VW Tiguan Allspace: För dig som behöver sju sittplatser – och plats för bagage

Publicerad: 2018-02-27   Uppdaterad: 2023-04-18

Volkswagen Tiguan XL heter Allspace, är 22 cm längre än Tiguan och har 150 liter större bagageutrymme. Detta kan också användas för två extra passagerare – men då får de inte vara för stora.

Vad är nytt? Den största nyheten är naturligtvis att Tiguan blivit sjusitsig. Eller ska vi säga att den har plats för sex? Fem fullvuxna och två halvvuxna. Jag kunde med nöd och näppe krypa in och sätta mig i den bakre stolsraden men det är tydligt att man då inte bör vara 190 cm lång och ha 46 i skonummer. Men som en engelsk kollega påpekade, ”det är bättre än att behöva gå hem från puben”.

Bilen har bara blivit 22 cm längre och då får man inte begära allt. Volkswagen har lyckats bra med designen då Allspace inte ser ut att ha en påbyggnad utan linjerna är väl avvägda och det enda som avslöjar längden är att bakdörrarna gjorts extra stora. Så om du finner Tiguan för liten och Touareg för stor, här är lösningen.

Hur är den att köra?  Volkswagens bilar överraskar sällan negativt med sina köregenskaper. Det ökade axelavståndet har medfört en lugnare gång på vägen även om en viss fasthet (läs hårdhet) fortfarande finns kvar i fjädringen. Styrningen är inte den mest direkta men bilen är i första hand gjord för den amerikanska marknaden och där gillar man att ratta. I övrigt är bilen en fröjd att köra med väl avvägda motorer och perfekt avstämda växellådor.

Dieseln går nu så tyst att man först inte tror att det handlar om en sådan, men den bensinmotor vi körde hade istället ett typiskt dieselljud på lägre varv. Manuell växellåda finns fortfarande till dieseln men det känns som en tidsfråga innan de sex- eller sjuväxlade dubbelkopplingslådorna tar över helt. 4WD sköts fortfarande med en Haldexkoppling men den har bytt namn sedan amerikanska BorgWarner köpte företaget. Ett utrustningspaket (Pack offroad) finns som gör det möjligt att verkligen köra i terräng också. Instrumenteringen är föredömlig med en tydlighet som få av konkurrenterna kan leva upp till. Den nya digitala instrumentbrädan går att ställa om så att man har hela GPS-kartan framför ögonen, supersmart!

VW Tiguan Allspace: För dig som behöver sju sittplatser – och plats för bagage
Tiguan Allspace är blivit 22 cm längre än vanliga Tiguan.

Nördfakta. Bilen är i först hand avsedd för USA och tillverkas därför i Volkswagens fabrik i Pueblo i Mexiko. Kan bli dyrt för VW om president Trump får som han vill och inför importskatter. Om alla stolarna används blir bagageutrymmet bara 230 liter vilket är betydligt mindre än i den femsitsiga versionen som har 615 liter. Fäller man ner det bakre sätet öppnar sig dock ett utrymme på 760 liter. Den långa versionen erbjuder mer benutrymme för de åkande i andra stolsraden där soffan går att skjuta 18 cm. Sammantaget finns det få skäl att inte välja den nya längre versionen som ger flexibilitet.

Bensinmotorn på 180 hk och dieseln på 150 hk har samma pris, 336.000 kronor. Skillnaden är då att bensinversionen har DSG-låda medan dieseln har manuell låda, med DSG som tillval.

Borde jag köpa en? Absolut, inte bara om du ska skjutsa ett halvt fotbollslag till träningen. Långversionen ger bättre valmöjligheter, går lugnare på vägen och ser faktiskt lite bättre ut. Fyra utrustningsalternativ finns. Trendline räcker gott för de flesta. Vill man ha har mer multimedia väljer man Comfortline med åttatumsskärm på instrumentbrädan, tåöppning av bagageluckan och automatisk AC. Lyxversionen Carat utmärker sig med 18-tumshjul, LED-strålkastare och sportstolar. Valet är ditt men Trendline är långt ifrån något snikutförande och räcker gott för det flestas behov.

Provkörningen kommer från auto motor & sport nr 23-2017.

VW Tiguan Allspace: För dig som behöver sju sittplatser – och plats för bagage
Bekvämt, bra utrymme och med en instrumentering som hör till de bästa på marknaden. DSG-lådan har finslipats under åren och fungerar nu oklanderligt. Det är bara en tidsfråga innan den helt ersätter den manuella.
TEKNISKA DATA: VW Tiguan Allspace 2,0 TSI 4MOTION  

MOTOR: R4, turbo, bensin, 1.984 cm3, 180 hk vid 3.940–6.000 r/min, 320 Nm vid 1.500–3.940 r/min, 7-växlad DSG-låda, fyrhjulsdrift (automatiskt inkoppling).

KAROSS: L/b/h 4.701/1.839/1.674 mm. Axelavstånd 2.787 mm. Tjänstevikt 1.735 kg. Bagagevolym 230/700/1.775 liter.

PRESTANDA: 0–100 km/h 8,2 sek. Toppfart 208 km/h. Förbrukning 7,6 l/100 km. CO2 172 g/km.

PRIS: 2,0 TDI 150 hk 4Motion från ca 336.000 kronor (DSG 352.500 kronor).

PLUS: Underbara motorer och växellådor, stor flexibilitet, modernt utseende.

MINUS: Bara två års garanti, stram fjädring, seg styrning.

Provkörningen kommer från auto motor & sport nr 23-2017.

VW Tiguan Allspace: För dig som behöver sju sittplatser – och plats för bagage
Passagerarna i andra stolsraden är de verkliga vinnarna. Mer benutrymme och individuellt reglerbara stolar. Pass för att inte sitta i mitten!
Rulla till toppen