Solig resa i Polen gav mersmak

Publicerad: 2013-01-15   Uppdaterad: 2023-04-18

 Att förlägga en semesterresa med sol och bad till Polen är för många lika otänkbart som att åka till Dubai på skidsemester. Och ändå, få städer i Europa har mer att erbjuda i den vägen än de nordpolska städerna Gdynia, Sopot och Gdansk, som gemensamt kallas Trestadsområdet.  Väl i land efter den halvtimmeslånga inresan genom...

 Att förlägga en semesterresa med sol och bad till Polen är för många lika otänkbart som att åka till Dubai på skidsemester. Och ändå, få städer i Europa har mer att erbjuda i den vägen än de nordpolska städerna Gdynia, Sopot och Gdansk, som gemensamt kallas Trestadsområdet.

 Väl i land efter den halvtimmeslånga inresan genom Gdynias enorma hamnområde med morgonfärjan från Karlskrona väljer min fru och jag att köra direkt till den yttersta delen av Gdynias väldiga hamnpir för att där sedan fixa till en frukost under klarblå himmel. Hamnpiren och parkområdet i dess närhet är stadens verkliga sommarcentrum. Här finns en stor och bra parkering, som det går att övernatta på om man kommer till staden under en sen timma och har för avsikt att sedan resa vidare. Men upprepar du det även nästa natt, så får du garanterat påhälsning av polisen, som vänligt, men ändå fullt begripligt, upplyser dig om att i Polen övernattar man på campingplatser med vår typ av fordon. Gdynia har ingen egen campingplats.

Så här på morgonen är det en fantastisk plats att äta frukost på. Omgivna av stora rosenrabatter och i skuggan av ett gigantiskt monument över författaren Joseph Conrad, njuter vi av tillvaron i den ljumma havsvinden. Till skillnad mot på kvällen är här nu föredömligt lugnt, med bara en och annan tidningsläsande pensionär samt hundägare och joggare som i rask takt tar sig vidare längs stranden på den vackra strandpromenaden. Då är här fullt av sommarglada besökare som roar sig bland många restauranger, pubar, marknadsstånd, tivoli och andra förlustelser. Redan nu börjar också stadens intilliggande City Beach, den största av stadens fyra badstränder, att få sina första besökare, för att fram emot lunchtid vara packad av soldyrkare, badfamiljer och beachvolleyspelare. Andra badgäster köar redan för att få plats på morgonturen med den reguljära färjan till Hel, den berömda badort som ligger på spetsen av den ytterst smala och 35 kilometer långa halvön Mierzeja Helska i en båge norr om staden. Detta med norra Polens fantastiska sandstränder är nog också det som överraskar en förstagångsbesökare allra mest.

 Sopot har alltid varit en turiststad. Inledningsvis var det stadens hälso- och kuranstalter som var huvudattraktionen, men efterhand har fler och fler kommit hit för att uppleva sköna havsbad, promenera eller helt enkelt bara njuta av stadens mysiga miljöer. Den största sevärdheten (i flera bemärkelser) är den 500 meter långa bryggan Molo som tillsammans med parkanläggningen Skwer Kuracyiny och dess restauranger, blåsorkestrar, glassbarer och marknadsstånd bildar slutet på gågatan Monte Cassino. En gata som slingrar sig ner genom stadens centrala delar omgiven av konstgallerier, gatumusikanter och caféer. Det är här vi turister samlas, för att umgås och bara njuta av att vara på plats – och därigenom själva av den kosmopolitiska miljö som gör Sopot så speciell.

 Gdansk har en lång historia, inte minst som handelsstad under namnet Danzig, där 1500- och 1600-talen kom att utgöra höjdpunkten. Och vi behöver inte strosa länge i stadens äldsta stadsdel, Glowne Miastro, för att förstå att så var fallet. Och ändå, allt det vackra vi idag ser och fascineras av är återskapat av de sönderbombade spillror som utgjorde Gdansk vid andra världskrigets slut. På tal om världskriget, så inleddes detta på en plats, Westerplatte, just öster om staden, då en tysk kryssare plötsligt öppnade eld mot dess befästning. 200 polacker höll stånd mot övermakten i sju dagar innan deras ammunition tog slut. Idag har Westerplatte förvandlats till en stor minnespark över denna händelse, med ett enormt stort granitmonument i centrum. Håll mot Warszawa och följ sedan skyltarna. Du kan även åka hit med båt eller buss från stadens centrum.

 Själva börjar vi vårt besök i Gdansk och Glowe Miastro med en promenad utmed kajen mot floden och tar en titt på den medeltida hamnkranen Zuraw. Folklivet här är verkligen hektiskt, inte minst nu i skarven mellan juli och augusti när Nordeuropas största marknad hålls i staden. Överallt är det folk och de många serveringarna är överfulla av glada gäster. Vi hittar turligt ett bord och över en kopp kaffe sitter vi sedan och njuter av sol och det folkliv som omger oss. Några andra turistiska måsten på plats är Dlugi Targ (det långa torget), Mariacka (Bärnstensgatan) och Mariakyrkan, världens största tegelkyrka.

Solig resa i Polen gav mersmak
Mariakyrkans inre har en mycket ren och stram inredning.

Dlugi Targ är fullkomligt omringat av hus av hög historisk och arkitektonisk dignitet. Se till att ha med en bra handledning när ni är på plats, så att ni samtidigt får husens historiska bakgrund klar för er. Jag tipsar om en bra sådan på nätet i en av faktarutorna. Bärnsten är annars stadens stora turistiska ”grej”.  Försäljning sker överallt, men det är först på Mariacka, som man verkligen förstår vad som går att göra med denna kåda från havets botten. Ta tid på dig och gå in i de små ateljéerna och se dig omkring. Och faktum är att priserna är fullt överkomliga – även med en snålt tilltagen semesterbudget. När vi kommer in i Mariakyrkans högresta inre slås man av dess enorma storlek. Hur var det möjligt att bygga den på 1300-talet? Dess helvita inre får också oss besökare att känna ett påtagligt lugn, vilket också märks genom att de flesta bara sätter sig ner i en bänk och låter intrycken få leva ett eget liv

 Åter ute i sommarvärmen vandrar vi sedan planlöst vidare bland marknadsstånd, medeltida gycklare, gatumusikanter och tiotusentals andra besökare. Vi vet inte riktigt vad det beror på, men vi stortrivs verkligen här i Polen. Möjligen beroende på att vi upptäckt att polackerna i själva verket är tämligen lika oss själva i sitt sätt att vara och leva. Ett konstaterande som mynnar ut i ett beslut: Det ska inte dröja allt för länge innan vi återvänder för att upptäcka andra delar av detta för oss så oprövade land. 

                                                                Staffan Knutsson

Solig resa i Polen gav mersmak
Stranden i Gdynia är verkligen värd ett besök även om vattenkvalitén av naturliga skäl inte kan jämföras med den vi finner i Medelhavsregionerna.

Camping i Trestadsområdet
Som campingresenär i Polen måste man enligt lag övernatta på en campingplats. Under vår resa besökte vi i stort sett samtliga campingplatser i området – med klart varierande intryck. De två vi fann allra bäst och vill rekommendera är följande:

Camping 19 ”Kamienny Potok”
Ul. Zamkowa Gora 25, Sopot
Tel: +48585500445 Fax: +48583405593

Camping 218 ”Stogi”
80-656 Gdansk ul. Wydmy 9
Tel: +48583073915 Fax: +48583042259
E-post: jan@kemping-gdansk.pl
Hemsida: www.camping-gdansk.pl

Information – på svenska:
Polska statens turistbyrå
Villagatan 2 114 32 Stockholm
Tel: 08216075 Fax: 08210465
E-postl: info@tourpol.com
Hemsida: www.tourpol.com/menu.htm

Gdynia
www.gdynia.pl/?lang=se

Sopot
www.sopot.pl

Gdansk
www.gdansk.pl/se/

Att resa inom Trestadsområdet
Ett tips: Ställ dig på en campingplats och res sedan med snabbtåget mellan städerna. En biljett mellan orterna kostar (2006) cirka 7 SEK. Det finns även reguljär båttrafik.

Tips på matställen:
Gdynia:
La Vita, en italiensk restaurang utmed Wladyslawa-gatan. Bra mat till mellanpriser, alltså 70 – 80 SEK för en förstklassig rätt och en öl därtill. Pizza cirka 40 SEK.

Bistro 7, finns på ett par ställen i stan. Mest centralt är till höger, nära där parkområdet vid piren ansluter till handelsgatan, Swietojanska. Bra mat – till låga priser. Pizza cirka 30 SEK.

Bistro Kwadrans, ligger mitt emot Bistro 7, på andra sidan parkområdet. Lika billigt, men mera trångt och stressigt.

Gdansk:
Restaurang Gdansk. Måste bara ses! Ligger på  Sw. Ducha. Helt unik i Europa. Som ett museum överbelamrat med prylar och möbler. Fackföreningsrörelsen Solidaritet lär ha grundats i dess lokaler. Inte billigast i stan, men som svensk blir du ändå glatt överraskad.

Att handla:
Det är fortfarande billigt att turista och handla i Polen. I området finns ett flertal stora handelscentra. Du finner dem på http://www.e-compass.se/

(Ur H&C nr 6/2007)

Rulla till toppen