare ser som viktiga inför kommande säsong.

ELEKTRICITET UTAN LADDSTOLPE: Fler och fler husvagns-, husbils- och vanägare låter solstrålarna driva det elektriska i fordonet via solpaneler.  

• FAST ADRESS: Hyra säsongsplats på en camping för att använda sitt fritidsfordon som sommarstuga har blivit allt populärare. Här kompletterar man gärna med ett stabilt förtält, trätrall, staket och veranda för att skapa hemmakänsla och mer utrymme. Och det bästa av allt, sommarstugan kan flyttas till fjällen och skidsäsongen under vintern.

• ÖKAT MILJÖTÄNK: Forskning (presenterad på husbilskampen.se) visar att camping är den semesterform som har näst lägst påverkan på miljön. Endast fjällvandring (via tågresa) genererar mindre utsläpp. 

• BESÖKSMÅL MED EGNA CAMPINGPLATSER: Liseberg, Ullared, Sweden Rock Festival, Skara Sommarland, Astrid Lindgrens värld, med flera. Nöjesattraktioner och populära evenemang lockar med egna campingplatser för att göra det smidigare för sina besökare.

• DELA VIA SOCIALA KANALER: På Instagram finns i dag miljontals bilder på campinglivet och att låta sig inspireras av andra campare kommer att växa ännu mer. Hashtags som #husbilsliv, #husvagnsliv, #vanlife och #vaknadarduvill är några exempel som allt fler utnyttjar.

• SMARTA HUSVAGNAR: Teknik är viktigt för oss och ju mer beroende vi blir, desto mer följer husvagnsbranschen efter. Därför kommer så kallade smarta husvagnar med avancerade funktioner att bli allt vanligare. 

Rulla till toppen