Campingsemester i Danmark – platserna du inte får missa

Publicerad: 2023-02-17   Uppdaterad: 2023-04-18

Danmark är den perfekta destinationen för dig som vill åka på campingsemester utanför Sveriges gränser, utan att behöva ta dig för långt. Här är några platser du inte vill missa under vistelsen!

Denna artikel är en annons från VisitDenmark

Det finns nog inget bättre sätt att uppleva Danmark på än genom en campingsemester. Och det är inte för inte som landet är en så populär destination för oss svenskar. Närheten från Sverige lockar förstås, men även på plats har du nära till allt – inte minst till god mat, havet och naturen.

Vingårdar och badorter på Jylland

Jylland är vårt kanske mest populära resmål för en bilsemester utanför Sveriges gränser, och det är inte svårt att förstå varför. Här finns några av landets bästa sandstränder, sevärdheter för alla åldrar och mysiga småstäder. Lockar havet, bad och nyfångad fisk? Skagen är landets kanske mest kända semesterort och är väl värd ett besök, men här finns även klassiska badorter.

En är Blokhus, med en av Nordeuropas bästa stränder med fin vit sand, men också intressanta muséer och konstutställningar, som den unika Skulpturparken Blokhus. En annan är Løkken, vars strand är 10 kilometer lång och kantas av 500 badhytter. Här kan du promenera ut på Løkken Mole (pir), varifrån många fiskare åker ut på havet, medan andra söker fiskelyckan direkt från piren. En blåsig dag kan du även se surfare bland vågorna.

Campingsemester i Danmark – platserna du inte får missa
T.v.: Smaka på nyfångad fisk. FOTO: Ditte Isager. T. h.: Njut av god mat över öppen eld på Blokhus Outdoor – Hotel & Camp. FOTO: LABAN Stories

Gillar du vacker natur måste du besöka Thyy – Danmarks första nationalpark. Här kan du vandra längs sanddynor, hedar, sjöar och plantager eller till Lodbjerg fyr från 1883. Från dess topp får du en vacker utsikt över landskapet.

Visste du att Danmark har fyra vinodlingsregioner; Fyn, Själland, Bornholm och Jylland, och gott om vingårdar? På Jylland hittar du bland annat den rosade Skærsøgaard Vingård, Vester Vedsted Vingård, som serverar god mat, samt landets äldsta – Glenholm. Jylland bjuder även på kulturupplevelser av olika slag, som till exempel Kolgkrigmuseet. Det öppnade i februari i år och huvudattraktionen är den kärnkraftssäkra bunkern REGAN Vest, som byggdes i hemlighet på 60-talet.

Läs mer om vad du kan uppleva på Jylland här! 

Campingsemester i Danmark – platserna du inte får missa
Bland vinrankor på Skaarupøre Vingaard. FOTO: Niclas Jessen

Sagor och slott på Fyn

Vackra Fyn kantas av en 1 100 kilometer lång kustlinje och rymmer stora skogar, gamla korsvirkeshus och praktfulla slott – med korta avstånd till i stort sett allt.

Här finns många mysiga orter, däribland Kerteminde, som utsetts till en av Europas bäst gömda byar av National Geographic, och natursköna Faaborg. Där kan du uppleva gamla byggnader, en gotisk kyrka från 1500-talet vars spira är stadens kännetecken och ståtliga Faaborg Slot. Ännu ett sevärt slott är Egeskov, en av Nordeuropasfinaste renässansbyggnader och slottsparken en av Europas vackraste.

Campingsemester i Danmark – platserna du inte får missa
Cykla eller promenera genom Faaborgs mysiga gator. FOTO: Michael Fiukowski & Sarah Moritz.
Campingsemester i Danmark – platserna du inte får missa
Egeskov Slott. FOTO: Kim Wyon

Gillar du kultur och sagor? Ta dig till Odense, författaren H.C. Andersens hemstad. Här kan förstås äta gott och strosa mellan kullerstensgatorna, men även besöka museet H.C. Andersens Hus. Fyn har också gott om lokala specialiteter att avnjuta och gårdsbutiker och vingårdar att besöka. Ett tips är Skårupøre Vingård som serverar en ”Fyn-tallrik” med noga utvalda produkter och hembakat bröd.

Här kan du få fler tips på vad du kan se och uppleva på Fyn!

Campingsemester i Danmark – platserna du inte får missa
Se bland annat Prinsessan på ärten på museet H.C. Andersens Hus. FOTO: Mitch Wiesinger.jpg

Naturupplevelser på Sydsjälland

Sydsjälland andas äkta danskt ”hygge”, en timme från Köpenhamn. Res mellan byar med korsvirkeshus och fruktträdgårdar, njut av stranddagar och vandring med picknick i naturen. Ett måste om du gillar naturupplevelser är ett besök till Møns Klint, där höga, branta kalkstensklippor sträcker sig upp från det turkosa havet. Stannar du där tills solen gått ner kan du få uppleva ”Dark Sky”-fenomenet, där den totala frånvaron av ljusföroreningar skapar en magiskt stjärnklar himmel som speglas i vattnet.

Campingsemester i Danmark – platserna du inte får missa
Fantastiska naturupplevelser vid Möns Klint. FOTO: Sascha Bendix

Missa inte heller Skovtårnet i Rønnede – ett utkikstorn som vunnit flera internationella priser. För att ta dig upp över trädtopparna, 135 meter ö.h., vandrar du utmed en 900 meter lång spång, kantad av rastplatser. Väl på toppen kan du se hela 25 kilometer bort – ända till Turning Torso i Malmö.

Gillar du bad och vita stränder? Ta dig till charmiga Lolland-Falster där du bland annat hittar Marielyst Strand, som gång på gång utsetts till landets bästa.

Fler tips på Sydsjällands sevärdheter hittar du här!

Campingsemester i Danmark – platserna du inte får missa
Skovtårnet på Camp Adventure i Rønnede. FOTO: Daniel Villadsen

Upplev solskensön Bornholm

Bornholm är en älskad semesterö som bland annat har Danmarks enda granitklippor. Kommer du med färjan anländer du till charmiga Rønne, som till stora delar förstördes under andra världskriget. En kuriosa är dock att Sverige donerade 175 röda stugor till återuppbyggnaden, som står kvar än.

På ön finns landets östligaste stad – Svaneke. Strosa mellan dess korsvirkeshus och ner till ett av Danmarks kanske mysigaste hamnområden där du kan avnjuta både rökt fisk och genuin stämning.

På Bornholm ligger Nordeuropas största borgruin Hammershus, högt beläget på en klippa. Det är ett uppskattat besöksmål för både stora som små.

Campingsemester i Danmark – platserna du inte får missa
Ruinen Hammershus. FOTO: Mette Johnsen

Gillar du god mat? Intill den vackra stranden Dueodde hittar du Michelinrestaurangen Kadeau som är väl värd ett besök.

Vill du veta mer om vad Bornholm har att erbjuda? Klicka här. 

Camping i Danmark

I Danmark finns inte mindre än 570 campingplatser. De håller generellt hög standard och många ligger i fantastiska miljöer med närhet till både naturen och mysiga städer – och massor av ”hygge”, förstås.
Här kan du läsa mer om Danmarks campingplatser och kanske hitta din nästa favorit! 

Läs mer på visitdenmark.se!

 

Rulla till toppen