Vidunderligt vindlande vackert

Vidunderligt vindlande vackert

Publicerad

Trots att Gorges de L´Ardèche är ett av Frankrikes mest kända naturfenomen är det ändå i det närmaste okänt - även för erfarna svenska europaresenärer. Området sträcker sig 40 kilometer mellan orterna St.Martin d´Ardèche och Vallon Pont d´Arc, och beskrivs enklast som en europeisk variant av amerikanska Grand Canyon.

Redan när vi passerar floden L´Ardèche utmed väg N86 mellan orterna St.Just och Port St.Esprit i södra Frankrike får de storslagna romerska lämningar som finns på platsen oss att inse den enorma betydelse som floden har och haft för människorna i området. Samtidigt är vi också är en smula nervösa inför den planerade resan genom Gorges de L´Ardèche. Vi vet att sträckan vet kommer att erbjuda allt från en vidunderlig utsikt över dalgången till vindlande krokiga och kraftigt kuperade vägar som, i det närmaste, helt saknar vägräcken och andra modernt mänskliga påfund som stör intrycket.

Lägg därtill att det snarare är regel än undantag att vägbanan här och där dekoreras av knytnävsstora stenar som rasat ner från de omgivande branterna. Trösterikt nog förvånas vi dock redan i St.Martin d´Ardèche av den fina vägstandarden – ett intryck som kommer att bestå under, i stort sett, hela resan. I stort sett? Ja, sista biten in mot Vallon Pont d´Arc kan upplevas som aningen tuff, med mörka, trånga tunnlar och kurvor som inte ger oss en chans att se om "kusten är klar" innan vi kör in i tunnlarna.

Trafiken på vägen är annars påfallande lugn. Det verkar som om alla på plats tycks resa här för upplevelsens egen skull och att det därför får ta den tid det tar. Efterhand som vi når allt högre höjder ökar också antalet iordningställda utsiktspunkter – med i de flesta fall plats också för oss som reser med större fordon. Antalet husbilar är påfallande stort medan det bara är i undantagsfall vi möter husvagnsekipage. Och visst, hade jag haft chansen att ställa ifrån mig vagnen och bara köra genom området med personbilen så hade jag också valt att göra det.

Vad jag däremot inte skulle göra är att, likt de hundratals högröda och flåsande personer som vi möter under resan, hoppa på trenden att cykla genom dalen. Var som helst – men inte här! Och när vi möter blicken hos många av cyklisterna övertygar detta oss om att en stor del av dem tycker likadant.

Vid vårt första stopp får min fru i det närmaste en chock när hon – uppkliven i ett utsiktstorn i sten – når kanten och ser rakt ner i djupet mot floden som slingrar sig fram därnere, i det närmaste täckt av kanotister i färgglada farkoster. En syn som kommer att följa oss genom hela resan, medan vi själva tar oss upp och ner för branterna på tvåans och treans växel. Varje utsiktsplats av rang är också namngiven och snart utvecklas ett mönster i resandet: Vi kör, stannar och fotograferar, kör, stannar och fotograferar tills allt flyter samman. Aldrig, aldrig hade jag följt med om jag vetat att det var så brant och högt och att vi skulle ända upp med husbilen, säger hustrun med en upprepningsfrekvens som vore det ett mantra under en yogasession.

En fördel att ta dalen i "vår" riktning är ändå att vi då får en halv vägbana mellan oss och stupet och att passageraren inte har stupet rakt ner utanför fönstret. När vi sedermera nått målet i Vallon Pont d´Arc erkänner hon dock oförbehållsamt att resan varit en av de vackraste hon någonsin gjort. Fast mitt förslag om en återfärd i motsatt riktning, så hon får fri utsikt ut över branterna, avvisas med en frenesi som varje god förhandlare omedelbart skulle tolka som "icke förhandlingsbart".

På några platser under resan passerar vi skyltar som uppmanar oss till att besöka droppstensgrottor i omgivningarna och visst, har man tidigare inte besökt liknande grottor, så är både Grotte de la Madeleine och Grottes de St.Marcel d´Ardèche väl värda ett besök. Liksom de grottor som finns i Vallon Pont d´Arc. Själva avstår vi dock, för att i stället göra ett för oss betydligt mer spännande grottbesök på en utställning i Vallon Pont d´Arc.

I Channes, några kilometer före Vallon Pont d´Arc finns en stor P-plats där många väljer att parkera, för att därifrån sedan ta sig till fots fram till områdets i särklass största enskilda dragplåster, som också gett den närliggande staden sitt namn – Pont d´Arc. En vidunderlig, naturlig broskapelse som floden och berget skapat i samklang under ett antal miljoner år. Idag utgör den också grundbulten i stadens spektakulära badplats. En minst sagt udda kuliss, som inte minst de många gästerna på den intilliggande campingen njuter av under badandet. Själva finner vi en bra (och gratis) P-plats på motsatta sidan av vägen något hundratal meter efter det att vi passerat Pont d´Arc på vägen.

Efter ett par timmars vederkvickande bad i det klara kalla flodvattnet, där vi naturligtvis passar på att simma under den vackra stenformationen, fortsätter vi in till Vallon Pont d´Arc. Vi finner en bra P-plats i närheten av Turistbyrån och med stadskartan i hand ger vi oss sedan ut på jakt efter den lilla stadens begivenheter. Som, visar det sig, inte är överdrivet många – om man nu inte är ute efter att träffa kanotuthyrare. Vi väljer dock att rata dem alla, för vårt huvudsakliga besöksmål i staden är utställningen kring Grotte Chauvet Pont d´Arc. En gigantisk grotta fylld av förhistorisk konst och som myndigheterna redan vid upptäckten 1994 beslöt att aldrig öppna för allmänheten.

För att vi historiskt intresserade ändå ska kunna ta del av de 32 000 år gamla målningar (de äldsta som vi hittills känner till) som täcker dess väggar producerade man en film och kring denna film byggdes sedan en utställning som berättar om grottan och dess historik. Utställningen innehåller bland annat en suggestiv lägerplats liksom en miljö där vi möter en av de forntida mästarna i aktion. Här finns även en samling skallar från våra tidigaste anfäder som tillsammans med tidstypiska redskap visar vår utveckling från apa till modern människa.  Alla texter är tyvärr på franska, men det går att låna en "kortversion" på engelska eller tyska i kassan. Filmens speakertext är tyvärr också den  enbart på franska, men filmen förmedlar ändå mycket av den känsla som konstverken ger uttryck för. Inte minst vid de tillfällen då alla de framställda djurmotiven erhållit en närmast tredimensionell framtoning med hjälp av grottväggens ojämnheter.

Tro mig när jag säger att djuren fortfarande ser levande ut efter alla dessa tusentals år. Men vad var syftet med utsmyckningarna? Var grottan en förhistorisk helig plats? Ja, måhända, för mitt i den väldiga grottsalen, som på ett stenaltare, ligger kraniet av en grottbjörn.  En sak vet vi i alla fall, fyndet av grottan kommer för alltid att räknas som en av mänsklighetens största historiska upptäckter.
    Under vår fortsatta resa genom det sydfranska landskapet kommer vi ofta in på den känsla som mötet med grottkonsten gav oss. En känsla av historisk tidlöshet som har mycket att säga oss nutida "livsresenärer" i vår jakt på ständigt nya upplevelser och insikter. Kanske anstränger vi oss helt i onödan, när en konst som denna, 32 000 år gammal, förmår skänka oss en närhet till och förståelse för "vår stund här på jorden" som få nutida upplevelser inte ens kommer i närheten av.  

FAKTA
Att ta sig hit:
Själva åkte vi N86 för att sedan svänga in på D290 mot St.Martin d´Arc. Dit hade vi tagit oss via A7/E15 och Montelimar. Vill du ta dalen från motsatt håll, sväng av A7/E15 mot Privas (N104), Aubenas och sedan D579 i 25 km tills du svänger av mot Vallon Pont d´Arc. En mycket vacker väg och där sträckningen mellan Privas och Aubenas kommer att ge dig bra körträning innan du ger dig i kast med branterna i Gorges de L´Ardèche.

Allmän information:

Office de Tourisme des Gorges de L´Ardéche
BP5, F-07150 Vallon Pont d´Arc
Telefon: 0033475880401
Fax:        0033475884109
Hemsida: www.vallon-pont-darc.com

Andra sevärdheter/aktiviteter:
•    Aven d´Orgnac en av Europas i särklass mest sevärda grottor. www.orgnac.com
•    Har du halvstora barn med på resan besök gärna Aven-grotte de Marzal, en grotta och museum som har specialiserat sig på att visa forntida djur i tidstypiska miljöer och med pålagda ljudeffekter. www.aven-marzal.fr
•    Chateau des Roure, slott i Labastide de Virac, med stark tradition av silkesframställning, vackra promenadstigar. www.chateaudesroure.com
•    Kanoting. Som framgår av artikeln finns det en lång rad uthyrare och arrangörer i området. En av de allra största är Aigue Vive i Vallon Pont d´Arc. www.aigue-vive.com

Camping:

Området vimlar av campingplatser.

Gorges de L´Ardèche

Var vi än tittar ner på floden från de höga branter som omger den upptäcker vi kanotister som stilla glider fram där nere i djupet.

On
Off

2 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206