Prov: Volvo XC60 T6 AWD – andra generationen

Publicerad: 2017-06-29   Uppdaterad: 2023-04-18

XC60 säljer bättre och bättre för varje år som går. Unikt i bilvärlden. Vi provkör generation två som ska sälja på lyxkänsla istället för på vasst pris.

Ta en linjal och mät upp 21 mm. Detta är den ynka skillnaden i karossbredd mellan nya XC60 och storebror XC90, backspeglarna exkluderade. Det upplevs som betydligt mer, för den ”lilla” bilen känns lätt att kasta runt på smala spanska bergsvägar. 

De lägre huvflyglarna är en bidragande orsak. Du tittar inte ut över ett biljardbord, som i storebrors fall. Kupén har medvetet smalnats av mer i överkant, sidorutorna är mer inåtvinklade för en mer ”påträngade” känsla. 

Men det mesta av differensen i agilitet kan tillskrivas ett litet men ack så effektivt trick. Knutkorset på styrväxeln har vridits 90 grader för att, under de 45 första graderna av styrutslaget i vardera riktningen, ge en snabbare respons. Detta förklaras mer i detalj i intervjun med Hans Nilsson (läs i auto motor & sport nr 12-2017).

Snäva kurvor avlöses av snabbare böljande böjar på vägen uppför Montserrat utanför Barcelona. XC60 svänger in kvickt, men inte lika toksnabbt som Ford Edge. Kurvgreppet är fint och balansen neutral. Styrkänslan är lagom lätt, men kanske inte knivskarpt informativ. Ett litet, litet filter finns kvar.

Den provkörda bilen är maxad vad gäller utrustning. Det innebär bland annat luftfjädring och 20-tumshjul. De stora hjulen sänker, som vi konstaterat på S90/V90 den absoluta komforten. 18 tum är för övrigt standard på Momentum, R-Design och Inscription levereras med 19 tum.

Jag är tämligen övertygad om att den kvicka och fina styrkänslan skulle finnas kvar även med mindre hjul. Kanske rent av bli ännu krispigare med mindre ofjädrad massa att kasta runt.  

Prov: Volvo XC60 T6 AWD – andra generationen
Föregångaren, generation ett, passerade helt nyligen 1.000.000 producerade exemplar. Grattis!

Den senaste tidens enorma försäljningsvolymer kan till viss del tillskrivas det aggressiva pris modellen fått i Classic-utförande. Shit, nykomlingen kostar 123.000 kronor mer! 

Men glöm inte att utgående bil för det första erbjuds med framhjulsdrift. Något sådant lär inte bli aktuellt för nykomlingen på ett bra tag. Av samma anledning lär det dröja innan svaga D3 tar plats i motorrummet. Nya XC60 kommer ändå att sälja lika bra som sin föregångare. Skillnaden är att det är volymerna på andra marknader än den svenska som ska öka. Ordentligt.  

Nya XC60 beskrivs lättast som en lillebror till XC90. Båda bygger på Volvos senaste plattform SPA. Båda har enkom fyrcylindriga VEA-motorer. Och en hel del komponenter som stolar, ratt, skärmar och reglage är identiska. XC60 har allt som XC90 har – bortsett från en tredje stolsrad. I konkreta mått är XC60 119 mm kortare mellan hjulparen och 262 mm kortare totalt, jämfört med storebror. Hur mycket, eller lite, smalare den är har jag redan avverkat. Minns du? 

Motorn för dagen är T6 och det var verkligen inte igår vi körde en bensinare i den här storleksklassen. Tack vare både kompressor och turbo har motorn ett säreget och eggande ljud. Kompressorvinandet finns med från riktigt låga varv och när varvräknaren börjar närma sig rött hörs det också att det är mycket som vill komma ut genom avgassystemet. 

Prov: Volvo XC60 T6 AWD – andra generationen
Det skarpa och konkava karossvecket, kallat scenen, längst ner på dörrarna blir läckert ur rätt vinklar. Men egen design? Just när Audi och BMW låtit det karossfärgade partiet mellan grill och strålkastare försvinna gör Volvo samma sak. Sammanträffande!

Förbrukningen blir kanske inte den mest politiskt korrekta med denna typ av körning. Ett senare test får utvisa den verkliga förbrukningen för T6. Laddhybriden T8, som tyvärr inte fanns tillgänglig för provkörning, kommer givetvis vara mer prisvärd för tjänstebillisterna. Men en räckvidd på 45 kilometer vid batteridrift är ganska blygsamt. Allt beror givetvis på respektive ägares unika körmönster och användningsområde, men för personer som avverkar längre körsträckor ofta kan förbrukningsskillnaden mellan T6 och T8 bli knappt märkbar. Betänk då också mellanskillnaden på 126.900 kronor.  

Ingenjörerna på plats säger att filhållningen förbättrats, men jag får nog tillstå att systemet fortfarande inte håller bilen konsekvent i körfältets mitt. Inte sällan flyter färden ut åt den ena eller andra vägmarkeringen, vilket inte känns bra med temperamentsfulla skoterförare i filen bredvid. 

Men att låta blicken glida över den nya instrumentpanelen kan jag kosta på mig. Det tredje derivatet på Volvos nya interiördesign utmärks av en lång och knixig dekorlinje som i princip löper över hela panelens bredd. Den svenska flagga som sitter insydd i de nya stolarna fick mycket uppmärksamhet när XC90 avtäcktes. Den har nu fått sällskap av en stiliserad fana längst till höger i dekorpanelen (se lilla bilden ovan). 

Det är genomgående en fest för ögat, men inte med lika mycket pianolack som i storebror. Här och var måste det lägre priset märkas. Men känslan i handskfacket ligger tyvärr många prisklasser under XC60. Förutom att ytan är hårdaste hårdplast låter det extremt pappigt och tunt när man ska öppna luckan (för att ta fram putsduken till pekskärmen …).

Prov: Volvo XC60 T6 AWD – andra generationen
XC60 har de snyggare, runda, fläktvreden från S90/V90. Böljande dekorpanel, här Driftwood. Startvredet, bakom växelväljaren, har gjorts om. Det har fått en pil och vrids nu bara åt höger, både för start och avstängning. Samtliga knappar på dörrsidan är matta istället för i pianolack som på XC90.

Frånsett nytt startvred är förarmiljön bekant. Menysystemet Sensus har visserligen genomgått några smärre justeringar. Det innebär att några tryckpunkter har blivit större och vissa ikoner eller bakgrunder har getts tydligare färgschema.  

Jag äntrar baksätet. Insteget är rätt snävt. Området där fötterna ska flyga in är tajt. Byxbenen lär också alltid få närkontakt med tröskeln, men det gör inget. Dörren löper nämligen över detta parti, vilket borde hålla den inre tröskeln tämligen smutsfri. 

Väl på plats finner jag gott om utrymme i alla ledder. Framför allt uppskattar jag fotutrymmet under framstolarna. Möjligen skulle knäutrymmet fått vara något mer frikostigt. Framstolarnas baksidor är konvexa istället för konkava. 

Den höga sittställningen har frigjort ett litet utrymme mellan soffan och karossen under. Ett perfekt gömställe för surfplattor, menar Volvo. Så även för exemplar av auto motor & sport, menar undertecknad. 

 

Tekniska data: Volvo XC60 T6 AWD

Motor: R4, turbo och kompressor, bensin, 1.969 cm3, 320 hk vid 5.700 r/min, 400 Nm vid 2.200–5.400 r/min. 8-stegad automat, fyrhjulsdrift.

Kaross: L/b/h 4.688/1.999/1.658 mm. Axelavstånd 2.865 mm. Tjänstevikt 1.840 kg. Bagagevol. 505–1.432 l (VDA).

Prestanda: Acc 0–100 km/h 5,9 sek. Toppfart 230 km/h. Förbrukning 7,7 l/100 km. CO2 176 g/km.

Pris: 491.900 kronor. Aktuell i september.

Summering:

Plus: En formgivning som sticker ut, underhållande styrkänsla, hög säkerhet.

Minus: Inte längre folkligt prissatt, ej klassledande baksäte och bagageutrymme.

Prov: Volvo XC60 T6 AWD – andra generationen
Skarvfritt! Men Q5, X3 och GLC sväljer samtliga 550 liter, nya XC60 bara 505. Att 60/40-fällning ersatt 40/20/40 saknar bara svenskar, menar Volvo.
Rulla till toppen