Vackra omgivningar och ädla drycker

Publicerad: 2014-01-16   Uppdaterad: 2023-04-18

Champagne är en festlig dryck, men också ett vackert landskap i nordöstra Frankrike, väl värt att besöka – även av den som inte uppskattar den berömda drycken. Champagne-Ardenne är en region i nordöstra Frankrike som domineras av dalgångarna kring floderna Seine, Aisne och Marne och innehåller såväl kuperad skogsmark som högslätter. För oss turister finns...

Champagne är en festlig dryck, men också ett vackert landskap i nordöstra Frankrike, väl värt att besöka – även av den som inte uppskattar den berömda drycken.

Champagne-Ardenne är en region i nordöstra Frankrike som domineras av dalgångarna kring floderna Seine, Aisne och Marne och innehåller såväl kuperad skogsmark som högslätter. För oss turister finns tre färdiga rutter genom landskapet; Cote des Blancs, Valle de Marne och Montagne de Reims. Vi väljer den sistnämnda som sträcker sig 70 kilometer mellan Epernay och Reims, framför allt för att vi då passerar de fem främsta av landskapets 17 grand cry – byar, alltså platser som producerar vin av speciellt hög kvalité. Och som, visar det sig, även lämpar sig för stilla promenader – bara för att de är så genuina och vackra. Vi utgår från Epernay, men rutten är skyltad från två håll. Vinfälten breder ut sig miltals i alla riktningar och om inte vilse i pannkakan, så händer det då och då att vi är vilse i vinfälten på grund av den ibland lite säregna skyltningen. Men vad gör det – vi reser utan brådska.

Vägarna är bitvis smala och som husvagnsresenär skulle jag välja att köra rutten enbart med personbil.

Vackra omgivningar och ädla drycker
Även om Reims är större som stad känns det ändå på något sätt rätt att, liksom invånarna, se Epernay som huvudstaden i Champagne.

Efter en föredömligt lugn natt på en fantastiskt fin ställplats hos en champagnetillverkare i byn Villeneuve-Renneville-Chevigny beslutar vi oss att möta Epernay, den stad som brukar kallas Champagnes huvudstad och rymmer ett flertal exklusiva champagneproducenter. Vårt mål är i första hand ett besök hos någon av de stora drakarna Moët et Chandon, Perrier-Jouét eller Mercier och vårt val faller på Mercier. Helt enkelt för att de är den enda som kan erbjuda en bra och bevakad parkering för ett större fordon. Ibland fattas livets beslut på allt annat än intellektuella grunder!

Med audiovisuella hjälpmedel i öronen strosar vi sedan kring den enorma vintunna i ek som pryder entréhallen, i väntan på guidningens början. Tunnan tillverkades till världsutställningen i Paris 1889 och rymmer 200 000 flaskor. Det lär ha blivit en viss uppståndelse när den kom på plats med hjälp av 24 dragvilliga oxar! Besöket inleds med en film kring företagets historia, innan vi tar plats i den spektakulära hiss som tar oss ner till de enorma lagringstunnlarna 30 meter under jordytan.

Spektakulär? Jo, för under färden ner förvandlas ena väggen i hissen till ett fönster som låter oss delta i allt från ballongflygning till vintillverkning. Mycket imponerande! Väl ner i gångarna tar vi plats i ett tåg som under någon halvtimmas tid tar oss på en lite kylslagen rundtur, medan vi får all information vi behöver via de individuella hörlurarna. Som sig bör avslutas visningen i en försäljningslokal där vi även blir bjudna på ett glas av företagets ädla produkter.

Efter att ha fått tillåtelse av parkeringsvakten – i mörk kostym som sig bör på en plats som denna – att lämna bilen på plats, beger vi oss till fots till Moët et Chandon – som möter med en staty av munken Dom Perignon (se faktarutan) och ett än mera sofistikerat entréplan än Merciers, samt ett vinotek. Eftersom en guidad tur är mer än nog för en och samma dag, så blir det mest en koll på vinotekets utbud – där en metusalemflaska på sex liter Dom Perignon 1995 finns till salu för 6 800 euro. Men då ingår även en väska att bära flaskan i!

 

Vackra omgivningar och ädla drycker
Katedralen i Reims uppfördes under 1200-talet och är utan tvekan en av Europas vackraste byggnader.

Staden Reims är i första hand känd för sin storslagna katedral, sin historia, konst och – naturligtvis – champagne. Här finns många av de allra största tillverkarna på plats, av vilka Bollinger, Henri Abele, Krug, Pommery och Mumm hör till de mest namnkunniga.

Vi når stadens centrum medan kvällssolen ännu skiner med full kraft och får den 800-åriga katedralens fasad att bada i ljus. Fantastiskt vackert! Denna underbara kväll, tillika vår bröllopsdag, avslutar vi sedan på en uteservering med lika underbar mat och dryck. Ibland är livet särskilt gott att leva!

Den kommande dagen ägnar vi åt att besöka några av champagnehusen på plats, men det ger oss amatörer egentligen ingenting. Till skillnad mot när riktiga experter är på plats, provande sig fram genom det digra utbudet och med förstånd att njuta av de subtila nyanser som särskiljer de olika husens produkter. Själva känner vi att nu får det räcka och drar vidare mot nya äventyr.                                                                                                 Staffan Knutsson

FAKTA

Champagnetillverkning
Mousserande vin är vin som blivit kolsyrade, antingen genom jäsning (koldioxid bildas naturligt då sockret omvandlas till alkohol) eller genom tillsats av koldioxid. Vinet champagne tillverkas normalt genom att man låter basvinet, som är en blandning av druvsorterna Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier, först jäsa på fat, för att därefter fyllas på flaska för en andra jäsning. Koldioxiden bildar då små bubblor i vinet, samtidigt som det bildas ett övertryck i flaskan. De jästrester som bildas förs sedan, genom ett sinnrikt snurrande och vändande av flaskorna, ner till flaskhalsen i den slutligen upp och nervända flaskan. För icke årgångsviner tar detta minst 15 månader, medan lagringstiden för årgångsviner är minst tre år. Efter att flaskhalsen kylts ner väldigt snabbt, vänds flaskan uppåt och de frysta jästresterna skjuts ut av övertrycket. Den försvunna volymen kompenseras med vin och flaskan korkas. Det är också vanligt att man då även tillsätter en viss mängd socker för att ge vinet en mjukare smak.

Champagnehistoria
Namnet Champagne kommer ursprungligen från latinets campanus som betyder öppen och flack terräng. Mycket av vinets särart beror på områdets kalkrika mark. Här har odlats vin i 2 000 år, men champagne kom till under perioden 1650-1750 då munkar i området uppfann det mousserande vinet. Troligen genom att några flaskor glömdes bort och blev överjästa. Munken Dom Pérignon (1638-1715) sägs ibland vara dess upptäckare, men hans bidrag i historien var främst att välja ut vilka druvblandningar som gav bäst resultat. Samt införa tjockare flaskor. Efter franska revolutionen tog privata vinföretag över tillverkningen och under 1800-talet startade de flesta av dagens kända tillverkare.

Turistinformation:

Epernay
7 Avenue de Champagne
Hemsida: www.ot-epernay.fr/                 

Reims
2 rue Guillaume de Machaut
Hemsida: www.reims-tourism.com                              

Ställplats:
Villeneuve Renneville Chevigny, 12 Rue du Plessis N 48° 54ˈ 46″ E 04° 03ˈ 18″
Épernay, Rue Dom Pérignon, N 49° 02ˈ 10″ E 03° 57ˈ 03″
Reims, Chaussee Bocqvaine 24 Reims Cathedrale N 49° 14ˈ 42.3″ E 04° 01ˈ 35.1″

Camping:
Camping Municipal d’Epernay, Allée de cumieres, N 49° 03ˈ 24.8″ E 03° 57ˈ 05.5″

Tips:
* Stanna gärna till hos lokala vinodlare längs Montagne de Reims. Tänk bara på att i mitten av augusti har flertalet av dem semester. Själva mötte vi mest stängda dörrar under vår augustiresa.

* Parkering Mercier N 49° 02ˈ 27.7″ E 03° 58ˈ 13.7″

Rulla till toppen