Belgien: Stanna upp för ett slag

Belgien: Stanna upp för ett slag

Publicerad

Den belgiska staden Waterloo är känd för en enda sak, det enorma slag som stod på platsen den 18 juni 1815. Det måste väl också finnas något annat att uppleva där, tänkte vi och for dit för att undersöka saken.

I mitten av augusti är vi på plats för att likt Napoleon stanna till ett litet slag – även om man i hans fall väl måste tala om ett stort slag. Inför vilket han för övrigt sa:  

- Den största generalen är den som gör minst misstag. Att han själv bitter fick erfara sanningshalten i detta vet vi alla. Besökscentrat just utanför staden har mycket att erbjuda.  Här visas filmer och här finns ett panoramahus med en tredimensionell vision av händelserna via en 100 x 12 meter målad duk. Den 41 meter höga Lejonkullen, med 226 trappsteg till toppen, skänker ett fantastiskt panorama över det gamla slagfältet och via skulpturer och ett vaxkabinett kan vi möta slagets huvudpersoner Napoleon, Lord Wellington och Blüchert i all sin eventuella glans. Lägg därtill en Battlefield-Tour på ett skumpande lastbilsflak över slagfältet.

Vaxkabinettet och museet visar sig vara stängda, men efter två filmer och en småpustande promenad till Lejonkullens topp sitter jag där i larmet och tänker på ett annat Napoleoncitat:

- Tio personer som pratar för mera oväsen än tio tusen som håller tyst. Oj, vad det snackas! Panoramahuset från 1912 är en bedagad sak som väl borde ha passerat sitt bäst före-datum vid det här laget, men på något sätt håller det ännu den multimediafyllda omvärlden stången med sin strama enkelhet. Vi avslutar vårt besök med en lastbilstur över slagfältet.  

- Hade jag vetat om det här hade jag aldrig åkt med, säger en holländare med en röst som moduleras i takt med flakets skakningar. Och fotografera går ju inte, fortsätter han skrattande, då riskerar man ju att slå kameran i huvudet på den som sitter bredvid. Och visst är det skakigt, men ändå kul att se platserna live och få till sig slagets olika skeden via högtalarna.

Besökscentrats P-platser är perfekta övernattningsplatser för oss med campingfordon (N50° 40' 44"  E 04° 24' 25"). Klockan åtta lägrar sig tystnaden och vi har området för oss själva, i skuggan av Lejonkullen och med en formidabel utsikt över slagfältet. Själva avslutar vi kvällen med en skål för Napoleon, den store förloraren som idag hyllas som platsens hjälte. Helt i strid med det gamla talesättet att det är segrarna som skriver historien.

Dagen efter finns vi i centrala Waterloo på jakt efter turistbyrån. Det tar oss många samtal och vandrade meter innan vi finner den och dess två enbart fransktalande tjänstemän bakom en anonym fasad. Till vår räddning dyker dock ett glatt ansikte upp i dörren och frågar på perfekt engelska:

- Kan jag hjälpa er? Ni ser ut att behöva det. Det är Laurence Remy, en man från ett kontor bredvid, som sett vår situation och nu hjälper oss att klargöra våra turistiska intentioner för tjänstemännen.

- Nu hoppas jag att ni får en fortsatt fin vistelse här i Belgien, säger Laurence leende innan vi skiljs på trappan utanför huset, och att ni uppskattar Fondation Folan i La Hulpe och Museum Hergé i Louvain–La–Neuve.

Fondation Folan

Fondation Folan erbjuder en fantastiskt vackra och omväxlande miljöer och man förstår att platsen är något av en naturmässig lunga för stressade Brysselbor.

I La Hulpe någon mil från Waterloo finns denna naturmässiga oas, fylld av vandringsslingor, vattendammar, ett storslaget slott, restaurang och ett regionalt museum som även innehåller en rad skulpturala verk. En idyll som vi utnyttjar genom att under några timmar strosa omkring i omgivningarna, besöka museet och avnjuta en stadig lunch. Också här går det bra att övernatta på P-platsen – på samma premisser som vid Waterloo. (N 50° 43' 51"  E 04° 27' 01").

Museum Hergé

Man behöver verkligen inte fundera över vad den fantastiska byggnaden rymmer när man närmar sig Museum Hergé.

Museum Hergé i Louvain–La–Neuve är ett av landets nyaste sevärdheter. Det är ett fantastiskt museum över en lika fantastisk man och hans livsverk, seriefiguren Tintin. Den djärvt arkitektoniska byggnaden och dess enbart spotlightupplysta åtta "utställningsgallerier" lever verkligen upp till museets slogan "Passion, upptäckter och magi".

Trots att jag personligen trodde mig ha ganska bra pejl på Hergé blir jag gång på gång överraskad av nya kunskaper och upptäckter. Man förstår verkligen att hans verksamhet på många sätt måste ha drivits rationellt som en industri, även om man överraskas av det faktum att han under senare år omgav sig med ett otal medarbetare som fick göra grovgörat medan han själv stod för finliret och idéerna. Men har inte alla stora mästare arbetat på detta sätt genom historien?

Intressant är också att ta del av hur noga han var med att seriernas olika miljöer skulle vara så verklighetstrogna som möjligt. Och ändå, berättar Hergé i ett av museets många filmade inslag, fick han massor av påpekanden från kunniga läsare gällande detaljer i serierna. Serierna kan därför också ses som tidsdokument, som exempelvis Tintin i Kongo, som publicerades 1930 men klassades som rasistisk under 70-talet. Idag talar man om att förse nya upplagor med en "varningstext". Själv förklarade Hergé sig med:

- Jag visste inte mer om Kongo än folk i allmänhet på 30-talet när jag gjorde serien, och på den tiden sa man bland annat att "negrer är som stora barn".
Ett besök på museet anbefalls å det bestämdaste!

 Staden Waterloos turistiska framtoning är i mångt och mycket lika med slaget, men vidgar man horisonten till att omfatta hela närområdet, så öppnar sig en rad andra upplevelser och möjligheter.

 FAKTA:
Land:
Belgien
Huvudstad:
Bryssel
Myntenhet:
Euro

Information på nätet:
Allmän
: www.explorewaterlooregion.com
Slaget:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Slaget_vid_Waterloo
Museum Hergé
: www.museeherge.com
Fondation Folan
: www.fondationfolon.be
Lejonkullen:
Det är det huvudsakliga minnesmärket över slaget. Det invigdes 1826 och ligger på den plats där Prinsen av Orange lär ha blivit skadad under slaget.

Övernattning:
Camping:
Camping Druivenland, Overijse N 50° 45' 43"  E 04° 32' 50"

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206