Camping: Ökat fokus på miljö

Publicerad: 2024-06-24   Uppdaterad: 2024-06-20

Allt fler campingplatser fokuserar på miljön. En del väljer även att bli certifierade enligt vissa miljökrav. Så vem är den stora vinnaren om semesterveckorna görs grönare?

– Givetvis vår natur, men eftersom fler och fler besökare vill vara klimatsmarta ökar intresset för campingar om de satsar hållbart eller är certifierade, säger Bertil Persson, rådgivare på SCR Svensk Camping.

Värmepumpar, solenergi, laddningsstolpar för elbilar och närodlade råvaror på restaurangerna. Det är några punkter som många campinggäster har som krav eller önskemål när det är dags att boka in semesterveckorna. Och det spelar ingen roll om det handlar om sommar- eller vinterresan.

– Hållbarhet i form av sortering, uppvärmning, samhälls- och personalansvar är områden där vi ser en generell intresseökning hos campinggästerna. Om campingplatser kan marknadsföra sig som klimatsmarta och hållbara innebär det på sikt en affärsmässig vinning, säger Bertil Persson.

I dag har många campinganläggningar runt om i landet redan ett stort miljöfokus. Flera är dessutom certifierade enligt exempelvis Green Key, Svensk Miljöbas, Svanen, Swedish Welcome eller Tripadvisor GreenLeaders. Men även om inte alla är certifierade har SCR Svensk Camping märkt ett ökat miljöintresse hos många campingar bara under de senaste åren.

– Två områden som är särskilt uppmärksammade är energi och uppvärmning. Där har det blivit en stor förändring efter att elpriset rusade i höjden. Numera är det oftast värmepumpar eller solenergi i stället för olja eller el som värmer vatten och anläggningar. Och i takt med att det blir fler elbilar ser vi även en ökning av antalet laddstolpar. Både för de boende och för besökare, avslutar Bertil Persson.

Rulla till toppen