Vackra omgivningar och ädla drycker

Vackra omgivningar och ädla drycker

Publicerad

Champagne är en festlig dryck, men också ett vackert landskap i nordöstra Frankrike, väl värt att besöka - även av den som inte uppskattar den berömda drycken.

Champagne-Ardenne är en region i nordöstra Frankrike som domineras av dalgångarna kring floderna Seine, Aisne och Marne och innehåller såväl kuperad skogsmark som högslätter. För oss turister finns tre färdiga rutter genom landskapet; Cote des Blancs, Valle de Marne och Montagne de Reims. Vi väljer den sistnämnda som sträcker sig 70 kilometer mellan Epernay och Reims, framför allt för att vi då passerar de fem främsta av landskapets 17 grand cry – byar, alltså platser som producerar vin av speciellt hög kvalité. Och som, visar det sig, även lämpar sig för stilla promenader – bara för att de är så genuina och vackra. Vi utgår från Epernay, men rutten är skyltad från två håll. Vinfälten breder ut sig miltals i alla riktningar och om inte vilse i pannkakan, så händer det då och då att vi är vilse i vinfälten på grund av den ibland lite säregna skyltningen. Men vad gör det – vi reser utan brådska.

Vägarna är bitvis smala och som husvagnsresenär skulle jag välja att köra rutten enbart med personbil.

Champagne

Även om Reims är större som stad känns det ändå på något sätt rätt att, liksom invånarna, se Epernay som huvudstaden i Champagne.

Efter en föredömligt lugn natt på en fantastiskt fin ställplats hos en champagnetillverkare i byn Villeneuve-Renneville-Chevigny beslutar vi oss att möta Epernay, den stad som brukar kallas Champagnes huvudstad och rymmer ett flertal exklusiva champagneproducenter. Vårt mål är i första hand ett besök hos någon av de stora drakarna Moët et Chandon, Perrier-Jouét eller Mercier och vårt val faller på Mercier. Helt enkelt för att de är den enda som kan erbjuda en bra och bevakad parkering för ett större fordon. Ibland fattas livets beslut på allt annat än intellektuella grunder!

Med audiovisuella hjälpmedel i öronen strosar vi sedan kring den enorma vintunna i ek som pryder entréhallen, i väntan på guidningens början. Tunnan tillverkades till världsutställningen i Paris 1889 och rymmer 200 000 flaskor. Det lär ha blivit en viss uppståndelse när den kom på plats med hjälp av 24 dragvilliga oxar! Besöket inleds med en film kring företagets historia, innan vi tar plats i den spektakulära hiss som tar oss ner till de enorma lagringstunnlarna 30 meter under jordytan.

Spektakulär? Jo, för under färden ner förvandlas ena väggen i hissen till ett fönster som låter oss delta i allt från ballongflygning till vintillverkning. Mycket imponerande! Väl ner i gångarna tar vi plats i ett tåg som under någon halvtimmas tid tar oss på en lite kylslagen rundtur, medan vi får all information vi behöver via de individuella hörlurarna. Som sig bör avslutas visningen i en försäljningslokal där vi även blir bjudna på ett glas av företagets ädla produkter.

Efter att ha fått tillåtelse av parkeringsvakten - i mörk kostym som sig bör på en plats som denna - att lämna bilen på plats, beger vi oss till fots till Moët et Chandon – som möter med en staty av munken Dom Perignon (se faktarutan) och ett än mera sofistikerat entréplan än Merciers, samt ett vinotek. Eftersom en guidad tur är mer än nog för en och samma dag, så blir det mest en koll på vinotekets utbud – där en metusalemflaska på sex liter Dom Perignon 1995 finns till salu för 6 800 euro. Men då ingår även en väska att bära flaskan i!

 

Reims

Katedralen i Reims uppfördes under 1200-talet och är utan tvekan en av Europas vackraste byggnader.

Staden Reims är i första hand känd för sin storslagna katedral, sin historia, konst och – naturligtvis – champagne. Här finns många av de allra största tillverkarna på plats, av vilka Bollinger, Henri Abele, Krug, Pommery och Mumm hör till de mest namnkunniga.

Vi når stadens centrum medan kvällssolen ännu skiner med full kraft och får den 800-åriga katedralens fasad att bada i ljus. Fantastiskt vackert! Denna underbara kväll, tillika vår bröllopsdag, avslutar vi sedan på en uteservering med lika underbar mat och dryck. Ibland är livet särskilt gott att leva!

Den kommande dagen ägnar vi åt att besöka några av champagnehusen på plats, men det ger oss amatörer egentligen ingenting. Till skillnad mot när riktiga experter är på plats, provande sig fram genom det digra utbudet och med förstånd att njuta av de subtila nyanser som särskiljer de olika husens produkter. Själva känner vi att nu får det räcka och drar vidare mot nya äventyr.                                                                                                 Staffan Knutsson

FAKTA

Champagnetillverkning
Mousserande vin är vin som blivit kolsyrade, antingen genom jäsning (koldioxid bildas naturligt då sockret omvandlas till alkohol) eller genom tillsats av koldioxid. Vinet champagne tillverkas normalt genom att man låter basvinet, som är en blandning av druvsorterna Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier, först jäsa på fat, för att därefter fyllas på flaska för en andra jäsning. Koldioxiden bildar då små bubblor i vinet, samtidigt som det bildas ett övertryck i flaskan. De jästrester som bildas förs sedan, genom ett sinnrikt snurrande och vändande av flaskorna, ner till flaskhalsen i den slutligen upp och nervända flaskan. För icke årgångsviner tar detta minst 15 månader, medan lagringstiden för årgångsviner är minst tre år. Efter att flaskhalsen kylts ner väldigt snabbt, vänds flaskan uppåt och de frysta jästresterna skjuts ut av övertrycket. Den försvunna volymen kompenseras med vin och flaskan korkas. Det är också vanligt att man då även tillsätter en viss mängd socker för att ge vinet en mjukare smak.

Champagnehistoria
Namnet Champagne kommer ursprungligen från latinets campanus som betyder öppen och flack terräng. Mycket av vinets särart beror på områdets kalkrika mark. Här har odlats vin i 2 000 år, men champagne kom till under perioden 1650-1750 då munkar i området uppfann det mousserande vinet. Troligen genom att några flaskor glömdes bort och blev överjästa. Munken Dom Pérignon (1638-1715) sägs ibland vara dess upptäckare, men hans bidrag i historien var främst att välja ut vilka druvblandningar som gav bäst resultat. Samt införa tjockare flaskor. Efter franska revolutionen tog privata vinföretag över tillverkningen och under 1800-talet startade de flesta av dagens kända tillverkare.

Turistinformation:

Epernay
7 Avenue de Champagne
Hemsida: www.ot-epernay.fr/                 

Reims
2 rue Guillaume de Machaut
Hemsida: www.reims-tourism.com                              

Ställplats:
Villeneuve Renneville Chevigny, 12 Rue du Plessis N 48° 54ˈ 46" E 04° 03ˈ 18"
Épernay, Rue Dom Pérignon, N 49° 02ˈ 10" E 03° 57ˈ 03"
Reims, Chaussee Bocqvaine 24 Reims Cathedrale N 49° 14ˈ 42.3" E 04° 01ˈ 35.1"

Camping:
Camping Municipal d'Epernay, Allée de cumieres, N 49° 03ˈ 24.8" E 03° 57ˈ 05.5"

Tips:
* Stanna gärna till hos lokala vinodlare längs Montagne de Reims. Tänk bara på att i mitten av augusti har flertalet av dem semester. Själva mötte vi mest stängda dörrar under vår augustiresa.

* Parkering Mercier N 49° 02ˈ 27.7" E 03° 58ˈ 13.7"

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206