Övernatta vid slussar och broar

Publicerad: 2013-04-19   Uppdaterad: 2023-04-18

Göta kanal har blivit en given del av campinglivet i Sverige. På allt fler platser vill man tillåta övernattning för fritidsfordon. Och bondromantiken blommar runt slussar och broar. För knappt två år sedan presentera vi de övernattningsmöjligheter som skapats för husvagnar och husbilar längs kanalens västgötadel ( H&C nr 8/2011). Vi började då vår kartläggning...

Göta kanal har blivit en given del av campinglivet i Sverige. På allt fler platser vill man tillåta övernattning för fritidsfordon. Och bondromantiken blommar runt slussar och broar.

För knappt två år sedan presentera vi de övernattningsmöjligheter som skapats för husvagnar och husbilar längs kanalens västgötadel ( H&C nr 8/2011). Vi började då vår kartläggning vid Sjötorp vid Vänern och slutade i Karlsborg vid Vättern. Nu fortsätter vi vår resa i Motala och tar oss genom Östergötland till Mem vid Östersjön. Det var i Men som den 19 mil långa kanalen invigdes 1832. Längs hela Göta kanal finns totalt 15 ställplatser och ett tiotal närbelägna campingplatser.
Information om priser och öppettider på besökta ställplatser och campingar hittar du på www.campingkatalogen.se

Motala
SP164 Södra Hamnen, SP171 Motala Verkstad, FC38 Furulid, FC507 Z-Parkens Camping

Härliga Motala, med inte bara kanalliv utan också Vätterns bästa badstrand, är största orten på östgötadelen. Södra Hamnen för husbilar har ett guldläge, men med cykel är staden din var du än övernattar.

Borenshult
SP202  Borenshults slussområde
(bilden ovan)
Borenshult med sina fem slusskamrar lockar turister. Nu har en ny övernattningsplats för husvagnar och husbilar gjorts i ordning. Det är sex platser med el, och toalett finns vid slussen. Om du väger mer än 3,5 ton går det inte att nå platsen från Borensvägen.

Borensberg
SP201  Kanalhamnen, SP170 STF Vandrarhem Glasbruket, FC522 Strandbadets Camping

Underbar ort där kanalen möter sjön Boren och får sällskap av Motala Ström. Glasbrukets ställplats mellan de båda vattendragen ligger otroligt naturskönt. Mitt i byn vid hamnmagasinet finns en ny ställplats med el, toalett och dusch. När båtarna lämnat kanalen och kommer ut i Boren ser du campingplatsen direkt på stranden.

Berg
SP172 Bergs slussar, E12 Sandvik Camping

Berg med sin slusstrappa är kanske den mäktigaste upplevelsen längs hela kanalen. Det lilla samhället är fyllt av restauranger och butiker med inriktning på sommarturisterna. Fint bad vid Roxen. Äventyrsminigolf. Stor ställplats för både husvagnar och husbilar. Service som på en camping. Sandviks Camping ligger vid Roxens norra strand en mil bort.

Övernatta vid slussar och broar
Kapten Billes Värdshus & Vandrarhem är lite av ett centrum vid slussen i Norsholm.

Norsholm
SP176 Kapten Billés Café & STF Vandrarhem

Nära E4:an mitt emellan Linköping och Norrköping slussas båtarna mellan sjön Roxen och kanalen. Vi sitter på kajen och tittar på. Runtomring oss finns ICA-affär, köttbod, hantverk, två restauranger och slusscafé. Bra sanitär service till de åtta elplatserna som får användas av både husvagnar och husbilar.

Brådtom
SP189  Brådtom
sluss STF Vandrarhem
Vill du vrida tiden tillbaka ett slag, då skall du ta dig ner till slussen vid Brådtom. Här kacklar hönsen vid vedbodknuten och i kökslandet växer rabarberna höga. Bara utedasset är resan värd. Även här finns el, dusch och toalett för fritidsfordon, men platserna är få och det är inte fel att anmäla sin ankomst. Handelsbod med servering.

Snöveltorp
SP191  Söderköpings Golfklubb

Söderköpings Golfklubb håller till i Snöveltorp där kanalen passerar den lilla sjön Asplången. Med bästa utsikt mot kanalbron har sex husvagns- eller husbilsplatser anlagts. För bara en hundralapp övernattar du här och har tillgång till el, duschar och toaletter. Restaurang och golfbutik som närmsta granne.

Söderköping
SP 165 Bergaskolan, E34 Skeppsdockans Camping & Vandrarhem, E17 Korskullens Camping

Skeppsdockan Camping ligger vackert belägen i stadens utkant. Kanalen och cykelleden i direkt anslutning.
Mitt i Söderköping finns ställplats SP 165 vid Bergaskolan som bara ligger några steg från kanalen. Korskullens Camping erbjuder inte utsikt över kanalen men dock bara fem minuters promenad.

Mem
SP174 Kanalmagasinet

Genom Slätbakens skärgårdslandskap glider båttrafiken in i Göta kanal och snart möts de av Mems röda hamnmagasin. Här finns restaurang, butik och serviceanläggning för båtfolk och campare. Vi kan möjligen förnimma ett svagt brus från vatten som sipprar ut genom slussen när vi möter natten på den rofyllda kajen. Mycket bra övernattningsställe för såväl husvagnar som husbilar.

Rulla till toppen