Som Norrland fast i Småland

Som Norrland fast i Småland

Publicerad

Store mosse är en småländsk vildmark med norrländsk karaktär. Säreget placerad kan tyckas, men också ett område med föredömligt mycket att erbjuda i form av djur och natur.

- Ja, nu är allt klart för vandring, utbrister brodern glatt och svingar ryggsäcken på plats när damerna i sällskapet dyker upp efter att ha gjort en sista kontroll av ryggsäckarnas innehåll. Och iväg bär det!
    
Vi befinner oss på parkeringen vid platsens naturum, som är utgångspunkt för den vandring vi tänker företa oss kring Kävsjön, nationalparkens största sjö. Att det kommer att bli varmt är vi på det klara med, då tv-meteorologen kvällen innan aviserade sommarens hittills varmaste dag här i hjärtat av det småländska inlandet. Men vi har laddat med såväl vatten som kaffe och mackor, så vi är förberedda.
   

Naturum är byggt i form av en bro som sträcker sig ut över det gungfly som omger Kävsjön, väl integrerad i den föga småländska landskapsbilden med vidsträckta moss- och myrmarker som snarare för tankarna till Norrlands inland. Ett förhållande som, naturligtvis, i hög grad ligger bakom beslutet att inrätta en nationalpark i området. Såväl Naturum som dess närmaste omgivningar är också föredömligt lättillgängliga även för rullstolsburna och barnvagnar. Följ skyltningen mot Wibecksleden. Denna är också speciellt anpassad för synskadade. CD-spelare och information i punktskrift utlånas kostnadsfritt på naturum. I naturum finns även ett flertal aktiviteter direkt riktade till besökande barn.
    

Detsamma kan inte sägas om den led vi kommer att följa längs den cirka 15 kilometer långa vandring vi har framför oss. Den är bitvis fylld av förrädiskt blankslitna rötter och andra ojämnheter från den omgivande trädvegetationen. För så är det, trots att man som besökare nog i första hand söker de stora ödsliga vidderna drar stigen oftast fram i ordentlig skogsmark bevuxen av företrädesvis ståtliga tallar. Nämnas bör dock att den är föredömligt spångad med rejäla plankor på de många ställen där underlaget består av våtmarker – ibland av en närmast bottenlös karaktär. En fördel med detta är att vi vandrare klarar oss utmärkt med joggingskor på fötterna - i alla fall en julidag som denna. Orsaken till ledens sträckning är att våtmarken närmast sjön, där det livligaste fågellivet äger rum, dels är närmast omöjlig att beträda och dels att fågellivet där ska skyddas från störande inslag.

Därför blir också de tre utplacerade fågeltornen de platser där vi enklast kommer i närkamp med fågellivet. Det är också här vi sitter ner, fikar och samtalar med andra besökare – och konstaterar att vi som svenskar är i klar minoritet gentemot holländare, danskar och tyskar. Låt vara att fågellivet inte är på topp så här i mitten av juli, men naturupplevelsen i sig är ändå så berikande att den mer än väl uppväger detta faktum. Och visst bjuds vi även på överraskningsmoment, som när himlen över oss i ett tätt skogsparti plötsligt fylls av en armada av skränande sädesgäss som i perfekt formering passerar strax över trädkronorna - för att sedan försvinna lika snabbt som de dök upp. Jag tycker hustrun fångar upplevelsen på ett bra sätt när hon säger:
- Det var precis som i Ronja Rövardotter när vildvittrorna plötsligt dök upp på himlen för att på någon sekund skapa skräck och förundran bland dem som utsattes för deras attack.  
    

Intressant är också att leden passerar genom gamla kulturbygder som skapats och brukats av idoga odalmän under flera århundraden och vars existens idag huvudsakligen är bevarad i form av stenrester och urgamla hamlade träd. Platser som verkligen stämmer till eftertanke kring forna tiders livsvillkor kontra dagens.

FAKTA
Store mosse
Webbplats: http://www.storemosse.se
Plats: Väg 151 NV om Värnamo. N57 18 00  E13 55 45
Bra broschyr: Store mosse, Nationalpark i Jönköpings län.

Om Store mosse:
Store mosse nationalpark bildades 1982 och täcker 7740 hektar, cirka 10 840 fotbollsplaner. Ursprungligen var Store mosse en enorm issjö skapad efter inlandsisens tillbakadragande. Genom landhöjningen torrlades området efterhand och dagens enorma moss-, myr- och kärrområden skapades. Vissa delar av mossen har påverkats genom torvbrytning och Kävsjön sänktes en meter 1840 för att ytterligare ängs- och åkermark skulle utvinnas, men i övrigt är området orört. Boskapsskötsel har varit den huvudsakliga näringen för de människor som bott i området. Djurlivet är idag ovanligt rikt med allt från älg och örn till trana och rara insekter.

Definitioner:
En mosse och en myr får ingen näring från det omgivande syrefattiga sumpvattnet. All deras näring kommer från nederbörden. Detta gör att floran är fattig och ger området en ödslig karaktär. Ett kärr däremot får sin näring också från det omgivande sumpvattnet och uppvisar en riklig grönska.

Tips:
* Känner du inte för att gå 15 kilometer, men ändå vill uppleva mossens stora vidder, välj då den 1,3 kilometer långa så kallade Gungflyleden över fågelskyddsområdet söder om Kävsjön. Den utgår från naturum.
* I naturum, missa inte Granis, den björn som år 2 000 sköts just utanför nationalparken efter att ha dödat ett stort antal får i södra Sverige.
* På nära gångavstånd från parkeringen finns även ett storslaget fågeltorn.
* Ta gärna med en egen kikare.

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206