Läsarnas bästa grilltips

Publicerad: 2010-09-01   Uppdaterad: 2010-09-01

  Här är redaktionens favoriter bland alla inskickade bidrag i Husvagn & Campings grilltävling (nr 7/2010). Så fram med grillen och njut av dessa 10 härligt grilltips. Fredriks kaoskryddade mangosalsa 1/4-1/2 Habanero utan kärnor 1 pkt (300gr) frusen Mango eller motsvarande färsk vara 8 körsbärstomater1/2 röd lök1/2 kvist timjan 1 lime2 tsk strösocker1.  Tina Mangon...

 

Här är redaktionens favoriter bland alla inskickade bidrag i Husvagn & Campings grilltävling (nr 7/2010). Så fram med grillen och njut av dessa 10 härligt grilltips.

Fredriks kaoskryddade mangosalsa
1/4-1/2 Habanero utan kärnor
1 pkt (300gr) frusen Mango eller motsvarande färsk vara
8 körsbärstomater
1/2 röd lök
1/2 kvist timjan
1 lime
2 tsk strösocker
1.  Tina Mangon eller skiva upp den färska i små bitar. Lägg det i en skål och krossa sedan med en gaffel så det blir lite krämigt men fortfarande har lagom stora bitar.
2. Finhacka löken och timjan och blanda ner det i skålen
3  Dela limen och pressa ur all saft i den ner i skålen
4. Tillsätt socker.
(innan du fortsätter så förslår jag att du letar upp ett par gummihandskar då Habaneron är obehaglig att få i tex ögonen)
5. Ta habanerohalvan och klipp upp den i små delar ner i tex en kopp. Ta sedan saxen och klipp upp delarna så mycket du vill, men de bör gärna vara rätt små för att få rätt struktur.
Självklart, om man vågar, går det bra att hacka ner en hel habanero. Så länge man undviker det vita fruktköttet och kärnorna så blir det inte extremstarkt.  Variera gärna med att blanda ne saften från fyra passionsfrukter för att få till den riktigt tropiska smaken. Generellt går Habanero väldigt bra ihop med tropiska frukter.
/ Fredrik Elmqvist

Grillade fetaost- & rödlöksfyllda tomater
Ta en
tomat per person, skär av ett litet lock högst upp på tomaten. Gröp ur
tomatens innehåll med en sked och hacka innehållet tillsammans med
rödlök och fetaost. Krydda röran med salt, svartpeppar, oregano och
basilika.
Ställ tomaterna på en bit aluminiumfolie på grillen och
grilla tills tomaterna börjar bli mjuka
 /Helena Jardelid

 Pärontzatziki
5 dl turkisk yoghurt  
3 st rivna Anjou eller Williams päron  
1 tsk salt  
lite citronsaft  
2 st finhackade eller rivna vitlöksklyftor
Bara att blanda ihop och servera tillsammans med exempelvis  grillspett av fläskkarré, champinjoner och paprika och varma folieknyten med  kokt färskpotatis, lite klyftade tomater, rödlök, cashewnötter och så en klick smör.
/Linda Persson

”Lax till klimax”
Foliebakad laxkotlett med citronpeppar, fetaost, charlottenlök, kantareller, morötter och nypotatis. Låt paketet ligga på glöden i ca: 15 minuter. Servera tillsammans med en sallad gjord på ruccula, vattenmelon och jordgubbar samt toppa alltihop med keso naturell. En kall sås på gräddfil, nyskördad gräslök och basilika ger pricken över i.
/Magnus Andersson

Grönsaksknyte med färska örter
Koka små
färskpotatisar i ca 5 min, lägg dem sedan på ett dubbelvikt
grillfolieark. Lägg på klyftad rödlök, små färska morötter, färska
ärtskidor, färska örtkryddor av de sorter man har att tillgå. Strö över
flingsalt och kör några varv med pepparkvarnen. Lägg en stor klick smör
överst. Vik ihop foliepaketet och lägg på grillen. Passar till alla
tänkbara sorters grillat kött, fågel eller fisk!
/Susan Johansson

Gino i folie
 4 personer
500 g jordgubbar
2
bananer
4 kiwi
2 persikor
200 g vit choklad som man river
1
lime
Dela frukten i lagom stora bitar. Fördela på ett folieark i
ganska stor storlek. Pressa saften från limen över och strö sedan över
chokladflagorna. Gör ett knyte av folien och placera på grillen. Ca 10
minuter brukar vara lagom, sedan är det bara att ta ditt knyte och njuta
av efterrätten. Servera gärna vaniljglass och ringlad honung till.
/Elisabeth
Fundin

Fyllda champinjonhattar
Ta 4 stora champinjoner, skölj och ta bort foten. Blanda 2 msk creme fraiche, 2 msk färskost med vitlökssmak, hacka några soltorkade tomater och blanda ner. Krydda med örtsalt Trocomare, svartpeppar och en nypa socker. Fyll hattarna. Riv över lite parmesan.
/Maria Tannlund

Grillsås med ingefära
Godaste såsen till grillat kött är en sås med vitlök och riven ingefära. Basen väljer du själv efter vad du gillar bäst, t ex matlagningsyoghurt eller crème fraiche. Blanda i vitlök och riven ingefära efter smak, krydda med italiensk salladskrydda, salt och pappar och eventuellt några droppar citron.
/Mia Bergfalk

Korv i folie
Ta ett folieark och  lägg på falukorv, rå potatis, morötter, lök, paprika, rotselleri och  tomater. Skär lagom stora bitar av allt. Klick på creme fraiche och krydda. Vik ihop och grilla ca 20 min.
/Micke Andersson

 Grillkokt färskpotatis med vitlök
Skrapa och halvera färskpotatis. Ta dubbla ark foliepapper. Lägg potatisen på foliet, fyll på med halverade hela vitlökar, slå olivolja över. Salta och lägg i ett lagerblad. Lägg på gallret. Efter en halvtimme, när köttet ska grillas, är potatisen klar och kan ligga i foliet och vänta. Vitlöken blir söt och jättegod.
/Zaiga Holm

Rulla till toppen