Laga mat på stekhäll i sommar – Tina Nordströms bästa recept

Publicerad: 2023-06-05   Uppdaterad: 2023-06-07

Äntligen sol och värme med utematlagning till såväl lunch och middag som frukost – och med en stekhäll är det enkelt att laga mat ute, även på campingsemestern.

Tina Nordström är en av våra mest kända kockar, och förutom att hon lagar mat efter devisen ”Gott Gotti Gott-Gott Gott!” så vill hon även inspirera till att matlagning ska vara enkelt och tillgängligt för alla. Det är en av anledningarna att hon fastnat för att laga mat på stekhäll, då allt du behöver förutom själva hällen är tillgång till gasol eller eld.

– En stekhäll är ju vansinnigt universal, lite som en bra handväska, skrattar Tina och fortsätter:

– Du kan steka, woka, koka, fritera och baka på en stekhäll. Tänk till sommaren när man vill steka hel spätta, det gör man givetvis på hällen utomhus!

Det svenska varumärket Hällmark har ett brett utbud av olika stekhällar, med en stor variation i storlekar och användningsområden. De är enkla att använda och fungerar att laga flera olika saker på samtidigt, vilket bland annat spar in på disk – något som är väldigt skönt när man är iväg med husbilen eller husvagnen.

– Jag gillar också att leka lite med de olika värmezonerna. Fullt ös i mitten och inte så varmt på sidorna. Det är ju alldeles strålande när man ska steka saker i omgångar eller låta köttet vila utan att bli kallt, förklarar Tina.

Hällmarks hällar sticker också ut med sina vackra och praktiska handtag som hämtat både inspiration och funktion från gamla vedspisar – de blir inte varma.

Tinas recept på den perfekta morgonmackan

 Knäckebröd och en kopp kaffe i all ära men ibland kan det vara gott att unna sig något extra till frukost. Tina Nordström bjuder på ett recept på sin bästa morgonmacka att starta dagen med. Här tillagad på Hällmarks storsäljande stekhäll HM8822, komplett set Ø58cm, som går perfekt att ta med i husvagnen eller husbilen.

Du behöver:

3 ägg
Salt och svartpeppar
1 knippe gräslök, finhackad
1 stort piadina-bröd
Smör till stekning
1 näve riven lagrad ost
2 msk majonnäs
2-3 skivor rökt kyckling eller kalkon
Ärtskott, krasse och rivet citronskal och lite gräsig olivolja till topping

Går så här:

  1. Hetta upp din stekhäll eller stekpanna.
  2. Vispa upp äggen lätt med en gaffel, smaksätt med salt, peppar och hackad gräslök.
  3. Låt en rejäl smörklick dansa ner på hällen och låt den brynas, tillsätt äggsmeten och stek 1-2 minuter på medelvärme . lägg på Piadina-brödet och stek några minuter till (låt bli att röra i ägget under) ha tålamod.
  4. Vänd nu upp brödet och stek på andra sidan medan du toppar med riven ost, majonnäs och övriga ingredienser.
  5. Vik ihop mackan dubbelt och servera direkt!

Ingen frukost utan kokkaffe

Men Hällmark har inte bara stekhällar att laga dagens alla mål på, de står även bakom Sveriges mest sålda kaffepannor i rostfritt stål – perfekta att koka morgonens svarta guld i. Men hur gör man det perfekta kokkaffet?

Ett kaffemått per deciliter vatten brukar vara bra att utgå från. Koka upp ett par gånger och låt sumpen sjunka till botten och smaken sätta sig. Sedan är det bara att njuta, med eller utan mjölk.

Här hittar du Hällmarks alla kaffepannor.

Om Hällmark

Hällmark är ett svenskt varumärke för utomhusmatlagning, för så väl trädgården som skogen. I sortimentet finns hällar för olika användningsområden, kaffepannor, våffeljärn, pizzaugnar och mycket annat. Hällmarks produkter är utvecklade med fokus på trygg och säker användning, för matlagning där maten smakar som bäst – utomhus.

Läs mer om Hällmark och se hela deras utbud på www.hallmarkofsweden.se!

Rulla till toppen