Bad Staffelstein - för räknenissar och badälskare

Bad Staffelstein - för räknenissar och badälskare

Publicerad

Bad Staffelstein är en vacker liten stad i norra Bayern omgiven av öppen höglänt terräng och med anor från tidig medeltid. Bad Staffelstein kallas ibland även "Adam Rieses stad" då den stora matematikern föddes här 1492.


Som namnet antyder är Bad Staffelstein en kurort, där anläggningen Obermain Therme nog ska ses som russinet i kakan. En stor och vacker anläggning, som vid sidan av själva kurhotellet och dess många möjligheter till terapeutiska behandlingar också erbjuder en påkostad kurpark. I nära anslutning finns även ett strandbad samt badanläggningen Aqua Riese. Det är också här vi finner stadens campingplats, Kurcamping, en bedagad anläggning med en ganska hög andel säsongsgäster – varav många utnyttjar Obermain Thermes olika behandlingar.

För att vara i Tyskland tycker vi att priset för en övernattning (två personer, husbil och el) 15,70 € är förvånansvärt lågt. Vi får också tillgång till en egen nyckel (deposition 30 €) in till den bredvidliggande kurparken. En plats där vi avslutar vår första kväll i staden med en promenerad, medan den tidigare intagna pizzan sakta vaggas till ro. Missa för allt i världen heller inte en promenad genom stadens historiska centrum, antingen på dagtid eller under såväl dag- som kvällstid. Från campingen till stadens centrala delar tar det en knapp halvtimma att promenera.

De gamla byggnadernas slitna skönhet sticker ut, även om de flesta av dem inte är av äldre datum än sent 1600-tal. En stadsbrand 1684 ödelade i stort sett all bebyggelse. Då blev också Adam Rieses födelsehus lågornas rov. Idag minner en platta på en husvägg i centrum om platsen för detta hus.

Tidigare under dagen ställde vi bilen på parkeringsplats 6, och tog oss till fots upp till toppen av det 540 meter höga Staffelberg. Ett tvärbrant berg som ligger några kilometer utanför staden, och som likt ett skyddshelgon tycks ha ett vakande öga över allt som sker. Vädret är lite till och från, men vi ger oss ändå av med ett glatt humör och bra skor. Turen dit upp ska enligt personalen på turistbyrån ta omkring en timma, men vi brukar oftast vandra snabbare än liknande beräkningar. Vandringen inleds över ängsmark och under körsbärsträd vars grenar fullkomligt dignar av bär. Redan här sjunker vandringstakten högst väsentligt, men väl inne i skogen, där stigen verkligen stiger brant på sina ställen, slår turbon på och vi stretar envetet vidare uppför branterna.

Målet möter med en stängd kyrka, en likaledes stängd restaurang samt regn och kraftig vind. Men trots detta, och att såväl paraplyer som regnkläder finns kvar i bilen, ger besöket oss fullgod valuta för ansträngningen att ta oss hit upp. De vyer som erbjuds över det kuperade och öppna landskapet är verkligen vackra! På en höjd i var kant av panoramat ser vi traktens två verkligt berömda företeelser: Vallfartskyrkan Vierzehnheligen och Kloster Banz. Den vandringsled som vi följt hit upp fortsätter för övrigt bort mot Vierzehnheligen (5 kilometer), varifrån man sedan kan ta lokalbussen tillbaka till staden – om man inte vill gå även denna bit.
Det går också att nå Staffelberg genom att köra bil till byn Romansthal, strax under toppen, och sedan gå därifrån. Men har du problem med knän eller hjärta, avstå från besöket helt och hållet!

Badtraditionerna i staden är måhända av gammalt datum, floden Main rinner rakt igenom, men dess modernt turistiska framtoning som kurort är av ett relativt sent datum. Obermain Therme öppnades först 1986 och den vackra kurparken 1999. Den senare är en plats som gjord för stilla promenader för alla som gästar kuranläggningen, liksom för andra besökare i staden. I Tyskland, liksom i ett stort antal andra mellaneuropeiska länder, ordinerar läkare ofta längre kurortsvistelser i samband med rehabiliteringar av olika slag. Där har vi mycket att lära i Sverige!

Morgondagen inleder vi med att under förmiddagen ta cyklarna och ge oss av mot Vierzehnheligen, där den ligger på en höjd någon halvmil utanför staden. Till stor del en behaglig tur, bortsett från den sista branta stigningen som verkligen känns i benen. Om man nu inte väljer att stiga av cykeln och promenera upp - med den prestigeförlust detta automatiskt innebär i omgivningens ögon. Själva åberopar vi åldersskäl och stiger stolta av cyklarna ett par hundra meter nedanför toppen, i höjd med bilparkeringen, och promenerar upp.

 Den berömda vallfartskyrkan är en helt otroligt påkostad barockskapelse som i sin nuvarande utformning härstammar från 1600-talet. Prakten är överdådig – ja nästan på gränsen till frånstötande prålig! Men, jag lovar, du kommer aldrig att vare sig ångra eller glömma besöket!

Kyrkan är unik i sitt slag. Historien bakom tillkomsten är att en herde vid två tillfällen, 1445 och 1446, mötte Jesusbarnet på en äng i omgivningarna. Vid det andra tillfället hade barnet ett rött hjärta målat på bröstet och var omgivet av 14 barn. Herden blev ombedd att berätta vad han sett och dessutom se till att det byggdes ett minneskapell på platsen. Han gjorde som han blivit tillsagd och redan efter några år började underverk att inträffa i och omkring kapellet.

Idag är kyrkan en av Europas mest berömda vallfartskyrkor med massor av besökare varje år, varav en hel del är på pilgrimsvandring.
På plats märker man verkligen att besökarna är tagna av kyrkans enorma prakt. De sätter sig ofta ner i någon av bänkarna, ser sig omkring och låter intrycken landa efterhand som hjärnan har förmåga att ta emot och sortera dem på ett relevant sätt.


Kloster Banz

Vid vårt besök vid kloster Banz ligger den väldiga byggnaden inbäddad i ett kompakt regn.

Efter hemfärd i hällande regn, varmdusch, byte av kläder samt lunch blir valet av fordon upp till Kloster Banz, även det beläget på toppen av en hög kulle, inte ens föremål för en diskussion. Till och med min högst spänstiga och cykelglada hustru tillstår att det nu får vara färdigcyklat för idag. Med regnet piskande mot bilen brummar vi någon timma senare upp till klostrets parkering via den 20-procentiga stigningen. Där uppe visar sig i stort sett allt, förutom kyrkan, vara stängt eftersom klostrets övriga lokaler enbart är tillgängliga för allmänheten på lördagar.

Klostrets nuvarande byggnader är huvudsakligen från 1700-talet, men anläggningen grundlades på 1000-talet. Vi besöker kyrkan, vars interiör inte är allt för iögonfallande, och tar sedan en kort promenad i omgivningarna, men ösregn och kraftig vind kan ta udden av såväl en entusiastisk besökare som ett nyinköpt paraply. För övrigt det tredje havererade paraplyet under vår pågående Europaresa. Sommaren 2009 var verkligen regnrik i Europa! Än en gång tvingas vi kapitulera inför vädrets makter! Vilket också de besökare gjort som vanligtvis besöker den bredvidliggande Waldklettergarten. Det är en äventyrsanläggning där man på egen hand får ta sig fram på olika sätt högt uppe i trädkronorna. Har du ungdomar med på resan – missa inte detta! Men välj en dag med bättre väder!

Efter ännu ett klädbyte känner vi oss färdiga med Bad Staffelstein – såväl kroppsligt som turistiskt. Beslutet att utnyttja det dåliga vädret för transport till ett nytt resmål tas därför direkt och med acklamation av husbilens församlade menighet.

         
Mer information:
Tyska turistbyrån
Hemsida: www.tyskland-info.se

Inf. Regionen
Hemsida: www.OberesMaintal-CoburgerLand.com

Bad Staffelstein
Hemsida: www.bad-staffelstein.de

On
Off

1 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206