Ljummet, ljuvligt hälsobad i Ungern

Publicerad: 2011-03-08   Uppdaterad: 2023-04-18

Först en värmande och skön avkoppling i termalbadet, sedan en lugn afton på campingplatsen strax intill. Några dagar vid den närmare 35 grader varma termalsjön i Hévíz i Ungern, blir en höjdpunkt på resan i östra Europa. Är man van vid kalla källsjöar hemma i Sverige, känns det först helt overkligt att sticka tårna i...

Först en värmande och skön avkoppling i termalbadet, sedan en lugn afton på campingplatsen strax intill. Några dagar vid den närmare 35 grader varma termalsjön i Hévíz i Ungern, blir en höjdpunkt på resan i östra Europa.

Är man van vid kalla källsjöar hemma i Sverige, känns det först helt overkligt att sticka tårna i det ljumma vattnet. Att sedan klättra ner för stegen och doppa sig helt och hållet spär ytterligare på den nya känslan. Några lugna simtag och snart verkar det som om tiden stannat. Allt elände och alla problem hemma i ett vinterkallt Sverige, känns helt fjärran. I det ljumma termalbadet är det välbefinnandet som råder över kropp och själ.

De flesta som badar i sjön flyter stilla omkring med hjälp av färggranna badringar. Några simtag kan behövas ibland för att byta plats i den lilla sjön när det blir allt för trångt med badgrannar. Men snart ligger man stilla igen och bara njuter. För oss med friska kroppar handlar besöket i termalbadet enbart om en stunds njutning, men för dem som har krämpor i sina kroppar finns det en mera allvarsbetonad grund för badet.

Enligt de gamla rekommendationerna kan ett bad i det ljumma och lätt radioaktiva vattnet vara bra mot reumatiska sjukdomar, benskörhet, broskskivesjukdomar och ledsjukdomar i största allmänhet. Däremot avråds besök av dem som har smittsamma sjukdomar och besvärande inflammationer eller allt för svagt hjärta. Barn under 12 år bör inte heller bada i vattnet. Det är också främst äldre män och kvinnor, som stilla njuter av sina hälsobad i Hévíz lite grumliga vatten.

Den lilla ljumma sjön lär ha funnits i 20.000 år och vattnets undergörande verkan har länge varit känd. Men det var först på 1700-talet, som denna badkultur kom igång på allvar. Mycket tack vara att godsägaren och greven György Festetics lät bygga det första badhuset 1795. Han anställde även en läkare och gav ut det första informationshäftet.

Till en början kom badgästerna från närliggande orter. Men det blev ordentlig fart på utvecklingen först när en ölbryggare hyrde sjön från 1905 och 35 år framåt. Då byggdes även de första badhusen, som sedan byggts ut i flera omgångar. Fram till andra världskriget byggdes även en hel rad med hotell invid sjön, som sedan fylldes med soldater under krigsåren. Hela anläggningen förstatligades 1948 och hade under öststatstiden främst gäster från östra Europa.

Efter att gränserna öppnades började västeuropéerna strömma in till Hévíz för att kurera sina krämpor, eller bara njuta en stund i det varma vattnet. I dag är Hévíz ett erkänt och välbesökt behandlingscentrum för i första hand reumatiska sjukdomar, men i kanske ändå större utsträckning en plats för gäster som bara vill koppla av och njuta under några dagar.


Ljummet, ljuvligt hälsobad i Ungern
Inne i badhuset finns några begränsade områden, med lite extra vakter. Det välgörande vattnet är däremot samma som i sjön i övrigt.

Fakta
Det svavel- och radiumhaltiga vattnet kommer
från ett 39.5 grader varmt källflöde på drygt 26.000 liter i minuten
drygt 38 meter under vattenytan. Även under vintern är vattnet minst 25
grader varmt. Sjön har en yta på drygt 47.000 kvadratmeter och är därmed
Europas största naturliga termalsjö.

Vattnet strömmar upp och
ger en känsla av viktlöshet samt lätt massage av kroppen. De olika
gaserna i vattnet sätter sig på huden som miljoner små bubblor och
stimulerar både hud och nervsystem. Gyttjan är en blandning av vulkanisk
gyttja och myrgyttja. Radiumet i myrgyttjan utger en mild radioaktiv
strålning, som mjukar upp muskler och leder och även förbättrar
ämnesomsättningen.

Webbsida: www.heviz.hu

Camping:
På promenadavstånd ligger Kurcamping Castrum.

Ljummet, ljuvligt hälsobad i Ungern
Ena halvan av campingplatser ligger på andra sidan utflödet, men den nybyggda bron klarar även större campingekipage.
Rulla till toppen