EU-parlamentet säger ja till högre totalvikt

Publicerad: 2024-05-29   Uppdaterad: 2024-05-26

EU-parlamentet har röstat ja till att man ska få köra husbilar med en totalvikt på 4 250 kg med B-körkort. Beslutet, som togs i början av mars, är det andra steget inom EU:s beslutsprocess.

Förslaget går nu till en slutlig förhandling mellan de tre institutionerna (Ministerrådet, EU-parlamentet och EU-kommissionen). Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund (HRF) har tillsammans med sina systerorganisationer i Europa och det europeiska branschförbundet, European Caravan Federation (ECF), drivit frågan om en höjd totalvikt för B-körkort för husbilar i flera år. Bakgrunden till att HRF önskat en förändring är den tekniska utvecklingen av husbilar och nya säkerhetssystem. 

– Vi är glada att även EU-parlamentet valt att lyssna på våra synpunkter. Förändringen är inte klar, det återstår fortfarande ett viktigt steg men att båda de beslutsfattande EU-institutionerna nu sagt ja är glädjande, säger Jörgen Nyström, kanslichef på HRF.

Förhandlingarna inleds efter valet till Europaparlamentet (6–9 juni 2024). Kan parterna enas om de föreslagna ändringarna kommer det nya körkortsdirektivet att antas under 2025. Medlemsländerna har sedan fram till 2028 på sig att implementera beslutet i nationell lagstiftning.

Rulla till toppen